Mes turime 264 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3291
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21835
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69161
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai - nemokami

2017 m. rugpjūčio 23 d., trečiadienis Nr.59 (1688)

Apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) pacientams už MRT su gydytojo siuntimu papildomai mokėti nereikia.

MRT tyrimus gydantis gydytojas gali skirti tiek ambulatoriškai, tiek stacionare gydomiems pacientams.

Siuntimą brangiesiems tyrimams ir procedūroms, apmokamiems iš PSDF biudžeto lėšų, išduoda tik antrinio ar tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis specialistas. MRT atliekami, kai visi kiti tyrimo metodai yra nepakankamai informatyvūs ir būtina patikslinti diagnozę. Ligoniui mokėti nereikia nei už tyrimą, nei už jam atlikti reikalingas vienkartines priemones ir medžiagas. Dažniausiai siūlomi neva specialūs vienkartiniai medicininiai drabužiai, tačiau pastarieji nėra būtini, o susimokėti už juos papildomai, žinoma, paprašoma.

Jei gydytojo siuntime įrašyta siunčiančiai įstaigai pateikti tyrimo vaizdo kopiją, už ją pacientui mokėti nereikia. Specialistai perspėja, kad dažnai gautą vaizdą siūloma įrašyti ir pacientui. Jei pacientas dėl kažkokių priežasčių pats pageidauja turėti vaizdo kopiją (pavyzdžiui, USB laikmenoje) – už ją reikės sumokėti. Tačiau tai nėra būtina, nes gydantis gydytojas tiesiogiai gaus paciento MRT tyrimo nuotrauką arba aprašą.

PSDF lėšomis kompensuojami MRT tyrimai Lietuvoje atliekami 17 gydymo įstaigų: Vilniuje – Centro poliklinikoje, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, Nacionaliniame vėžio institute, Kaune – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų ligoninėje, Kauno Šilainių poliklinikoje, Respublikinėje Kauno ligoninėje, Klaipėdoje – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Respublikinė Klaipėdos ligoninėje, Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje, o taip pat ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje, Plungės rajono savivaldybės ligoninėje, Regioninėje Telšių ligoninėje, UAB „Bendrosios medicinos praktika“, UAB „SK IMPEKS medicinos diagnostikos centre“, UAB „Mažeikių MCT“ ir jos filiale, UAB „Affidea Lietuva“ ir jos filialuose, UAB „Tomografija".

VLK inf.