Mes turime 362 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4567
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20768
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96798
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ką veikia visa mero patarėjų „kariauna“?

2017 m. liepos 22 d., šeštadienis Nr.51 (1680)

Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius turi jau 4 patarėjus. Tuo tarpu kaimyninių rajonų – Ignalinos ir Molėtų bei dar kelių – merai neturi nė vieno patarėjo ir labai sėkmingai dirba. Ignalinoje patarėjų išlaikymui savivaldybė nešvaistė lėšų nei vieno karto per 27 metus.

 

Visai kaip tiesioginis valdymas...

Pasižiūrėjus į savivaldybę, pastaraisiais metais susidaro įspūdis, kad įvestas tiesioginis rajono valdymas, - visas būrys gyvena Vilniuje, o pavaldyti atvažiuoja į Švenčionis. Matyt, Vilniuje įsidarbinti nepakanka kompetencijos. Jau ne kartą teko klausytis rajono gyventojų atodūsių: „Na ir išsirinkome rajono valdžią“. Taip, mielieji, ir renkant reikia galvoti. Dėl negalvojimo net ir tradicinis tarptautinis festivalis, beveik nuo nepriklausomybės atkūrimo vykdavęs estradoje prie Bėlio ežero, šiais metais atsidūrė, kaip sakė buvęs vicemeras, prie fabriko tvoros Pabradėje...

Taigi rajono valdžios desantas iš Vilniaus su rajono „galva“ priešakyje, kaip moka, taip tvarko rajoną. Tik mero „facebook‘e“ viskas klesti. Beje, kažkaip nesimato naujų mero selfi ant pastolių apsuptos Švenčionių cerkvės, kurios restauravimą iš mirties taško buvo išjudinęs būdamas kultūros ministru Šarūnas Birutis. Nėra ministro, dėl mero cerkvės remonto darbai stovi. Matyt, teks pasirūpinti tam, kas pradėjo.

Vilniečių valdininkų antplūdis gal būtų ir ne baisiausia, jeigu važinėtų geriausi, atrinkti viešo konkurso būdu. Profesionalai. Vienas kitas ir toks buvo užklydęs, bet kažkodėl neužsibuvo. Taip buvo su vienu pirmųjų mero patarėjų, vertėtų sakyti – pirmuoju. Tai buvo buvęs A. Zuoko valdymo laikų Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius. Oho, koks kalibras! Ištvėrė tik metus, daugiau nebevažinėja. Buvo pasisekę rajono valdžiai ir su rajono ligoninės vadovu, vilniečiu, žinoma. Naujieji rajono vadovai taip ėmėsi gyventojų gausinimo, kad paskutiniams švenčioniškiams teko ieškoti darbo Vilniuje. Rajono ligoninei vadovavo vilnietis Tomas Saladis. Neįmanoma pamiršti, kaip labai jo darbą gyrė meras. Gal net per daug. Bet iš tikrųjų gydytojas tvarkėsi sėkmingai ir tikrai nenusipelnė tokio pažeminimo ir drabstymo purvais, kokį patyrė pasitraukdamas iš mūsų rajono. Matyt, tai buvo kerštas – gal už pasitraukimą ir naujus rūpesčius – kur rasti naują vadovą. Čia ne savivaldybėje atvažiavus pasėdėti...

 

Keturi patarėjai ir meras

Ligoninę gali ištikti „Švenčionių švaros“ likimas – įmonė be vadovo nuo pat mero atėjimo, beveik pustrečių metų. Laikinai šias pareigas eina, kaip įprasta dabar rajone, vilnietis Juozas Šiaudinis, kartu su A.Zuoko komanda kažkada tvarkęs Vilnių. Kodėl laikinai tęsiasi taip ilgai? Vieni sako, kad meras neskiria jo, kiti – atvirkščiai, kad pats nesutinka.

Užtat mero patarėjų vieta tuščia nebūna. Šis „komplektas“ pučiasi akyse – jau keturi. To rajone nėra buvę. Mažiau patarėjų turi net Kauno rajono meras – tik tris, Utenos ir Anykščių – po du, o štai Ignalinos, Molėtų ir dar kelių rajonų merai išvis apsieina be patarėjų. Nešvaisto mokesčių mokėtojų pinigų.

Gal ir mūsų meras jau nustos pūsti aparatą, kad netaptų „komandoje“ šeštas...

 

Jeigu gavote sveikinimą, žinokite – Jus sveikina E.Demidovas!

Perskaičius pareigybės aprašymą supranti – be patarėjo Eriko Demidovo meras pražūtų, net su šventėmis rajono gyventojų nepasveikintų. Juodu ant balto parašyta ir oficialiai paskelbta 16 punktu E.Demidovo pareiga: „Rašyti proginius savivaldybės mero sveikinimus spaudai ir kalbų tekstus, teikti merui siūlymus dėl savivaldybės įvaizdžio formavimo“.

10 punktas: punktas: „Rengti savivaldybės mero metinių ataskaitų Tarybai ir Tarybos metinių ataskaitų gyventojams projektus“.

Kas tada lieka merui, jeigu patarėjas – devyndarbis?

E.Demidovas – dar ir mero fondo valdytojas. Jis privalo (11 punktas) „...rengti savivaldybės mero fondo išlaidų (kam kiek duoti?) sąmatas ir teikti jas merui tvirtinti.“ Beje, prieš daugiau kaip dešimtmetį toks fondas buvo panaikintas ir sukurtas administracijos direktoriaus fondas, nes ūkinė finansinė veikla priklauso direktoriui, o merui – politikui – nėra ko lįsti prie pinigų. Pasirodo, jauna valdžia grįžo į tolimą praeitį ir grąžino pinigus į mero rankas. Štai jums ir „permainos“...

Šis patarėjas dar ir valdo informaciją – kontroliuoja ir kitaip prižiūri viešuosius savivaldybės ryšius, paprastai pasakius – ryšį su spauda. Pagal pareigybės aprašymą (12 punktas), patarėjui priklauso: „Kontroliuoti ir koordinuoti gyventojams aktualios informacijos apie savivaldybės institucijų veiklą ir sprendimus viešinimą“, 13 punktas: „Teikti merui siūlymus dėl ryšių su visuomene principų“, 18 punktas: „Dalyvauti administruojant ir tvarkant savivaldybės interneto tinklapį“, 19 punktas: „Dalyvauja rengiant savivaldybės leidinius“. Ir dar daug kt. funkcijų.

Ir visa tai gula ant buvusio Vilniaus miesto savivaldybės butų ūkio vadybininko Eriko Demidovo pečių.

 

Analizuoja ir KAUPIA

Pasirodo, ir kaupti ką nors – valdininkams didelė FUNKCIJA. Šiuo atveju mero patarėjo pareiga (15 punktas): „Kaupti iš Lietuvos savivaldybių asociacijos gaunamą medžiagą (įdomi turėtų susikaupti kolekcija) ir, žinoma, analizuoti (10 punktas). Anksčiau buvo kiek kitaip – LSA medžiaga būdavo skirstoma vykdymui ir naudojimui pagal veiklos sritis. Dabar – kaupiama... Matyt, tai turėtų vadintis reforma. Be kitų funkcijų, daugeliu atvejų bendrų visiems patarėjams, LSA informacijos kaupimu užsiima mero patarėjas Edvard Jedinskij, valdančiosios koalicijos partnerių lenkų nario sūnus ar tai sūnėnas – nepotizmas yra painus reikalas.

 

Iš sekretorės – į patarėjas

Porą metų dirbusi tarybos sekretore žurnalistė Simona Kazlienė tapo dar viena mero patarėja. Tiesa, jos funkcijos nežinomos, nes liepos 20 d. rajono savivaldybės svetainėje vis dar nebuvo prieinamos skaitytojams, nors švenčioniškiai apie jos funkcijas ir be to pakalba.

S.Kazlienė – viena iš nedaugelio ne iš Vilniaus „desanto“, vietinė, kuriai pasisekė.

 

Vėl analizė, vėl žiniasklaida

Dar viena mero patarėja – Justė Rimšelienė, galima sakyti, finansams ir… vėl žiniasklaidai. Tiek daug dėmesio iš pono mero žiniasklaida turbūt susilaukė po to, kai jis, negražiai pasielgęs su žurnalistu, atsidūrė teisme.

Finansų skyrius jau treti metai – be skyriaus vedėjo po to, kai buvusi vedėja nepanoro bendradarbiauti su šia valdžia ir išėjo. Užtat yra patarėja, gebanti analizuoti finansus. Patarinėti – tai ne skyriui vadovauti...

Iš patarėjos Justės Rimšelienės pareigybės aprašymo: 10 punktas: „Analizuoti situaciją rajono savivaldybėje finansų, mokesčių, ekonomikos, turto valdymo, regioninės plėtros ir investicijų, vietinio ūkio, savivaldybės įmonių ir įstaigų veiklos, kontrolės ir audito srityse“.

24 punktas: „Koordinuoti informacijos pateikimą visuomenei, prireikus atstovauti savivaldybei ir savivaldybės merui per žiniasklaidos priemones.“

 

Kiek merui reikia patarėjų?

„Gal tiek, kiek sričių neišmanai pats?“ - svarstė valstybės tarnautojas, dirbęs ir meru, ir vicemeru.

„Mero funkcijos plačios, bet ir alga neprasta, reikia už ją atidirbti“, - pasidalino mintimis vieno iš šalies rajonų meras, apsieinantis be patarėjų.

Pasirodo, įmanoma.

 

 

P.S. Visi mero patarėjų pareigybių ir funkcijų parašymai yra savivaldybės interneto svetainėje. Kam įdomu, paskubėkite. Nespėsite – kreipkitės į redakciją – išsaugojome originalus.

Inf. šaltinis – Švenčionių rajono savivaldybės tinklapis. Mero patarėjos Simonos Kazlienės pareigybės aprašymas – specialieji reikalavimai ir funkcijos neaktyvuoti (skiriasi šrifto spalva).

 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis