Mes turime 226 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3177
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17176
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64502
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Socialdemokratai siūlo lengvatinį PVM šildymui taikyti visiems

2017 m. liepos 22 d., šeštadienis Nr.51 (1680)

Socialdemokratai siūlo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą taikyti ne tik centralizuotai šilumai, bet ir visų rūšių kurui, kuriuo šildosi jos nenaudojantys gyventojai.

Socialdemokratai Andrius Palionis, Juozas Olekas, Rimantė Šalaševičiūtė, Mindaugas Bastys ir Rasa Budbergytė užregistravo PVM įstatymo pataisą, kuria siūloma lengvatinį 9 proc. tarifą įtaikyti ir akmens anglims, durpėms, malkoms  bei  medienos atliekoms, gamtinėms dujoms, elektrai, kai iš jų gaminama šiluma. Valstiečiai ir konservatoriai siekia lengvatinio tarifo tik centralizuotam šildymui ir siūlo nuo rudens taikyti 15 proc. PVM tarifą. Pasak R. Budbergytės, tokia lengvata būtų nepakankama, todėl siūloma grįžti prie 9 proc. tarifo.

Paklausta, kodėl siūloma lengvata ir kitoms kuro rūšims, R. Budbergytė tikino, kad šiuo metu trūksta paskatų namų ūkiams naudoti netaršų kurą. „Ką daryti tiems žmonėms, kurie tikrai neturi didelio pasirinkimo, kaip tik kūrenti anglimis. Aišku, būtų labai gerai, jeigu galėtume skatinti pereiti prie mažiau taršaus kuro, bet ir iš atsakingų institucijų įpročiai nėra pakankamai formuojami, o žmogui reikia padėti“, - teigė ji.

Anot socialdemokratų, jeigu lengvata taikoma tik daugiabučiams tiekiamai šilumai, nepagrįstai diskriminuojami gyvenantieji ne daugiabučiuose bei patys pasigaminantys šilumą. Birželio pabaigoje panašią pataisą įregistravo „tvarkiečiai“. Jie siūlė 9 proc. PVM tarifą nustatyti malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams. Dėl PVM lengvatos šildymui Seime ginčijamasi kasmet. 9 proc. tarifas nuo birželio panaikintas, tačiau planuojama jį vėl taikyti, o tarifas turėtų siekti 15 proc.

Valstiečių ir konservatorių lyderiai liepos viduryje susitarė jau rudenį sugrąžinti lengvatą mainais už paramą urėdijų reformai. Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra teigęs, kad PVM lengvata šildymui nėra socialiai teisinga, nes taikoma ir tiems, kurie turi didelės vertės nekilnojamojo turto, erdvius ir prabangius butus, tačiau ja nesinaudoja gyvenantieji privačiuose namuose ir šildantys juos dujomis ar malkomis.