Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5536
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19396
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91753
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Iškreipta tradicija

2017 m. liepos 15 d., šeštadienis Nr.49 (1678)

Liepos 21-23 dienomis ežeringiausioje Lietuvos dalyje vyks tarptautinio liaudiškos muzikos ir šokių festivalio „Ežerų sietuva“ koncertai. Festivalio atidarymas liepos 21 dieną 17 val. Ignalinoje, ant Ladakalnio, šeštadienį ši šventė vyks Molėtuose, o sekmadienio vakare – Pabradėje, prie įmonės "Intersurgical" pastatų. Dalyvaus šokių kolektyvai iš Maltos, Gruzijos, Lenkijos, Moldovos, folkloro ansamblis iš Kroatijos, dainų ansamblis iš Baltarusijos, pasirodys vietos kolektyvai.

Apgailestauju, kad šių metų pradžioje nepavyko įtikinti Švenčionių rajono mero Rimanto Klipčiaus nepažeisti taurios rajono kultūrinės tradicijos – nuo 1995 metų šis festivalis vykdavo prie Bėlio ežero esančioje įspūdingoje vasaros estradoje. Pavasarį jos atnaujinimas kainavo net 63 tūkst. eurų. Sudėtinga bus paaiškinti renginio svečiams apie iškreiptą festivalio idėją rengti pasirodymus prie ežerų, o ne prie „fabriko tvoros“. Prašiau rajono kultūros autoritetus pagalvoti ir pasiūlyti R.Klipčiui toje teritorijoje surengti kito turinio renginį, tuo sukurti naują kultūrinę tradiciją, išnaudoti esamą erdvę ir galimą šventės rėmėją – UAB „Intersurgical“. Deja, mero nemotyvuotas užsispyrimas, kultūrinis nihilizmas atėmė iš kelių tūkstančių žiūrovų galimybę pajusti pilnavertę šio tradicinio festivalio dvasią, pailsėti gražios gamtos prieglobstyje. Dar per anksti R.Klipčiui trukdyti rajono gyventojams kultūringai bendrauti, primetinėti mums savo nuomonę ir sąlygas. 50-metį švenčiantis garsus muzikantas Andrius Mamontovas pareiškė vienoje televizijos laidoje, kad „baisiausias dalykas Lietuvoje yra tai, kad vis dar daug metų vyrauja principas, kad jei aš užpūsiu kitų žmonių žvakes, tai manoji degs ryškiau. Jei kitus pažeminsiu, aš būsiu aukštesnis, jei kitus nutildysiu, mano žodžiai skambės garsiau“.

Kaip yra, taip yra. Kviečiu visus atvykti liepos 23 dieną į Pabradę ir nuoširdžiai paploti šokėjams ir dainininkams. Reikėjo planuoti šio renginio pradžią sekmadienį prieš darbo dieną 3-4 valandoms anksčiau, būtų atvykę daugiau žiūrovų iš aplinkinių vietovių. Numatyti fejerverkai prasidedant pirmadieniui tik pažadins pabradiškius, kurie nėra išlepinti vidurnakčio tyla vykstant dažnoms karinėms pratyboms šalia esančiame mokymų poligone.

Kęstutis TRAPIKAS

Tarybos narys

 
Reklaminis skydelis