Mes turime 219 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2527
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16526
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63852
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pusamžis vyras smurtavo prieš jaunimą

2017 m. liepos 15 d., šeštadienis Nr.49 (1678)

Trečiadienį rašėme apie liepos 5 d. sunkiai protu suvokiamą smurto proveržį prieš nepilnamečius neįtikėtinoje vietoje – svetimi suaugę dėdės paleido kumščius prieš jaunimą viešoje vietoje – prie Švenčionėlių miesto bibliotekos. Atrodytų, kur jau jaunimas gali saugiai jaustis ankstyvą vasaros vakarą (18 val.), jeigu ne čia, jų pamėgtoje vietoje. Juolab, kad bibliotekos vykdomo projekto dėka skveras tapo dideliu jaunimo traukos centru. Atrodo, nieko ypatingo – keli suoliukai, supynės, gėlės, ir skveras tapo mielas. Tuoj po gėlių sodinimo talkos savivaldybės įmonėje dirbantis asmuo su draugu parodė, „kas čia šeimininkas“...

Trečiadienį rašėme tai, ką pavyko sužinoti iš įvairių šaltinių ir mačiusių įvykį asmenų. Ir štai – šios dienos laikraštyje – oficiali informacija. Tiesa, ji nuasmeninta. Iš dalies suprantama – nukentėjo jaunimas, kuris paskui atsidūrė ligoninėje vaikų skyriuje, nėra reikalo vardų minėti. Bet štai kodėl reikia dangstyti tuos, kurie paleido kumščius prieš asmenis, kurie pagal amžių yra vaikų skyriaus pacientai? Nekaltumo prezumpcija, kaltė neįrodyta? Net jeigu brangūs advokatai (o jie tikriausiai bus tokie) ir išsuktų, lieka neginčijami faktai – nukentėjusiems prireikė medikų pagalbos. Bet kol kas to pono pavardės dar šiukštu negalima minėti. Net žinant, kad jis jau buvo teistas lygtinai už panašų nusikaltimą ir teistumas baigėsi tik prieš pusmetį. Bet to, kad tai labai artimas rajono valdžiai asmuo, niekas nedraudžia pasakyti. Tuoj pat po laimėtų rinkimų jis buvo įdarbintas savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje su tūkstantine alga, valdiškoje įstaigoje atsirado vieta ir jo žmonai.

Taigi – trumpa ir labai koncentruota oficiali informacija. Šykšti, bet iškalbinga.

 

Oficiali informacija:

Gautas Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK RS tyrėjo tarnybinis pranešimas, kad 2017-07-05 d. 18 val. du vyrai viešoje vietoje kitų žmonių akivaizdojesukėlė konfliktą su jaunimu, ko pasekoje vienas iš jų tampė jį (jaunimą) ir žemino necenzūriniais žodžiais, tampė už plaukų, grasino ir trenkė su ranka į galvos sritį. Patruliai pristatė (jaunimą) į VšĮ Švenčionių rajono ligoninės priėmimo skyrių, kur juos (jaunimą) apžiūrėjo medikai ir nukreipė į Ignalinos ligoninės Vaikų skyrių, kur dėl galvos skausmo, bendro silpnumo, bei patirto stipraus psichologinio streso paguldytas (jaunimas) stebėjimui, nes Švenčionių ligoninės vaikų skyrius tuo metu nedirbo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal LR BK 284 str.

 

284 straipsnis. Viešosios tvarkos pažeidimas

Tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Atsižvelgiant į visas aplinkybes ir nukentėjusiųjų būklę, gali būti ir griežtesnė atsakomybė.

 

Daugiau „veiksmų“ atliko pusamžis švenčonėliškis, bet buvo ir dar vienas asmuo. Jis minimas ir policijos pranešime. Ikiteisminio tyrimo informacijos pareigūnai neatskleidžia, bet neoficialių šaltinių teigimų, kitas asmuo galimai išsigandęs spruko su mašina, bet pareigūnai jį sustabdė, vyriškis vairavo neblaivus. Kalbama, kad tai galėjo būti muitininkas. Policija šio fakto nei patvirtino, nei paneigė: „Tą dieną neblaivių vairuotojų buvo sustabdyta, bet jų statusas nedetalizuojamas, piliečiai vienodi“.

Kol kas lieka neaiški ir vaiko teisių apsaugos specialistų pozicija, jų vaidmuo, nors nuo pusamžių vyrų nukentėjo nepilnamečiai. Pirmadienį skyriaus vedėja sakė nieko apie šį įvykį nežinanti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ