Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4714
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14901
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90931
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Joninės Švenčionėliuose

2017 m. birželio 28 d., trečiadienis Nr.46 (1675)

Tradiciškai jau daug metų ilgiausią metų dieną ir trumpiausią metų naktį Švenčionėliuose prie Žeimenos upės organizuojamos Joninės. Tema ta pati, tradicijos jau susiformavusios ir per daug naujo čia neišgalvosi. Tačiau kūrybingas Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas kaskart pasistengia, kad visi atėjusieji į paupį Joninių švęsti rastų ką veikti, pasilinksmintų ir gerai praleistų laiką gamtoje.

Ir šiemet čia vyko Joninių prekyba, žaidimai vaikams, atrakcionai. Su Joninių tradicijomis ir papročiais supažindino ir visus įsijungti į šventės apeigas pakvietė Švenčionėlių kultūros centro ansambliai: sutartinių „Lakiūtė“ (vadovė Milda Petkevičienė), folkloro „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė), vokalinis „Gabija“ (vadovė Vanda Miloš), vaikų folkloro „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė). Koncertavo Švenčionėlių meno mokyklos šokių kolektyvas „Lūgnė“ (vadovės Rasa Kalendienė, Virginija Subelienė, Romutė Trusova), Giedros ir Vitalijaus duetas, grupės „Savas kampas“, Emilija Gogolytė ir Deividas Dubinovas, grupė „Išjunk šviesą“. Menišką skelbimą Joninių šventeisukūrė Laurynas Rudzinskas.

Vaikus viliojo muilo burbulų pūtimas ir kitokie smagūs žaidimai, vyresnieji suko į žolynų kiemelį, kur vaistažolių arbatas pristatė „Švenčionių vaistažolės“, o arbatas iš jų ir iš savo surinktų žolynų virė Kaltanėnų žolininkė Rasa Breidokienė.

Nuo seno tikima, jeigu žolynai bus renkami Joninių išvakarėse – jie turės ne tik gydomąją, bet ir magišką galią. Mokslininkai sako, kad magija tokia, jog vidurvasarį augalai sukaupia daugybę biologiškai veiklių medžiagų, todėl pataria šiuo metu žydinčių vaistažolių susirinkti žiemai. Vasaros saulėgrįžos metu analogiški procesai vyksta ir augaluose, jie kaip tik turi sukaupę maksimalų biologiškai veikliųjų medžiagų kiekį, dėl to vaistiniai, aromatiniai, prieskoniniai augalai ir vertinami.

Tikėti magija ar ne – kiekvieno reikalas, o pasitarti su žolininke Rasa, kada kokias vaistažoles rinkti, kaip vartoti, paragauti arbatų, taip pat ir „Švenčionių vaistažolių“ produkcijos buvo nemažai norinčių. Beje, „Švenčionių vaistažolių“ dovanomis buvo pasveikinti Jonai ir Janinos bei renginyje dalyvavusių kolektyvų vadovai.

Kad šventė tikrai būtų puiki, daug prisidėjo ir rėmėjai: Švenčionių r. savivaldybė, UAB „Švenčionių vaistažolės“, Vytauto Gaidžio įmonė „Vytotrans“, UAB „Velga Vilnius“ ir UAB „Pas Jonus“.

Trumpiausia metų naktis džiugino geru oru, tad jaunimas linksminosi ir Joninių diskotekoje, kurią vedė DJ Laurynas Noreikis.

Na, o kas dar ir paparčio žiedo ieškojo, kupoliavo, vainikus plukdė, per laužą šokinėjo ar stebuklingoje ryto rasoje maudėsi, tas tikrai pajuto visą stebuklingos Joninių nakties magiją...

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis