Mes turime 406 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5130
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21331
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97361
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Institucinė vaikų globa Vokietijoje: stengiasi vaikus ne išsaugoti šeimoje, o suteikti jiems šansą būti laimingiems

2017 m. birželio 17 d., šeštadienis Nr.44 (1673)

Dažnai kyla klausimų, kokia institucinės globos situacija yra ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Kaip institucinę globą sekasi vykdyti Vokietijoje, domėjosi grupelė Šakių rajono specialistų. Jie lankėsi Vechta mieste (Žemutinė Saksonija, Vokietija). Kelionės dalyviai buvo išsamiai supažindinti su institucinės globos sistema Vokietijoje.

„Johannesstift e. V.“ globos namus kartu su savivaldybe įkūrė diakonija 1965 m. Vaikai čia auklėjami krikščioniška dvasia.

Šiuose globos namuose nėra nuolat su vaikais gyvenančių darbuotojų, jie keičiasi pagal tam tikrą grafiką, turi galimybę pailsėti ir tobulinti savo žinias. Pastatyti nauji pastatai, įkurtas dienos užimtumo centras, teikiama pagalba krizių atvejais, dirbama su vaikų tėvais, yra įsikūrusi penkių dienų grupė, kurioje globojami vaikai gali grįžti namo savaitgaliais. Nuo 2015 m. lapkričio mėnesio čia pradėta teikti globa nepilnamečiams pabėgėliams iš Sirijos, Afganistano, Irako, Albanijos ir kitų šalių.

Vieno vaiko globos kaina minėtuose globos namuose mėnesiui – 5116 eurų, Šakiuose – 652 eurai.

Vokietijoje kolegos vadovaujasi tokia taisykle: atpažinę problemos užuomazgas, vaiko teisių apsaugos specialistai nori suteikti vaikams šansą būti laimingiems. Vokietijos socialinio darbo specialistai ypač pabrėžė: „Ne išsaugoti vaikus šeimoje, o suteikti šansą būti laimingiems Tai ne visada yra tas pats.“ Kelionės dalyvių šakiečių teigimu, labai gaila, kad į šį susitikimą atsisakė vykti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai. Gal ir jiems tada viskas kitaip atrodytų.

Kuo dar skiriasi Lietuva ir Vokietija? Tuo, kad Vokietijoje dažnai patys tėvai nori priimti pagalbą ir mielai bendradarbiauja. Gana dažnai iniciatyvos imasi jie patys, prašydami pagalbos iškilus sunkumams su vaiku. Iš šeimos prieš tėvų valią paimami tik 5-10 proc. visų globojamų vaikų. Lietuvoje tikriausiai vyrauja atvirkštinis santykis – didžioji dauguma tėvų priešinasi dėl vaikų apgyvendinimo globos namuose.

Išvykos dalyviai sužinojo daug naudingos informacijos, gerų idėjų, suprato, kuriame taške institucinės globos atžvilgiu yra Lietuva ir kuria kryptimi galėtume eiti. Patirties Vokietijoje sėmęsi šakiškiai apgailestavo: „Mes (Lietuva) tikriausiai dar kelis kartus mėginsime eksperimentuoti, nes viską norime sugalvoti patys. Kad ir dviratį. Svetimo mums nereikia.“

„Draugo“ inf.

 
Reklaminis skydelis