Mes turime 278 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3895
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22439
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69765
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Uogos gali tapti infekcijos užkratu

2017 m. birželio 17 d., šeštadienis Nr.44 (1673)

Kaip mėgautis vasaros skanėstais ir nesusirgti, pataria Švenčionių VMVT vyriausioji specialistė– maisto produktų inspektorė Teresa USOVA.

 

Ateina uogų sezonas. Ką reikia žinoti?

Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome bei vertiname šiuos puikius maisto produktus, išsiskiriančius savo skoninėmis savybėmis bei maistine verte. Uogose nemažai vitaminų (A, E, B grupės, PP, C), mineralinių medžiagų (natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, jodo), skaidulinių medžiagų, daug celiuliozės ir pektino. Tačiau nepaisant uogų teikiamos naudos, būtina žinoti ir apie gresiančius pavojus, kurie gali tykoti tiek pirktose, tiek pačių soduose bei daržuose užaugintose gėrybėse, bei žinoti galimybes, kaip šių grėsmių išvengti. Sodinant uogas reikėtų atkreipti dėmesį į sodinimo vietą (sodinti toliau nuo kelio, lauko tualetų), tręšti tik tam skirtomis priemonėmis ir tiksliai nurodytais kiekiais, naudoti pesticidus (įskaitant herbicidus) tik griežtai nustatytais kiekiais bei pagal instrukcijas.

Kokybiškos uogos yra sausos, tvirtos, savo rūšiai būdingos spalvos. Pernokusios gali būti per minkštos, vandeningos, raukšlėtos. Neprinokusios – žalios arba geltonos spalvos, rūgštaus skonio, todėl tokių uogų rinktis nereikėtų.

 

Kaip dėl cheminės uogų taršos?

Dėl blogos ūkininkavimo praktikos uogose galima aptikti ir sunkiųjų metalų bei pesticidų likučių, viršijančių Europos Sąjungos teisės aktuose nustatytas didžiausias leistinas koncentracijas, todėl Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas nuolat tiria braškes, spanguoles, bruknes, mėlynes, žemuoges, serbentus, gervuoges, šaltalankių bei kitas uogas dėl pesticidų, sunkiųjų metalų likučių, vabzdžių kenkėjų nustatymo, mikrobiologinės taršos, importuojamose uogose taip pat tiriamas radioaktyvumo lygis.

Daržovės, vaisiai ir kiti augaliniai maisto produktai tiriami siekiant nustatyti ir įvertinti, ar juose nėra pesticidų, mikotoksinų, sunkiųjų metalų, nitratų, akrilamido, furano, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir kitų cheminių medžiagų liekanų. Kasmet Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje ištiriamų mėginių kiekis auga, tačiau neatitikimų skaičius sudaro tik apie 1 proc. 2016 m. neatitikę teisės aktų reikalavimų mėginiai sudarė 0,6 proc. nuo 719 ištirtų mėginių.

 

Kokioje temperatūroje patartina laikyti uogas?

Uogas rekomenduojama suvalgyti per pirmą savaitę, o avietes ir gervuoges per 2-3 dienas nuo jų nuskynimo. Jeigu pastebėjote, kad uogos vis dėlto nešviežios, suvalgykite jas per pirmas 24 valandas. Esant reikalui, pirktas uogas perrinkite, plaukite tik prieš vartojimą

Norint, kad uogos kuo ilgiau išliktų šviežios, jas reikėtų laikyti vėsioje vietoje. Optimali uogų laikymo temperatūra turi būti nuo -1 iki +1C, spanguolių – nuo 2 iki 5 C, santykinė drėgmė – 90-95 procentai.

Mikroorganizmams daugintis palankiausia +37°C temperatūra, tačiau jie gali daugintis ir 5-60°C temperatūroje, todėl tam pakanka ir kambario temperatūros.

Pasaulyje per maistą plintančių virusų protrūkiai dažnai siejami su šaldytomis uogomis. Patekę virusai ant šviežių uogų išlieka gyvybingi visą jų šaldymo laikotarpį. Valgant atitirpintas nepakaitintas uogas, virusai patenka į žmogaus organizmą sukeldami hepatito A infekciją. Todėl patartina šaldytas uogas vartoti tik po pakankamo pašildymo, siekiant išvengti apsinuodijimo maistu. Šaldytas uogas reikėtų pakaitinti bent 2 minutes 90°C temperatūroje.

 

Kaip išvengti vasaros metu plintančių infekcijų?

Jeigu uogos atrodo švarios, tai dar nereiškia, kad taip yra. Žmogui susirgti pakanka 400-500 bakterijų, tačiau kai kuriais atvejais užtenka ir 15-20. Ligų sukėlėjai su nuotekomis gali patekti į dirvą ir taip užteršti uogas patogeninėmis bakterijomis, parazitais

Perkant uogas reikia atkreipti dėmesį, kad jos būtų nepažeistos, sveikos, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, nepažeistos kenkėjų, be puvinio, perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio.

Uogų rinkimo metu labai svarbi gera rankų higiena. Vienas iš efektyviausių būdų išvengti mikrobiologinės taršos – uogas rinkti plautomis rankomis ir dėti jas į švarius indus.

Primename, kad dažniausiai per maistą plintančiomis infekcijomis užsikrečiama netinkamai tvarkant maistą namuose. Todėl labai svarbu uogas laikyti švariuose induose, atskirai nuo termiškai neapdorotų maisto produktų, vengti kryžminės taršos, prieš vartojant kruopščiai nuplauti tekančiu geriamuoju vandeniu.

Ir nepamirškite, kad laikydamiesi asmens higienos bei tinkamai prižiūrėdami ir ruošdami maisto produktus, galime apsisaugoti nuo per maistą plintančių infekcijų!

Algis JAKŠTAS