Mes turime 277 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1834
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20378
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67704
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žygis palei valstybės sieną

2017 m. birželio 14 d., trečiadienis Nr.43 (1672)

Birželio 8 dieną Ignalinos rinktinės Pavoverės užkarda prisijungė prie iniciatyvos ir dalyvavo projekte „Atverk duris vasarai“, kuris yra Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamos kompanijos „Už saugią Lietuvą“ dalis. Užkarda suteikė Pabradės „Ryto“ gimnazijos jaunojo pasieniečio būrelio nariams ir moksleiviams galimybę prasmingai leisti atostogas dalyvaujant žygyje „Palei valstybės sieną“. Su jaunuoliais žygiavo Pabradės „Ryto“ gimnazijos  jaunojo pasieniečio būrelio vadovas Paulius Kamarauskas, Sargybų skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Bikulčienė ir Sargybų skyriaus vyresnysis pasienietis Albert Kulevič.  Išlydėdamas į žygį, užkardos vadas Raimondas Bučelis žygeiviams pristatė Pavoverės užkardos veikimo teritorijos charakteristiką, papasakojo apie pasieniečių darbo specifiką, taip pat paminėjo Pavoverės užkardos veikimo teritorijos kraštovaizdžio geografinius ir istorinius ypatumus.

O kaip gi žygio metu pajausi tą pareigūno kasdienybę? Užkardos vadas uždėjo moksleiviui kuprinę ant pečių, įteikė žiūronus, guminę lazdą, žemėlapį ir palinkėjo gero kelio – takelio, o svarbiausia - geros nuotaikos ir gražių įspūdžių. Žygis prasidėjo nuo pakabinamo tilto per Neries upę, per kurį reikėjo pereiti į Pavoverės užkardos veikimo teritoriją. Nors vaikai gyvena netoliese ir visi girdėję apie tokį tiltą, bet tai buvo pirmas kartas, kai siūbuojančiu tiltu reikia pasiekti kitą Neries upės krantą. Saulėtas oras vaikams leido grožėtis nuostabia gamta, bet kuprinė ant pečių ir priemonės vis priminė apie pasieniečio pareigą ir atsakomybę. Pasiekus atraminį punktą, vaikams reikėjo atlikti užduotį: žemėlapyje surasti vietovę, kurioje mes esame. Jaunuoliams tai buvo lengva užduotis, nes vietovę žymi ryškus valstybės sienos ženklas. Pailsėję vėl žygiavome palei valstybės sieną link kito atraminio punkto, kur žygeivių laukė keturratis ir pati skaniausia pasieniečių arbata. Pasistiprinę ir išbandę jaunuoliams labai patinkančią transporto priemonę - keturratį, jau autobusu nuvykome į Andriukėnų stebėjimo bokštą. Ten, aukštai aukštai, atsiveria mūsų Tėvynės grožis. O toli toli galima įžvelgti Baltarusijos Respublikos Astravo elektrinės bokštus.

Šio žygio tikslas - leisti moksleiviams pajausti pareigos jausmą dirbti Tėvynės labui ir jaustis už ją atsakingu.

Audronė BIKULČIENĖ