Mes turime 329 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1354
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17555
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93585
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šviesiomis birželio naktimis išsiskirs 3 planetos ir Didysis Vasaros Trikampis

2017 m. birželio 10 d., šeštadienis Nr.42 (1671)

Išsiskirs tik ryškiausios žvaigždės

„Baltosiomis“ birželio naktimis Saulei neilgai teužtrunkant po horizontu bus sunku įžiūrėti Paukščių Taką ir blyškiausias žvaigždes. Sutemus pietrytinėje ir pietvakarinėje horizonto pusėse žvilgsnį trauks Jupiterio ir Saturno planetos ir šviesiausios birželio žvaigždės: Lyros žvaigždyne – Vega ir Jaučiaganyje – Arktūras.

Vega su ryškiausia Erelio žvaigžde – Altairu ir ryškiausia Gulbės žvaigžde Denebu sudaro vadinamąjį Didįjį Vasaros Trikampį – įsidėmėtiniausią šviesiausių vasarvidžio naktų ženklą.

Link vakarų horizonto svirs zodiakinis Liūtas, jam įkandin seks Mergelė su šviesiuoju Jupiteriu. Palei šiaurės horizontą išsiskirs Vežėjo žvaigždyne ryškiai žibanti Kapela.

 

Planetas atstovaus – Jupiteris, Saturnas ir Venera

Jupiteris bus pirmąja vakaro žvaigžde po saulėlydžio itin šviesiai suspindinčia virš pietvakarių horizonto Mergelės žvaigždyne. Birželio 30 d. vakarą prie Jupiterio iš dešinės prisislinks jaunas pusmėnulis.

Saturnas, gegužės 15 d. labiausiai priartėjęs prie Žemės, visą naktį švytės blausiame Gyvatnešio žvaigždyne. O pro mėgėjiškus teleskopus galima bus įžiūrėti jo įspūdingus žiedus bei didžiausią palydovą Titaną.

Venera-Aušrinė švintant itin skaisčiai sužibs virš rytų horizonto ties ryto žarose slypinčių Žuvų ir Avino žvaigždynų ribos. Praslinkusi pro Avino žvaigždes ji mėnesio pabaigoje jau įriedės į Tauro žvaigždyną. Birželio 20 d. paryčiais apie 3 val. kiek dešiniau nuo Aušrinės matysime ir dylantį Mėnulio pjautuvą. Birželio 21 d. vasaros saulėgrįžos rytą 3 val. 30 min. dar suplonėjęs delčiagalis jau spindės tiesiai po Aušrine.

Marsas ir Merkurijus slėpsis Saulės spinduliuose.

 

Bus progų pasigrožėti slaptingais debesimis

Šviesiomis ir trumpomis birželio naktimis ištikimiems dangaus stebėtojams tikrai pasitaikys progų pasigrožėti vadinamaisiais sidabriškais debesimis. Sidabriškieji debesys dažniausiai matomi vasarą, kai Saulė iš po horizonto apšviečia aukštai atmosferoje esančius debesis. Dažniausiai tokie debesys pasirodo maždaug 20 dienų po vasaros saulėgrįžos šiaurinėje dangaus pusėje. Šie debesys susidaro mezosferoje, apie 80 km aukštyje ir yra kiek panašūs į plunksninius debesis. Švyti jie melsvai balta sidabriško atspalvio šviesa. Nors iki šiol jų kilmė iki galo lieka neaiški, tačiau vyrauja nuomonė, kad jie sudaryti iš ledo kristalų. Kiti mano juos esant sudarytus iš kosminių arba vulkaninių dulkių.

 

Prasidės astronominė vasara

Birželio 21 d. 7 val. 24 min. Saulė atsidurs šiauriausiame savo kelio taške ir įvyks vasaros saulėgrįža. Saulės kelias po žeme bus trumpiausias, o virš žemės – ilgiausias. Atšventus Rasos šventę dienos jau palaipsniui ims trumpėti kasdien po 1-2 minutes.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis