Mes turime 284 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6547
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28434
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72417
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš mūsų rajono išsivežė gerus įspūdžius ir vertingų patarimų

2011 m. gegužės 14 d., šeštadienis Nr. 35 (1082)

Trečiadienį, gegužės 11 d., Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Pabradėje. Šiuo vizitu Prezidentė parodė dėmesį socialiai atsakingam verslui ir neįgaliųjų integracijai. Atvykusią į modernius medicinos prietaisus anesteziologijai ir reanimacijai gaminančią įmonę „Intersurgical“ šalies vadovę pasitiko įmonės generalinis direktorius Sigitas Žvirblis, rajono meras Vytautas Vigelis, įmonės atstovai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

Augimas – stabilus

Susitikimo metu gen. direktorius Sigitas Žvirblis svečiams trumpai pristatė įmonės veiklą. Prezidentei didelį įspūdį padarė žinia, kad įmonė krizės metu ne mažino apimtis, o atvirkščiai, didino, plėtė veiklą, kūrė naujas darbo vietas. Stabilus metinis augimas – 80 proc. Šiuo metu 35 tūkst. kv. metrų gamybinius plotus turinčioje įmonėje dirba 1400 darbuotojų. Šiais metais jau priėmė į darbą daugiau nei 200 žmonių. Įmonė gamina specifinę kvėpavimo slaugai skirtą produkciją, kuri naudojama specializuotuose skyriuose ir iškeliauja į daugiau kaip 100 šalių gydymo įstaigas. Kadangi nuo šių gaminių priklauso ligonių gyvybė, jų tikslumas ir patikimumas ypač didelis – galimą paklaidą direktorius vaizdžiai palygino su žmogaus plauko storiu – paklaida gali sudaryti 1/3 – 1/5 plauko.

Atrodytų, ir taip labai moderni įmonė rengia projektus ir, gavusi ES Struktūrinių fondų paramą, tobulina gaminius ir gamybos procesus, nes pasaulinės rinkos reikalauja naujausių technologijų. Įmonė turi savo inžinerinio vystymo skyrių, dėl ko akcininkai vertina įmonę ypač pagarbiai. Beje, gamybos modernizavimas neišstumia darbuotojų – jie tik perkeliami į kitas darbo vietas. ES parama sudaro apie pusę investicijų, kita tiek įmonė investuoja savo lėšų.

 

Kol ministerijos tik planuoja, verslininkai veikia

Prezidentės teigimu, įmonės, kurios net sunkiu šalies ekonomikai metu sugebėjo plėsti apyvartą, kurti naujas darbo vietas ir gaivinti Lietuvos provinciją yra socialiai atsakingo verslo pavyzdys ir greitesnio šalies ūkio atsigavimo viltis. Pasak Lietuvos vadovės, norint geriau gyventi, reikia daugiau dirbti – kito recepto nėra.

„Kol ministerijos tik kuria nedarbo mažinimo ar neįgaliųjų integravimo planus, socialiai atsakingi verslininkai imasi konkrečių veiksmų – padeda įsidarbinti absolventams, bedarbiams, neįgaliesiems, remia vietos bendruomenės projektus patrauklesniam gyvenimui kurti. Vien šioje įmonėje įdarbinta pusšimtis neįgaliųjų, vasarą savarankiško gyvenimo įgūdžių mokosi paaugliai iš globos namų, įrengtas sporto kompleksas bendruomenei. Tai - geriausia nedarbo ir emigracijos prevencija“, - teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Labiausiai verslui trukdo ateities nežinia

Gen. direktorius Sigitas Žvirblis pasidalino ir mintimis apie tai, kas trukdo verslui. Pasak direktoriaus, labiausiai verslą slegia ateities nežinia. Taip dažnai kaitaliojantis mokesčiams nieko neįmanoma planuoti. Jis siūlė politikams susitarti, kad bent 10 metų nieko nekeis, taip pat pasisakė prieš progresinius mokesčius. Darbo jėga ir taip labai apmokestinta, papildomai apmokestinus kvalifikuotą darbo jėgą belieka laukti dar didesnės emigracijos.

 

Biudžeto lėšos panaudojamos neatsakingai

Direktoriaus ir Prezidentės nuomonės dėl vadinamųjų europinių mokymų visiškai sutapo. Direktorius kalbų mokymus su išvykomis į užsienį vadino lėšų švaistymu ir siūlė geriau jas nukreipti profesijos rengimui, švietimo reikmėms. Prezidentė buvo dar kategoriškesnė – sakė tiesiai, kad lėšos tokiems mokymams naudojamos neskaidriai, iš anksto pasmerktos pasisavinti, vadino tai didžiausiu šalies neūkiškumo pavyzdžiu, prisidengiant ES finansavimu. „Nėra jokių europinių lėšų, visos lėšos yra šalies biudžeto, mokesčių mokėtojų pinigai eina ir į ES biudžetą“, - sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji prezidentūroje buvo aptikusi numatytų tokių kuriozinių mokymų – vos ne kinų kalbos, ir iš karto jų atsisakė. Bet tai nė kiek nesutrukdė įvairioms valstybinėms įstaigoms toliau tęsti tokio pobūdžio mokymus, rengti seminarus, anot prezidentės, „gražiose sodybose su gražiais pietumis“ ir kt.

 

Motinystės atostogos – per ilgos

,,Intersurgical“ gen. direktorius kritikavo ir per ilgas motinystės atostogas, po kurių darbuotojos labai atsilieka. Į išėjusios atostogų vietą priimtas naujas žmogus per tuos trejus metus tampa vertingesnis. Direktorius siūlė spręsti šią problemą geriau išvystant ikimokyklinių vaikų priežiūros paslaugas ir sudarant sąlygas anksčiau grįžti į darbą. Antai Norvegijoje pats darželis vaiką pasiima iš namų.

Direktorius susirūpinęs ir dėl socialinės infrastruktūros, kultūrinio laisvalaikio. „Man artimiausias mano gamyklos žmogus, - sakė direktorius, - todėl man rūpi, kad jis turėtų patogias gyvenimo sąlygas, įdomų laisvalaikį, kad vaikai būtų užimti, kol tėvai darbe, o ne liktų gatvėje“. Iš tiesų šalyje metų metais kalbama apie regionų gaivinimą, bet realių veiksmų taip ir nebuvo.

Daugelį pokalbyje išryškėjusių problemų Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš karto perdavė kartu su ja atvykusiam Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Donatui Jankauskui.

 

Pabradės socialinės globos namai – pavyzdys visai Lietuvai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankė Pabradės socialinės globos namuose, kuriuose gyvena 210 specialių nuolatinės slaugos ar priežiūros poreikių turinčių vaikų ir jaunų žmonių, apie 30 jų – su sunkia negalia. Susipažinusi su globos namų veikla, Prezidentė su socialiniais darbuotojais, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nevyriausybinių organizacijų, vietos valdžios ir bendruomenės atstovais aptarė neįgaliųjų integracijos į visuomenę problemas.

Pasak Prezidentės, Pabradės socialinės globos namai – pavyzdys visai Lietuvai, kaip galima užtikrinti visavertį ir orų neįgalaus žmogaus gyvenimą. Prezidentės nuomone, paslaugų kokybė priklauso nuo jas teikiančių specialistų profesionalumo, todėl deramas dėmesys turi būti skiriamas ir kvalifikuotų socialinių darbuotojų rengimui bei jų darbo apmokėjimui. Ji nustebo, kad tokį sunkų darbą ir taip nuoširdžiai globos namus ir jų aplinką puoselėjančios darbuotojos tegauna minimalią algą, bet, deja, nieko paguodžiančio negalėjo pažadėti. Be to, šalies vadovės teigimu, savarankiškam neįgalių žmonių gyvenimui užtikrinti reikia ne tik stacionarių globos namų, bet ir alternatyvių, įvairesnių socialinių paslaugų, tad savivaldybės turi ieškoti alternatyvų globos namams, labiau skatinti projektus, kurie užtikrintų paslaugų teikimą dienos centruose ar namuose.

Vizito pabaigoje rajono meras Vytautas Vigelis įteikė prezidentei Daliai Grybauskaitei dovanų „Švenčionių vaistažolių“ arbatos rinkinį ir pakvietė vėl atvykti į rajoną.