Mes turime 280 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:593
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25723
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73049
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tradicijos kuriamos ir XXI amžiuje

2012 m. sausio 11 d., trečiadienis Nr.3 (1146)

Kiekviena tauta, kiekviena šalis turi savo dešimtmečius ir šimtmečius gyvuojančias tradicijas, bet tradicijas kuria ir bendruomenės, kolektyvai, ir jų svarba tam mažesniam vienetui yra ne ką mažesnė. Nemažai gražių tradicijų turi ir Pabradės socialinės globos namų bendruomenė. Dvi iš jų švenčiamos metų sandūroje. Apie jas ir norėčiau šį kartą papasakoti, o padės man tą padaryti direktorės pavaduotoja ugdymui ir socialiniam darbui Janina Grigorjeva.

Prieš Naujuosius Pabradės socialinės globos namuose gražios šventės metu buvo pagerbti darbuotojai, kuriems 2011 metais sukako 50, 60 ar 70 metų. Tokių žmonių buvo 11.

- Kaipgi gimė ši tradicija? - klausiu gerb. Janiną Grigorjevą.

- Pirmą kartą tokius jubiliejus pradėjome švęsti po direktorės Nijolės Genytės penkiasdešimtmečio. Nuo tada ir sveikiname visus jubiliatus. Pradžioje sveikinome kas mėnesį, po to pradėjome sveikinti kas ketvirtį, o šiemet nusprendėme daryti bendrą šventę metų pabaigoje. Taip ta jubiliatų šventė tapo iškilmingesnė, labiau įsimintina. Kiekvienam jubiliatui užrišame vardines juostas, dovanojame gėles, priedus prie atlyginimo, turime savo kolektyve net dvi profsąjungas, jos irgi nelieka nuošalyje. Kaip ir kiekvienos šventės metu skamba dainos, muzika. Jubiliatams tenka ir tradicinį jubiliatų valsą sušokti. Šios šventės esmė – pagerbti mūsų kolektyve dirbančius ir gražius jubiliejus šventusius žmones. Švenčia visi kartu, nesvarbu kokias pareigas užima žmogus, nes visi yra mūsų kolektyvo nariai, - atsakydama į mano klausimą sako Pabradės socialinės globos namų direktorės pavaduotoja ugdymui ir socialiniam darbui Janina Grigorjeva.

Iš tiesų puiku, kai kolektyvas savo narius sugeba pagerbti gražių jubiliejų proga. Antuanas de Sent-Egziuperi yra pasakęs: „Pagarba žmogui – tai pagarba jo taurumui“. Negali nesutikti su šiais rašytojo žodžiais, nes pagarbos dvasia jaučiama ir kitoje tradicinės Pabradės socialinės globos namų šventės metu. Ta šventė – globos namuose gyventojams rengiamos kalėdinės-naujametinės šventės. Tos šventės būna turtingesnės, kai atsiranda rėmėjų.

- Gražią dovaną mūsų globos namų gyventojams, baigiantis 2011-iesiems, padovanojo „Danske“ banko, esančio Vilniuje, darbuotojai. Iš jų asmeninių lėšų buvo nupirktos dovanėlės mūsų globos namų gyventojams. Prieš šventes kiekvienas galėjo išreikšti savo norą, ir į tą norą buvo atsižvelgta. Tada ir džiaugsmo, gavus išsvajotą dovaną, buvo daugiau. Mūsų gyventojai moka nuoširdžiai džiaugtis, o dovanas įteikėme per Kūčių vakarą. Beje, pas mus tokiose šventėse dalyvauja ir kunigai, mūsų gyventojai lanko šv. Mišias. Patikėkite manimi, kunigo žodis vaikams yra labai svarbus, tad ir kunigų dalyvavimas šventėse yra svarbus. O aš norėčiau Pabradės socialinės globos namų administracijos, kolektyvo, ir gyventojų vardu nuoširdžiai padėkoti „Danske“ banko kolektyvui už parodytą dėmesį, - mintimis apie dar vieną tradiciją dalinosi gerb. Janina Grigorjeva.

Gražiai Pabradės socialinės globos namuose buvo švenčiama ir Trijų karalių šventė. Trys karaliai net iš bažnyčios atėjo, atnešdami šventišką nuotaiką į globos namus. Tai irgi jau tradicijas turinti dar viena šventė Pabradės socialinės globos namuose, ir tokių tradicinėmis tapusių švenčių šioje bendruomenėje yra ir daugiau.

Algis JAKŠTAS