Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5408
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19268
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91625
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Aro“ pareigūnai apsaugoti nuo pavojingų medžiagų

2012 m. sausio 7 d., šeštadienis Nr.2 (1145)

Lietuvos policija įsigijo 25 komplektus specialių kostiumų, kurie apsaugo pareigūnus nuo galimo cheminių, biologinių ir radioaktyvių medžiagų poveikio. Šie kostiumai dėvimi reaguojant į teroristines transporto atakas, „purvinų bombų“ incidentus ar suimant įtariamuosius, nelegaliai gabenančius pavojingas medžiagas. Tokia apranga būtina dirbant užterštoje teritorijoje, kurioje kyla staigus pavojus sveikatai ir gyvybei.

Naudotis apsauginiais kostiumais išmokyta daugiau kaip 100 Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnų. Apranga padės specialiajam policijos padaliniui įgyvendinti savo tikslus saugant visuomenę nuo neteisėtos kontrabandos arba terorizmo aktų, kurių metu naudojamos cheminės, biologinės ar radioaktyvios medžiagos.

Specialią aprangą policija įsigijo už Išorės sienų fondo (ISF) 2009 m. programos lėšas, skirtas Specialiosios tranzito schemos įgyvendinimui. Specialiai Lietuvai sukurta tranzito schema užtikrina supaprastintą Rusijos piliečių sausumos tranzitą tarp Kaliningrado srities ir kitų Rusijos federacijos dalių ir yra 100 proc. finansuojama ISF lėšomis.

 

Tikrina tranzitinius traukinius

„Jeigu tranzitiniame traukinyje sulauktume grąsinimo ar išpuolio – mes turime būti visada pasiruošę. Kaliningrado sritis yra militarizuota, todėl dalis pavojingų medžiagų gali būti vežama per Lietuvą. Be to, tranzitiniuose traukiniuose pasitaiko kontrabandos gabenimo atvejų. „Aro“ pareigūnai vieninteliai Lietuvoje reaguoja į iškilusius šio pobūdžio incidentus. Nors turime robotus, bet pareigūnų veiksmai įtariamai pavojingose vietose taip pat būtini“, - aiškina antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" vado pavaduotojas Aloyzas Mickus.

Lengvatinėmis sąlygomis per Lietuvą traukiniai kursuoja tarp Kaliningrado ir šių Rusijos miestų: Maskvos, Sankt Peterburgo, prie Juodosios jūros esančio Alderio ir vasaros laikotarpiu – Čeliabinsko.

Nors sveikatai ar gyvybei pavojingų išpuolių juose pasitaiko retai, „Aro“ pareigūnams svarbi terorizmo prevencija.

„Praeityje buvo keletas incidentų, kurių metu tranzitiniai keleiviai – buvę Rusijos armijos karininkai – grasino išplatinti pavojingas medžiagas traukiniuose. Prieš keletą metų buvo išpopuliarėję siųsti laiškus su milteliais, bet policija tuo rimtai užsiėmė ir bumas praėjo. Praktika rodo, kad įvairių gąsdinimų ar galimai pavojingų išpuolių skaičių padidina prasta ekonominė situacija“, - pasakoja A. Mickus.

 

Atsparūs ugniai ir skysčiams

„Aro“ pareigūnams nupirkti universalių dydžių apsaugos kostiumai yra visiškai sandarūs, užtikrina apsaugą nuo įvairių šiuolaikinių karinių cheminių bei biologinių reagentų ir nuo pramoninių toksiškų reagentų.

Apsaugos kostiumo komplektą sudaro vandeniui nelaidus kombinezonas su integruotomis pirštinėmis, vidiniais bateliais-kojinėmis, taktinės avalynės ir pirštinių pora, dujokaukė ir jos filtras bei treniruočių kostiumas.

Sluoksniuotas audeklas atsparus cheminėms ir biologinėms medžiagoms (dujoms, garams, skysčiams), ugniai, lydimuisi nuo karščio, mechaniniam poveikiui – įbrėžimams, trinčiai, lenkimui, dūrimui ir panašiai. Batai taip pat nepraleidžia skysčių, padas atsparus slydimui, įvairioms alyvoms ir chemikalams.

Naujieji kostiumai patogūs dėvėti, leidžia pareigūnams bėgti, šokti ar kitaip judėti neprarandant apsaugos nuo pavojingų medžiagų. Jie tinka darbuotis ilgose misijose.


2011 m. birželį už ISF 2009 m. programos lėšas nupirkti 25 apsaugos kostiumų komplektai kainavo 300 tūkst. litų.


Apie ISF fondą

2007 m. gegužės 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos sprendimu, pagal Solidarumo ir migracijos srautų valdymo bendrąją programą, 2007 m. sausio 1 d. – 2013 m. gruodžio 31 d. laikotarpiui buvo įsteigtas Išorės sienų fondas (ISF).

ISF lėšomis gali būti remiamos valstybės narės nacionalinės priemonės, skirtos Šengeno aquis įvairiose srityse – nuo išorės sienų iki vizų politikos – įgyvendinimui.

Išorės sienų fondo tikslai:

• veiksmingas kontrolės, susijusios su išorės sienomis, organizavimas;
• žmonių srautų prie išorės sienų valdymas;
• Bendrijos teisės nuostatų dėl išorės sienos kirtimo vienodas taikymas sienos apsaugos pareigūnų veikloje;
• valstybių narių konsulinių įstaigų veiklos, susijusios su trečiųjų šalių piliečių judėjimo į valstybių narių teritorijas srautais, valdymo gerinimas ir valstybių narių bendradarbiavimas šiuo tikslu.


Lietuvos ISF metinės programos susideda iš dviejų dalių – bendrosios (nacionalinės) dalies ir specialiosios tranzito schemos. ISF bendrosios dalies projektams įgyvendinti gali būti skirta iki 75 proc. ES lėšų, o specialiosios tranzito schemos projektus ES finansuoja 100 proc.

Lietuvos ISF 2007–2013 m. programoms įgyvendinti skirta 485,5 mln. litų ES lėšų ir 40,5 mln. litų nacionalinio biudžeto lėšų.

 

Vilma VENCKUTONYTĖ
 

 
Reklaminis skydelis