Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2539
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12726
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88756
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šią savaitę – intensyvus institucijų dėmesys krovinių pervežėjams

2017 m. gegužės 24 d., trečiadienis Nr.37 (1666)

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) rekomendacija mokesčių mokėtojams pasitikrinti,kuriais atvejais privaloma teikti važtaraščių duomenis į i.VAZ. ir i.MAS sistemas, jau duoda apčiuopiamą naudą. Sąžiningi mokesčių mokėtojai šiemet vien PVM sumokėjo 1,152 mlrd. €, t.y. 125,8 mln. € (12,3 proc.) daugiau nei pernai.

VMI informuoja, kad gegužės 22-28 d. konsoliduotos VMI, Policijos ir Muitinės departamentų, Valstybinės kelių transporto inspekcijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnų pajėgos visoje šalyje vykdo intensyvias krovinių gabentojų patikras keliuose. Jų metu institucijų specialistai ir pareigūnai tikrina, ar kroviniai gabenami laikantis taisyklių ir ar yra registruoti VMI i.VAZ sistemoje. 

„Vyksiančių plataus masto patikrų metu VMI vertina, kaip krovinių vežėjai laikosi reikalavimo teikti išrašomų važtaraščių duomenis į išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) Elektroninių važtaraščių posistemį i.VAZ. VMI manymu, krovinių pervežėjai turėjo pakankamai laiko prisitaikyti prie naujo krovinių registravimo i.VAZ reglamentavimo, tad šią savaitę kartu su kolegomis iš kitų institucijų vertiname, ar visi mokesčių mokėtojai tinkamai vykdo savo prievoles“, - sako VMI Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis, pažymėdamas, kad kitos kontroliuojančios institucijos gabenamus krovinius vertina pagal savo kompetenciją.

Mokesčių administratorius rekomenduoja krovinių vežėjams dar kartą pasitikrinti, kuriais atvejais privaloma teikti važtaraščių duomenis į i.VAZ. Atnaujinta informacija paskelbta VMI svetainėje: Konsultacinės medžiagos katalogas àI.MASài.VAZàBendrojo pobūdžio klausimai àAr visais atvejais mokesčių mokėtojai privalo teikti krovinio važtaraščio duomenis VMI?

Ankstesnių patikrų rezultatai rodo, kad didžioji dalis tikrintų krovinių gabentojų tinkamai teikia važtaraščių duomenis – 77 proc. atvejų VMI neturėjo jokių priekaištų. Kitais atvejais nustatyta pažeidimų – t.y. nors mokesčių mokėtojai yra i.VAZ vartotojai, tačiau arba iš viso nepateikė, arba teikė tik dalies gabenamų krovinių važtaraščių duomenis, taip pat kroviniai gabenti su PVM sąskaitomis faktūromis, atitinkančiomis važtaraščius, tačiau jų duomenys į i.VAZ nepateikti, klaidingai traktuojamas gabenimas savo sąskaita. VMI pastebėjo, kad pasitaiko ir grubių piktnaudžiavimo atvejų, kai duomenis į i.VAZ bandoma perduoti patikrinimų metu.

Pažymėtina, kad po ankstesnių kontrolinių patikrinimų keliuose, apie 20 bendrovių sulaukė papildomo VMI dėmesio: įtarimų sukėlė daug anuliuotų važtaraščių i.VAZ sistemoje, taip pat didelis gaunamų krovinių kiekis, nors siunčiamų – buvo mažas ir pan.

i.MAS sistema startavo praėjusiais metais. Per 4 š.m. mėnesius į nacionalinį biudžetą surinkta 12,4 proc. (283,3 mln. €) daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį (iš viso – 2,57 mlrd. €).

VMI primena, kad visa naujausia ir aktualiausia informacija publikuojama VMI interneto svetainės i.VAZ skiltyje http://www.vmi.lt/cms/i.vaz.

 
Reklaminis skydelis