Mes turime 141 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1028
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17229
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93259
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kitą savaitę – intensyvus institucijų dėmesys krovinių pervežėjams

2017 m. gegužės 20 d., šeštadienis Nr.36 (1665)

Gegužės 22 – 28 d. konsoliduotos VMI, Policijos ir Muitinės departamentų, Valstybinės kelių transporto inspekcijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnų pajėgos visoje šalyje vykdys intensyvias krovinių gabentojų patikras keliuose. Jų metu institucijų specialistai ir pareigūnai tikrins, ar kroviniai gabenami laikantis taisyklių, ar kroviniai registruoti VMI i.VAZ sistemoje.

„Vyksiančių plataus masto patikrų metu VMI vertins, kaip krovinių vežėjai laikosi reikalavimo teikti išrašomų važtaraščių duomenis į Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) Elektroninių važtaraščių posistemį i.VAZ. VMI manymu, krovinių pervežėjai turėjo pakankamai laiko prisitaikyti prie naujo krovinių registravimo i.VAZ‘e reglamentavimo, tad kitą savaitę kartu su kolegomis iš kitų institucijų vertinsime, ar visi mokesčių mokėtojai tinkamai vykdo savo prievoles“, - sako VMI prie FM Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis, pažymėdamas, kad kitos kontroliuojančios institucijos gabenamus krovinius vertins pagal savo kompetenciją.

Mokesčių administratorius rekomenduoja krovinių vežėjams dar kartą pasitikrinti, kuriais atvejais privaloma teikti važtaraščių duomenis į i.VAZ. Atnaujinta informacija paskelbta adresu Konsultacinės medžiagos katalogas I.MASi.VAZBendrojo pobūdžio klausimai

Ar visais atvejais mokesčių mokėtojai privalo teikti krovinio važtaraščio duomenis VMI?

Ankstesnių patikrų rezultatai rodo, kad didžioji dalis tikrintų krovinių gabentojų tinkamai teikia važtaraščių duomenis – 77 proc. atvejų VMI neturėjo jokių priekaištų. Kitais atvejais nustatyta pažeidimų – t.y. mokesčių mokėtojai yra i.VAZ vartotojai, tačiau arba iš viso nepateikė, arba teikė tik dalies gabenamų krovinių važtaraščių duomenis, kroviniai gabenti su PVM sąskaitomis faktūromis, atitinkančiomis važtaraščius, tačiau jų duomenys į i.VAZ nepateikti, klaidingai traktuojamas gabenimas savo sąskaita. VMI pastebėjo, kad pasitaiko ir grubių piktnaudžiavimo atvejų, kai duomenis į i.VAZ bandoma perduoti patikrinimų metu.

Pažymėtina, kad po ankstesnių kontrolinių patikrinimų keliuose, apie 20 bendrovių sulaukė papildomo VMI dėmesio: įtarimų sukėlė daug anuliuotų važtaraščių i.VAZ sistemoje, taip pat didelis gaunamų krovinių kiekis, kai tuo tarpu siunčiamų – mažas ir pan.

Praėjusias metais startavusi i.MAS sistema jau neša apčiuopiamą naudą valstybės finansams ir jos žmonėms. Per 4 š. m. mėnesius į nacionalinį biudžetą gauta 12,4 proc. (283,3 mln. €) daugiau nei pernai tą patį laikotarpį (iš viso – 2,57 mlrd. €), o sąžiningi mokesčių mokėtojai vien PVM sumokėjo 1,152 mlrd. €, t.y.  125,8 mln. € (12,3 proc.) daugiau nei pernai.

VMI inf.

 
Reklaminis skydelis