Mes turime 214 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4175
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21517
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65500
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Susidūrimas su žvėrimis gali baigtis tragiškai

2017 m. gegužės 17 d., trečiadienis Nr.35 (1664)

Keletas šiltų žiemų sudarė puikias sąlygas laukinių žvėrių pagausėjimui, o tas pagausėjimas, džiuginantis medžiotojus, kitiems sukelia nemažai papildomų rūpesčių: kenčia ūkininkų pasėliai, o susidūrimas su laukiniai žvėrimis vairuotojams gali baigtis tragiškai.

Remiantis bendrovės „Lietuvos draudimas“ pateikta informacija, susidūrimų su laukiniais gyvūnais daugėja. Vairuotojai jau, matyt, pastebėjo, kad gegužės mėnesį jau padažnėjo atvejų, kai tai vienoj, tai kitoj vietoj lyg žaibas per kelią praskrieja viena ar kelios stirnos. Gegužė – pavasarinės gyvūnų migracijos mėnuo, per kurį įvyksta daugiausia transporto priemonių susidūrimų su laukiniais gyvūnais. Pagal statistiką vasaros metu susidūrimų šiek tiek sumažėja, bet neilgam, nes spalio-lapkričio mėnesiais, rudeninės migracijos metu vėl susidūrimų padaugėja. Ir ne tik su briedžiu, bet ir su stirna ar šernu susidūrimas gali baigtis tragiškai.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, kad vienintelis būdas išvengti susidūrimo su laukiniu gyvūnu ar bent sumažinti tokio susidūrimo pasekmes, yra vairuotojo budrumas ir pasirinktas saugus greitis, nes prognozuoti, kur ir kada gali ant kelio iššokti laukinis žvėris – neįmanoma. Net aptverti kelio ruožai negali šimtu procentų apsaugoti nuo susidūrimo su laukiniais žvėrimis. Briedis gali perlipti per tvorą, o stirna ar šernas gali pasinaudoti neatsakingų piliečių paliktais neuždarytais vartais. Viena pavojingiausių vietų yra teritorija, kur baigiasi tvora. Žvėrys, ėję patvoriu, gali staigiai iššokti ant kelio, o tada nelaimė neišvengiama. Kadangi panacėjos, kaip apsisaugoti kelyje nuo susidūrimo su laukiniais žvėrimis, nėra, o kaip sakė gerb. Selemonas Paltanavičius, ir žemėlapio, kuriame atsispindi gyvūnų migracijos keliai, nesudarysi, nes žvėrys turi savo planus. Kadangi yra laisvi ir keliauja ten, kur jiems patinka, belieka viena išeitis – būti budriems kelyje, pasirinkti saugų greitį. Verta prisiminti, kad ir 70 km/h gali būti per daug.

Saugokimės patys ir Dievas padės...

Algis JAKŠTAS