Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:813
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25943
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73269
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mano sesutės

2017 m. gegužės 13 d., šeštadienis Nr.34 (1663)

Medicinos slaugytojas – tokia profesija, su kuria kiekvienam iš mūsų tenka susidurti. Kaip ten bebūtų akcentuojama lyčių lygybė, man net ir apibendrintas specialybės pavadinimas vyriškąja gimine – slaugytojas – neskamba ( atsiprašau visų vyrų, dirbančių slaugytojais ). Kaip neskamba ir tas pavadinimas “slaugytoja”, kažkaip truputį dirbtinai jis sukurtas. Juk ne šiaip sau pradžioje buvo gailestingosios medicinos seserys, ir tas pavadinimas “ sesutė, seselė “ talpina savyje žymiai daugiau, nei slaugytoja.

Esu šeimos gydytoja. Dirbau Kaltanėnų ambulatorijoje, Ignalinoje, dabar – Švenčionėlių sveikatos centre. Gydytojo darbas labai persipina su slaugytojo, nesvarbu, kokios srities specialistas esi. O juk tenka kartais pabūti ir paciento vaidmenyje, ir susidurti su medicina, kai bėdos prispaudžia tavo šeimos narį. Kai mokiausi, teko ir pačiai padirbėti medicinos sesele kelerius metus. Turiu tokią laimę, kad savo gyvenime visuose etapuose susidūriau ir susiduriu su medicinos seserimis, kurios šią specialybę puošia.

Kaip jau sakiau, šiuo metu dirbu Švenčionėlių sveikatos centre.  Mūsų centras dirba nuo 8 val., sesutės paprastai darbe būna gerokai anksčiau. Smagu ryte išgerti kavos, pasitariant, ką tą dieną turėtume nuveikti, pasidžiaugti, jei kas pasisekė, pabambėti dėl tvarkos medicinoj. Dažniausiai rytinė kavinė penkiaminutė nutrūksta – tai vienas pacientas skuba į darbą ir nori greičiau tyrimus atiduoti, kitas skuba į vaistinę, trečias tiesiog pakalbėti nori. Jau įpratau rytais rasti nepabaigtus gerti  kavos puodelius. Pagal puodelių išsidėstymą ant stalo, kiek nugerta, karštas, šiltas ar jau atvėsęs puodelis, galima spręsti, koks buvo rytas – ar visi ramiai, po vieną pridavė kraują tyrimams, ar kažkam staiga negera pasidarė, o gal kas skuba pas konsultantus ir trūk plyšk reikia siuntimo, tuoj pat. Ir mano sesutės viską greit greit sutvarko – žiūrėk, jau vienam ir kraujas paimtas, ir lašelinė pastatyta, kitam vaistai suleisti, trečias pabartas, nes buvo už ką, vaistai surašyti, siuntimai paruošti. Ne šiaip sau pavadinimas “lakstantis kompiuteris” prigijęs ( čia vieno iš pacientų sugalvota). Šiuo metu sveikatos politikai kuria sąvoką ir specialybę išmanioji medicinos slaugytoja. Juokas ima -greičiausiai didesniuose miestuose “lakstančių kompiuterių” nebeliko. Mano sesutėms iš karto galima išmaniųjų slaugytojų diplomus įteikti,  su pagyrimu. Ačiū, kad Jūs esate, kad dirbate ar dirbote su manimi. Daug iš Jūsų išmokau ir toliau mokinuosi.

Ačiū „lakstančiam kompiuteriui“ Staselei, užkrečiančio juoko savininkei, sugebančiai visus nuraminti Alionai-Elenai, chirurginių rankų meistrei Taniai, „na chadu“ viską sureguliuojančiai Genutei, tvarkingajai Rimutei, į mokslus linkusiai Nijolei, Aldonai, kuri, deja, jau Anapily, procedūrinio meistrei Loretai, trumpai pažintai Jurgitai. Po didelę kvepiančių žiedų puokštę, daug meilės, įdomaus, nenuobodaus darbo (kuo mažiau rašliavos!) ir dar kartą didelis AČIŪ. Su Jūsų profesine švente!

Ramunė Paškevičienė

Šeimos gydytoja