Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3778
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13965
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89995
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sąskaitos už šildymą vienuose namuose labai padidėjo, kituose – net sumažėjo

2012 m. sausio 7 d., šeštadienis Nr.2 (1145)

Švelni žiema sudarė iliuziją, kad šildymas labai mažai kainuos, bet tai nepasitvirtino. Kai kurie gyventojai už lapkritį gavo tokias pačias sąskaitas, kaip ir pernai, o kai kuriems jos sukėlė šoką. Rekordiškai pašoko sąskaitos už šildymą Vilniuje. Kodėl - net Valstybinė energetikos inspekcija (VEI) negali tvirtai atsakyti. Viena aišku, kad dar viena madinga reforma - šilumos gamintojo ir šilumos punktų prižiūrėtojo atskyrimas - nepateisino lūkesčių. Kaip sakoma, tarp dviejų auklių – vaikas be nosies... Šilumos gamintojai ir punktų prižiūrėtojai rodo pirštu vieni į kitus ir kratosi atsakomybės. Kuo daugiau dalyvių, tuo sunkiau ieškoti tiesos. Be to, Valstybinės energetikos inspekcijos direktoriui Rimgaudui Špokui, aplankiusiam ne vieną šilumos punktą Vilniuje ir kalbėjusiam su naujaisiais prižiūrėtojais, jie negalėjo paaiškinti, kaip reguliuoja, ką reguliuoja, pagal ką reguliuoja...

Kol Vilnius aiškinasi, kas ir kodėl, tokia pat tendencija ritasi ir į rajonus, kur šiluma taip pat daugiau ar mažiau brango. „Fortum Švenčionių energija“ direktorius Vaclovas Papinigis sakė, kad mūsų rajone centralizuotai tiekiama šiluma dėl dujų brangimo pabrango apie 14 proc. Pabradės miestas šildomas gamtinėmis dujomis, kurios sudaro apie penktadalį viso įmonės perkamo kuro. Švenčionių ir Švenčionėlių gyventojai, kur katilinės kūrenamos biokuru, nesiliauja piktintis, kodėl jiems šiluma nepinga dėl vietinio kuro, kodėl tenka dengti Pabradės kūrenimą dujomis. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustato įmonei vieną šilumos kainą, kuri galioja visoje savivaldybės teritorijoje, taigi taip yra ir taip bus.

Nors džiaugiamės, kad žiema šilta, specialistai tikina, kad praėjusių metų ir šių metų lapkričio temperatūra buvo vienoda, daug šiltesnis buvo gruodis. Šilumos energijos sunaudota 20 proc. daugiau. Specialistų teigimu, prastos būklės nerenovuotus namus labai atšaldo ir drėgmė. Didesnį šilumos energijos suvartojimą galėjo lemti ir dalis nedeklaruoto karšto vandens.

Pirmiausia reikia pabrėžti, kad iš Pabradės nėra nė vieno skundo, švenčionėliškiai taip pat nesiskundžia. Kalbinti žmonės sakė, kad šiemet už lapkritį sumokėję tiek pat, kiek ir pernai, o kai kurie net keliais litais mažiau. Rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistė Rasa Ambrasienė pastebi, kad skirtingi namai už šildymą moka labai skirtingai, bet ją taip pat nustebino situacija Švenčionių m. Strūnaičio g. 2 name, iš kurio gautas skundas. Kaip rašo gyventojai, jie už šilumą lapkričio mėn. sumokėję apie 60 proc. daugiau negu pernai lapkritį. Kodėl taip yra, UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktorius sakė, kad šis klausimas – ne jam, o šilumos punktų prižiūrėtojui. Tuo tarpu šilumos punktus Švenčionių m. prižiūrinčios UAB „Švenčionių švara“ direktorius Kazimieras Džiaukštas atsakė trumpai: „Klausimas – ne man, kodėl didelės sąskaitos, klauskite šilumininkų. Punktuose visi parametrai tvarkoje, yra žurnalai“. Direktoriaus manymu, šilumininkai skaitiklių rodmenis nuėmė nuotoliniu būdu, gal čia ir reikia ieškoti priežasties. Kai buvo nuspręsta atskirti gamintoją nuo prižiūrėtojo, jau kilo minčių, kad galų nesurasi.

Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Rasa Bliūdžiuvienė nelinkusi taip blogai manyti apie šilumos gamintojus – prietaisai perėję patikras, tikslūs, o kad gamintojai imtųsi jų pagalba klastoti rodmenis, nesinori tikėti, juolab, kad tokiam tikslui juos reikėtų gerokai perreguliuoti. Vedėja informavo, kad skundžiasi labai padidėjusiomis sąskaitomis ir dar vieno Švenčionių m. Taikos g. gyventojai. Laukiama abiejų įmonių – „Fortum Švenčionių energija“ ir „Švenčionių švara“ – raštiškų paaiškinimų. Taip pat bus siūloma sudaryti komisiją ir pavesti jai išsamiai ištirti gyventojų skundus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis