Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1136
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26266
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73592
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nalšios muziejuje vyksta dailininkų grupės „Individualistai“ paroda

2017 m. gegužės 10 d., trečiadienis Nr.33 (1662)

Nors iki Lietuvos 100-mečio jubiliejaus paminėjimo dar geras laiko tarpas, bet šiai prasmingai datai skirti renginiai jau vyksta visoje šalyje. Nuo to prasidėjusio šurmulio neatsilieka ir Švenčionys. „Pirmoji kregždė“ – praėjusį penktadienį Nalšios muziejuje atidaryta dailininkų kūrybinės grupės „Individualistai“ paroda.

Profesionalių Lietuvos dailininkų grupė „Individualistai“ susibūrė 1993 m. Ši grupė vienija įvairaus braižo, skirtingų kartų menininkus, neabejingus savo krašto kultūrai, istorijai, jaučiančius prigimtinį ryšį su etninėmis šaknimis ir ieškančius kelių, kaip moderniai integruoti paveldėtas tradicijas. „Šiuolaikinės dailės raida – tai ištrauka iš grupės pristatymo Lietuvos dailininkų sąjungos tinklapyje.

Nalšios muziejuje eksponuojami dailininkų Rimo Zigmo Bičiūno, Aloyzo Stasiulevičiaus, Jono Daniliausko, Prano Gudaičio, Algimanto Kliaugos, Romualdo Radzevičiaus, Aleksandro Vozbino, Svajūno Armono, Lionės Grigaliūnaitės, Juozo Antano Gelgudos, Gražinos Vitartaitės ir Giedriaus Kazimierėno paveikslai. Kadangi kiekvienas autorius yra savitas, lyginti darbus ar bandyti aiškinti, kuris geresnis, o kuris prastesnis būtų beprasmis darbas. Kiekvienas žiūrovas ras sau mieliausią kūrinį. Ir tai natūralu. Nes visi mes į pasaulį, į meną žvelgiame iš savo suvokimo ir pažinimo pozicijų. Į parodos „Šventa Lietuva“ atidarymą ir susitikimą su žiūrovais atvyko keturi autoriai: Giedrius Kazimierėnas, Rimas Zigmas Bičiūnas, Jonas Daniliauskas ir šios parodos iniciatorius Romualdas Radzevičius bei menotyrininkė Gražina Gurnevičiūtė.

Parodos atidarymas prasidėjo Vytauto Mauliaus sugrota melodija. Trumpai apie parodą papasakojo Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė, kuri kartu su Vitalijumi Laptevu atliko kompoziciją, skirtą gimtajam kraštui ir Lietuvai.

Pirmasis savo mintimis apie šią parodą ir pagrindinius kūrybos postulatus išsakė Giedrius Kazimierėnas, beje, švenčioniškis. Jis pirmiausia pristatė parodos atidaryme dalyvavusius kolegas ir parodoje eksponuojamus jų kūrinius.

- Džiaugiuosi, kad Švenčionis aplankė tokie puikūs tapytojai. Norėčiau padėkoti parodos iniciatoriui Romualdui Radzevičiui, rajono kultūrininkams, kurie mus įsileido į šią salę, - sakė G. Kazimierėnas.

Po to jis trumpai papasakojo apie naująjį savo kūrinį „Dubingių altorėlis“. Efektinga akimirka buvo, kai dailininkai atvėrė altorėlį.

Štai ką apie parodos atidarymą papasakojo R.Radzevičius:

- Mintis kilo su Rimantu Čeponiu gurkšnojant arbatą. Pažintis su šiuo žmogumi nulėmė, kad prieš 30 metų aš šiame krašte nusėdau. Per tuos 30 metų suaugau su šiuo kraštu ir norėjosi kažkaip atsidėkoti jam, jo žmonėms. Taip ir kilo idėja surengti šią parodą. Pradėjau kalbinti kolegas, taip ir suformavome solidžią parodą.

Mintimis apie parodą pasidalino menotyrininkė Gražina Gurnevičiūtė, dailininkai Rimas Zigmas Bičiūnas ir Jonas Danilevičius.

Parodos autorius sveikino rajono vadovai, Rimantas Čeponis ir Švenčionių dekanas Medardas Čeponis.

Puiki paroda oficialiai atidaryta. Ją galima aplankyti kiekvieną darbo dieną ir šeštadieniais Nalšios muziejuje. Prie paveikslų sustoję žiūrovai galės pamąstyti apie Lietuvą, kurios nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį švęsime po metų.

Algis JAKŠTAS