Mes turime 508 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3888
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22309
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:104058
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Menininkai įamžino istorinę atmintį

2017 m. balandžio 22 d., šeštadienis Nr.29 (1658)

Grupė skulptorių – Marius Grušas, broliai Kęstutis ir Vytautas Musteikiai ir Česlavas Kovaliūnas savo iniciatyva ir savo lėšomis, be jokių rėmėjų, sukūrė ir praėjusią savaitę pastatė paminklą Pilsudskio dvare šiai istorinei asmenybei atminti. Paminkle įamžinti abu broliai bajorai Pilsudskiai – žinomi to meto veikėjai, beje, buvę ištremti į Sibirą.

- Idėja gimė savaime, gurkšnojant arbatą, - sakė skulptorius Marius Grušas. - Sumanėme pagerbti žinomą asmenybę, lietuvių nepelnytai pamirštą, ir įamžinti jos atminimą. Juk tai ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos istorijos dalis.

Įgyvendinant idėją nuoširdžiai prisidėjo žemės savininkas Romualdas Juraitis.

Kad galėtum vertinti istorijos faktus, asmenybių įtaką jos procesams, reikia žinių. Matyt, ant žinių trūkumo ir paslydo mūsų rajono lenkų partijos politikai, galima sakyti, išsižadėdami maršalo J.Pilsudskio ir pagrasinę Vytautui Bulkai prokuratūra už pasiūlymą pastatyti J.Pilsudskiui paminklą ar kaip nors dar įamžinti jo atminimą. Tarybos posėdyje centrinė rajono lenkų partijos figūra A.Jundo ištarė tokius žodžius: „... niekas nesuteikė Vytautui Bulkai teisės teigti, kad J.Pilsudskis yra mūsų, lenkų tautybės Švenčionių rajono tarybos narių, maršalas“. Nejaugi, A.Jundo nuomone, paminėti istorinę asmenybę yra kažkas blogo ar gėdingo?

Simboliškas sutapimas, kad tuo metu, kai nuskambėjo tarybos nario Vytauto Bulkos pasiūlymas Lenkų rinkimų akcijos rajono tarybos nariams, menininkai jau buvo bebaigiantys paminklą.

- Lenkai pražiopsojo progą padaryti prasmingą darbą – paminklą pastatė be jų, o jie apie tai gal net nežino, - sakė tarybos narys Vytautas Bulka. - Aš jiems nuoširdžiai pasiūliau idėją. Iki šiol stebiuosi, kodėl A.Jundo dėl to užpyko ir įsižeidė. Džiaugiuosi, kad mano mintys sutapo su menininkų, kuriuos labai gerbiu. Ačiū jiems už iniciatyvą. Gerai, kad rajone atsirado prasmingas meno kūrinys, kuris gali pritraukti daugiau turistų, padaryti rajoną labiau lankomą. Manau, vietiniams lenkų politikams reikėtų plačiau žvelgti ir daugiau domėtis krašto istorija. Pakartosiu dar kartą – vokiečiai nepaslėpė Hitlerio namo, sutvarkė ir rodo jį turistams. Reikia suprasti - istorijos nepakeisi. Taip tada ir pasakiau tarybos posėdyje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ