Mes turime 407 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4042
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14229
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90259
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajono ūkininkų sąjungos susirinkime – kalba apie patirtį ir naujoves

2017 m. kovo 10 d., penktadienis, Nr.18 (1647)

Kai už lango – pavasariu dvelkiantys orai, rajono ūkininkai vis dažniau galvoja apie laukiančius darbus, kurie jau tikrai ne už kalnų. Apie turimą patirtį ir laukiančias naujoves buvo kalbama ir Švenčionių rajono ūkininkų sąjungos susirinkime.

Nors antrus metus gyvuojanti Švenčionių r. ūkininkų sąjunga nėra gausi, bet į susirinkimą atėję jos nariai nešvaistė laiko tuščioms kalboms. Švenčionių r. ūkininkų sąjungos pirmininkas Darius Kavšinas trumpai apžvelgęs sąjungos veiklą, pristatė 2017 m. pagrindines gaires ir tikslus, o jie tokie: didinti narių skaičių; dalyvauti parodose ir mugėse; skatinti ekologinę žemdirbystę; dalyvauti įvairių šakų lauko dienose ir viešinti ŠRŪS veiklą; aplankyti kuo daugiau ūkininkų ūkių. Taip pat Darius Kavšinas pasidalino ir savo ūkininkavimo patirtimi.

- Esu jaunas ūkininkas, ūkininkauju 4 metus. Kadangi mano ūkyje vyrauja natūralios pievos, tai auginu avis, turiu 20 avilių bičių, laikau vandens paukščius, vištas, auginu lazdynus. Avininkystei pasirinkau dvi avių rūšis: Suomijos landrasai – tai vidutinio stambumo avių veislė, pasižyminti dideliu vislumu. Kita mano auginama avių veislė senovinė – škudės. Joms reikia mažai priežiūros, nereiklios pašarams, patinai užaugina didžiulius ragus, mėsa labai vertinama gurmanų, - pristatydamas savo ūkį kalbėjo Darius Kavšinas, kuris be jau minėtų veiklos sričių ruošiasi auginti ir putinus. Lietuvoj auginančių putinus ūkininkų nėra daug, nes kol kas Lietuvos klimatinėm sąlygom augančių veislių sunku surasti.

Įdomiai apie savo ekologinį ūkį kalbėjo didelę ekologinio ūkininkavimo patirtį turintis Giedrius Čičiurka. Kadangi ne kartą rašiau apie šio žmogaus ekologinį ūkininkavimą, apie sėkmes ir nesėkmes, tad smagu buvo išgirsti, kad tas Giedriaus užsispyrimas atsiperka, ir ekologiška produkcija, išauginta jo ūkyje, turi paklausą ir nėra problemos su jos realizacija. Žinoma, yra viena problema – nėra darbo jėgos, o tai verčia ieškoti naujovių.

- Šiemet susidomėjau agrotekstile. Bandysiu 30 arų kopūstų daigų įsodinti į agrotekstilę. Kaina nemaža, bet galima penkis metus ją kloti. Mes jau 2 metus agurkus auginame argotekstilėje ir esame labai patenkinti, - apie naujovių pritaikymą kalbėjo Giedrius Čičiurka, kuris kvietė ir kitus imtis ekologinio ūkininkavimo. Deja, ko gero, ekologinio ūkininkavimo plėtra bent kuriam laikui Lietuvoje gali sustoti, nes, kaip sakė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantas Albertas Marma, šiais metais naujos paraiškos ekologiniam ūkininkavimui nebus priimamos, nes baigiasi pinigai, ir pavėlavusių traukinys jau nuvažiavo. Beje, kaip sakė Giedrius Čičiurka, labai sunku surasti žmonių, norinčių, tarkim, ravėti. Net ir geras užmokestis nepadeda. O kalbant apie derlių, tai ir ekologiškai ūkininkaujant galima gerą derlių išauginti. Štai pernai iš hektaro prirovė 4 tonas svogūnų (pasodino 250 kg svogūnėlių) Neblogi ir kitų daržovių derliai. O kalbant apie realizaciją, tai čia problemos nėra.

Apie 2017 metai laukiančias naujoves kalbėjo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantas Albertas Marma.

- Apšilimui norėčiau pakalbėti apie tiesioginėms išmokoms gauti Švenčionių r. deklaruotus plotus, kurie nuolat didėja. Jei 2011 m. buvo deklaruota 30397 ha, tai 2016 m. – 33888 ha, o pareiškėjų mažėja. Jei 2011 m. buvo 2855 pareiškėjai, tai 2016 m. – 2100. Esu tikras, kad tų pareiškėjų mažės, nes kaimo žmonės sensta, fizinės jėgos senka, ir smulkūs ūkiai atsisako savo veiklos, perleisdami savo žemės sklypus stambesniems ūkininkams. Toks procesas neišvengiamas ir vyksta visoje Lietuvoje. Didėjo ir ekologinio ūkininkavimo deklaruoti plotai nuo 6861 ha 2011 m. iki 10328 ha 2016 m. Tai beveik trečdalis mūsų rajone deklaruotų plotų. Šioje srityje mūsų rajonas vienas iš pirmaujančių Lietuvoje. Bet, kaip jau sakiau, toliau didėjimo ekologinio ūkininkavimo srityje nebus, nes naujos paraiškos šiemet nebus priimamos. Taigi lieka tie patys pareiškėjai su tais pačiais plotais, - kalbėjo Albertas Marma, kuris savo pranešime apžvelgė ir auginamų kultūrų plotus bei Naudmenų deklaravimo taisyklių 2017 m. naujoves. O tų naujovių, žinoma, bus, ir apie jas ūkininkai, manau, galės sužinoti tiek elektroninėje erdvėje, tiek atvykę į Konsultavimo tarnybą. Tas deklaravimo subtilybes, reikalavimus ir naujoves reikia žinoti.

Štai apie ką buvo kalbama Švenčionių rajono ūkininkų sąjungos susirinkime. Pokalbis buvo dalykiškas ir, manau, naudingas tiems, kurie buvo susirinkime.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis