Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3210
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13397
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89427
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kas labiausiai pildė Švenčionių rajono savivaldybės biudžetą praėjusiais metais ?

2017 m. vasario 18 d., šeštadienis, Nr.13 (1642)

Plačiau apie mokesčių surinkimą rajone pasakoja Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Edita GLUMBAKIENĖ.

 

Kiek pajamų gauta į Švenčionių rajono savivaldybės biudžetą?

2016 m. į Švenčionių rajono savivaldybės biudžetą gauta 8,57 mln. eurų pajamų, taigi biudžeto pajamų surinkimo planas įvykdytas 119,4 proc. Didžiausią dalį pajamų sudaro gyventojų ir įmonių sumokami mokesčiai, būtina įvertinti ženklų mokesčių mokėtojų indėlį. Galime pastebėti, jog didžioji dalis mokesčių mokėtojų teisingai ir laiku sumoka mokesčius.

 

Kokio mokesčio į rajono savivaldybės biudžetą sumokama daugiausiai? Galbūt pastebite kažkokių tendencijų?

Didžiausią į savivaldybės biudžetą sumokamų mokesčių dalį sudaro Gyventojų pajamų mokestis (GPM). 2016 m. į rajono savivaldybės biudžetą buvo sumokėta virš 6 mln. eurų GPM, o tai yra 10 proc. daugiau negu buvo planuota.

4,8 mln. eurų sumokėjo darbdaviai, išmokėdami atlyginimą savo samdomiems darbuotojams.

 

Kiek pajamų gauta iš kitų mokesčių?

2016 m. vadinamųjų turto mokesčių gyventojai sumokėjo 678,3 tūkst. eurų. Prognozės viršytos beveik 22 proc. 2016 m. gauta 409,4 tūkst. eurų pajamų iš nekilnojamojo turto mokesčio, 262,7 tūkst. eurų iš žemės mokesčio ir apie 6,1 tūkst. eurų pajamų ir paveldimo turto mokesčių.

 

Kas sumokėjo į rajono biudžetą daugiausia mokesčių?

Švenčionių rajono savivaldybėje registruotų įmonių, 2016 m. daugiausiai sumokėjusių mokesčių į rajono savivaldybės biudžetą, 5-ukas:

Uždaroji akcinė bendrovė „INTERSURGICAL“ – 1 398 327

UAB „Viada LT“ – 156 940

Valstybės įmonė Švenčionėlių miškų urėdija – 137 208

Viešoji įstaiga Švenčionių rajono ligoninė – 133 716

Švenčionių rajono savivaldybės administracija – 113 322

 

Bendrovė „INTERSURGICAL“ 2016 m. į Švenčionių rajono savivaldybės biudžetą sumokėjo apie 1,4 mln. eurų mokesčių.

Apskaičiuojant į valstybės biudžetą sumokėtas sumas, įvertinami ne tik per kalendorinius metus sumokėti mokesčiai, tačiau ir pagal LR pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nuostatas, apibrėžiančias PVM grąžinimo įmonei atvejus ir tvarką, grąžintos sumos. Atsižvelgiant į tai, bendrovės į sumokėtų mokesčių į valstybės ir savivaldybės biudžetus balansas 2016 m. buvo -1,49 mln. eurų.

 

Kodėl su minuso ženklu?

Metinė sumokėtų mokesčių suma su minuso ženklu nereiškia mokestinės skolos ar netinkamai vykdomų mokestinių prievolių. Suma su minuso ženklu pateikiama tuomet, kai juridinio asmens susigrąžinta mokesčių suma didesnė už per kalendorinį laikotarpį sumokėtą sumą. Dažniausiai tai lemia Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo nuostatos. Bendrovių, kurios didžiąją dalį pagaminamos produkcijos tiekia į ES valstybes nares, pagal LR PVM įstatymą pardavimams taikomas nulinis PVM tarifas, todėl susidaro grąžintinos PVM sumos.


Pažvelkime šiek tiek plačiau – mokesčius mokame ne tik į savivaldybės, bet ir į šalies biudžetą. Ar galite įvardyti Švenčionių rajono bendroves, kurios į šalies biudžetą sumoka daugiausiai mokesčių?

Į šalies biudžetą daugiausiai mokesčių sumoka šios Švenčionių rajone registruotos įmonės:

- Valstybės įmonė „Švenčionėlių miškų urėdija“ - 799,6 tūkst. EUR;
- UAB „Švenčionių vaistažolės“ - 449,7 tūkst. EUR;
- UAB „Švenčionėlių keramika“ - 196,5 tūkst. EUR;
- VŠĮ Švenčionių rajono ligoninė - 180,3 tūkst. EUR;
- UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ – 176,1 tūkst. EUR

 

Kaip Vilniaus AVMI specialistai padeda mokesčių mokėtojams sumokėti mokesčius?

Pastaraisiais metais stebime vis didėjantį mokesčių mokėtojų sąmoningumą, o pats mokesčių administratorius stengiasi kuo mažiau trukdyti sąžiningą verslą. Vykdydami savo funkciją užtikrinti savivaldybių ir valstybės biudžetų surinkimą, pirmiausia, remiamės bendradarbiavimu su mokesčių mokėtojais: primename jiems apie artėjančius mokesčių sumokėjimo terminus, pradelstas prievoles ir pan. Prioritetą teikiame bendravimui, komunikacijai, informavimui bei suteikiame galimybes mokesčių mokėtojams nustatytus trūkumus ištaisyti patiems.

 

Į ką praėjusiais metais Vilniaus AVMI specialistai kreipė dėmesį vertindami Švenčionių rajono mokesčių mokėtojus?

Siekiant užtikrinti, kad mokesčiai būtų sumokėti pagal taisykles, vertiname tiek įmonių, tiek gyventojų VMI pateikiamus duomenis.

Nuolat nagrinėjame prašymus susigrąžinti Pridėtinės vertės mokesčio permokas. Įstatymas numato tokią galimybę, tačiau prieš tai būtina įsitikinti, jog ji yra pagrįsta. Praėjusiais metais įvertinus Švenčionių rajono mokesčių mokėtojų pateiktus prašymus dėl grąžintino PVM, nustatėme 11 atvejų, kai prašymai buvo nepagrįsti, todėl valstybės biudžete liko beveik 30 tūkst. eurų Pridėtinės vertės mokesčio.

Mokesčių administratoriaus dėmesio centre išlieka įmonės, kurios deklaruoja mažą darbo užmokestį arba turi daug ne visą darbo dieną dirbančių darbuotojų. Tokių įmonių vadovus kviečiamės pokalbiams, aiškinamės aplinkybes ir realią situaciją, stengiamės įvertinti, ar nėra slepiami mokesčiai, nemokamas atlyginimas „vokeliuose“. Praėjusiais metais Vilniaus AVMI Švenčionių poskyrio specialistų dėmesio dėl minėtų priežasčių sulaukė 15 įmonių. Atsižvelgusios į Mokesčių inspekcijos pastabas 7 įmonės padidino samdomiems darbuotojams mokamą darbo užmokestį, dar 5 įmonės dalį darbuotojų pervedė dirbti visu etatu ir pan.

Taip pat Švenčionių poskyrio darbuotojai kvietėsi 4 įmonių vadovus, siekdami išsiaiškinti, ar nėra slepiamos pajamos teikiant viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas. Vienos apgyvendinimo paslaugas teikiančios įmonės atžvilgiu nuspręsta pradėti mokestinį patikrinimą.

Su gyventojais dažniausiai bendravome dėl laiku nepateiktų Gyventojų pajamų, turto, nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijų ar jose esančių netikslumų, kartais pamirštama sumokėti žemės mokestį ir pan. Esama atvejų, kai individualiai dirbdami gyventojai viršija 45 tūkst. eurų gautų pajamų ribą ir neįvykdo prievolės registruotis PVM mokėtojais, todėl ir apie tai jiems primename.

 

Kaip Švenčionių rajone keitėsi dirbančių savarankiškai skaičius? Kokiomis veiklomis dažniausiai užsiima švenčioniškiai?

Praėjusiais metais Švenčionių rajono gyventojai įsigijo daugiau verslo liudijimų, taip pat daugėjo gyventojų, įregistravusių individualią veiklą pagal pažymą.

Švenčionių rajono gyventojai dažniausiai verslo liudijimus įsigijo specialiesiems statybos darbams, statybos baigimo apdailos ir valymo darbams, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai, variklinių transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui, statybinių dailidžių ir stalių dirbinių, medinės taros, kitų medienos gaminių, čiužinių gamybai, remontui. 2016 m. verslo liudijimų išduota 12,5 proc. daugiau nei 2015 m.
Tarp populiariausių veiklos rūšių registruojant individualią veiklą pagal pažymą galima išskirti draudimo agentų ir brokerių veiklą, užsakomąjį pardavimą paštu arba internetu, reklamos agentūrų veiklą, variklinių transporto priemonių techninę priežiūrą ir remontą, kirpyklų ir kitų grožio salonų veiklą. Iš viso praėjusiais metais 447 gyventojai registravo individualią veiklą pagal pažymą, 2015 m. individualios veiklos pagal pažymą formą pasirinko 391 gyventojų.

 

Ar praėjusiais metais sulaukėte gyventojų pranešimų apie rajono mokesčių mokėtojų nelegalią veiklą?

Praėjusiais metais gauta 14 pranešimų apie galbūt daromus mokestinius pažeidimus Švenčionių rajono savivaldybėje. 5 iš jų pateikta VMI Pasitikėjimo linija – VMI Pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius anketą VMI interneto svetainėje, pasinaudojant aplikacija išmaniesiems telefonams „Pranešk“. Išnagrinėjus informaciją bei atlikus individualų vertinimą, 1 asmuo legalizavo savo veiklą, įsigydamas verslo liudijimą.

VAVMI inf.
 

 
Reklaminis skydelis