Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3667
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13854
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89884
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kelionės ir renginiai padeda tobulinti kalbos įgūdžius

2017 m. vasario 11 d., šeštadienis, Nr.12 (1641)

Švenčionėliuose veikianti sekmadieninė lenkų kalbos mokyklėlė, kuriai jau daug metų vadovauja nenuilstanti ir entuziastinga pedagogė Vanda Golubeva, kasmet į savo gretas pritraukia nemažą būrelį vaikų. Ir ne tik lenkų kalbos jie čia mokosi, bet gyvena turtingą kultūrinį, visuomeninį ir pažintinį gyvenimą. Šią mokyklėlę lankantys vaikai nemažai keliauja, draugauja su aplinkinėmis tokio tipo mokyklėlėmis, dalyvauja renginiuose ir organizuoja savo jau tradiciniais tapusius renginius.

Ypač vaikai laukia vasaros kelionių, kurių maršrutai driekiasi po įvairius Lenkijos kampelius. V.Golubevos nuomone, galimybė išvykti į kelionę vaikus ypač skatina ir lankyti mokyklėlę, ir mokytis kalbos. Be to, pačios kelionės – taip pat gera kalbos mokykla. Ypač tiems, kurie užsiėmimus pradeda lankyti visiškai nemokėdami lenkų kalbos, pabuvę vasaros stovyklose Lenkijoje ir intensyviai padirbėję, bei pabendravę su bendraamžiais iš Lenkijos ima kalbėti taisyklingai ir literatūriškai. Pavyzdžiui, praėjusią vasarą buvusi kelionė į kurortinį Lenkijos pajūrio miestą Kolobžegą, aplankant kitą šalia esantį miestelį Dzvižyno, vaikams įsiminė ne tik poilsiu prie jūros, bet ir rimtais bei intensyviais lenkų kalbos užsiėmimais. Iš šios kelionės vaikai grįžo netik pailsėję, praturtėję naujais įspūdžiais, bet ir gerokai patobulinę lenkų kalbos įgūdžius.

O kad kalbų mokėjimas atveria duris, V.Golubeva įsitikino ne kartą – neseniai vienas jos mokinys, kurį į mokyklėlę prisišaukė draugas, gavo darbą firmoje, kur reikalingi ir lenkų kalbos įgūdžiai. Ir tokių atvejų mokytoja žino ne vieną, ją sutikę buvę mokiniai dažnai pasidžiaugia savo pasiekimais ir padėkoja už pamokose įgytas papildomas žinias. Visa tai mokytojai – didžiausias džiaugsmas, dažniausiai ir vedantis į priekį, neleidžiantis sustoti ir pavargti.

Mėgstami vaikų, jų tėvelių ir bendruomenės ir lenkų mokyklėlės renginiai. Vienas iš tokių – Trijų Karalių šventė. Pasak V.Golubevos, Lenkijoje labai populiarūs ir visų mėgstami religinės tematikos pasirodymai Kalėdų, Trijų Karalių, Velykų progomis. Tai tarsi savotiški mini spektakliukai, kurių biblinis siužetas aiškus ir visiems žinomas, bet mėgstamas žiūrėti ir padeda sukurti dvasingą šventinę nuotaiką. Jeigu Lenkijoje pasakoma „Jaselka“, tai visiems aišku, kad vyks Trijų Karalių pasirodymas prie prakartėlės. Švenčionėliškiai lenkų mokyklėlės mokiniai tokius pasirodymus („jaselkas“) rengia kasmet, taip pat ir šiemet. Šiųmetinėje inscenizacijoje „Skubėkit visi į Betliejų“ dalyvavo 15 mokinių, kurie buvo apsirengę angelais, piemenėliais. Susirinkę prie prakartėlės jie pamatė gimusį kūdikėlį Jėzų, Šv. Juozapą, Šv. Mariją, jų pasveikinti atėjusius Tris Karalius, piemenėlius ir gyvulėlius, o Vitalija Vinciūnaitė kartu su Erika Vilkoityte dainavo dainą „Tyli naktis“, vargonais grojo Gytis Šalna. Vaikai deklamavo kiekvienam iš šventųjų skirtus eilėraščius, dainavo.

Tokia inscenizacija kaip ir kasmet buvo parodyta Švenčionėlių bažnyčioje po Trijų Karalių dienos pamaldų. Kiekvienais metais daug dirbę, mokęsi eilėraščius ir repetavę, lenkų mokyklėlę lankantys vaikai nori pasirodyti ir už savo miestelio ribų. Pernai su savo programa jie buvo išvykę į Turmantą, o šiemet pasisiūlė programą parodyti Švenčionių bažnyčioje. Labai džiaugėsi, kad dekanas Medardas Čeponis palaikė jų iniciatyvą ir šiltai priėmė. Biblinė inscenizacija Švenčionių bažnyčioje buvo parodyta sausio pabaigoje po Mišių, kuriose buvo meldžiamasi už krikščionių vienybę. Po Mišių dekanas M.Čeponis parapijiečiams pristatė svečius iš Švenčionėlių, trumpai papasakojo jų spektakliuko esmę. Kartu su dekanu švenčionėliškių pasirodymą stebėjo ir kunigas Marijan Apriško, ir emeritas Henrikas Blaževičius. Kiek džiaugsmo buvo vaikams, kad jų pasirodymas švenčioniškiams paliko neišdildomus įspūdžius, o jaunieji artistai sulaukė daug padėkų ir dovanų nuo dekano ir kunigų. Vaikai buvo tiesiog apipilti saldainiais, kiekvienam įteikta kompaktinė plokštelė „Švenčionių krašto sutartinės. Trys kartos“. Lenkų mokyklėlės Švenčionėliuose vadovė V.Golubeva ir jos mokiniai iš visos širdies dėkingi Švenčionių dekanui M.Čeponiui, kunigams ir parapijiečiams už šiltą priėmimą, dovanas, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktorei Daivai Veronikai Gaidamavičienei už kelionei skirtą mokyklinį autobusėlį, Agnei ir Gyčiui Šalnoms – už muzikinę pagalbą.

V.Golubeva pasidžiaugė, kad daugumas jos mokinių net ir baigę šią lenkų kalbos mokyklėlę ir išvykę iš Švenčionėlių mokytis ar net dirbti į didmiesčius nepamiršta vaikystėje pramintų takelių ir kur buvę, kur nebuvę vis sugrįžta į renginius. Pavyzdžiui, puiki dainininkė jau minėtoji Vitalija Vinciūnaitė, jau dirba Vilniuje, bet švenčių proga visada aplanko buvusią mokytoją ir mielai prisideda prie lenkų mokyklėlės renginių.

O sumanymų ir planų ateičiai V.Golubeva ir jos mokiniai turi daug ir įvairių. Greičiausiai pakartos ir pernai puikiai pavykusią akciją per pamaldas bažnyčioje pašventinti verbas ir apdalinti jomis vienišus senelius, kurie patys jau negali nueiti į bažnyčią, - kad prasmingesnis ir viltingesnis būtų Velykų laukimas. Labai rimtai jau pradėjo ruoštis ir Motinos dienai. Gal visų smulkmenų ir neišduosime, tebūnie tai staigmena, tačiau galima pasakyti viena, kad be dėmesio neliks netik savos mamos, bet ir daug daug mamų, ypač tų, kurių vaikai negali aplankyti, nes yra už jūrų marių ar, dar liūdniau, išėję į amžinybę.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis