Mes turime 424 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3906
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20107
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96137
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono valdžią krečia konfliktai

2017 m. vasario 4 d., šeštadienis, Nr.10 (1639)

Rajono valdžia įslaptino, kam dalina mokesčių mokėtojų pinigus!

Visa parama Lietuvoje, taip pat ir rajone, iki šiol buvo vieša, o ES paramos viešinamas net privalomas. Lietuvoje kaip buvo, taip ir liko, o štai Švenčionių rajone – nuo šiol nauja tvarka... Ketvirtadienį tarybos posėdyje mero Rimanto Klipčiaus diriguojama tarybos dauguma priėmė protu nesuvokiamą sprendimą nuo šiol įslaptinti, kam ir kokia suma skirta iš rajono biudžeto per Verslo rėmimo fondą. Karpydama finansavimą kultūros ir švietimo įstaigoms 30-45 proc., rajono valdžia ir toliau teikia paramą verslui. Kokiam – nuo šiol busPASLAPTIS. Pasak mero, kadangi rajone daug pavydo, pykčio ir kitų blogų emocijų, o pernai gavusieji paramą buvo labai nepatenkinti, kad juos išviešino. Nors tarybos nariai ir net teisininkas tikino, kad rajono biudžeto lėšų panaudojimas yra viešas, tarybos nariai ir visuomenė, kuri ir suneša tą biudžetą savo mokesčiais, turi teisę žinoti, jaunasis meras jau buvo nusprendęs to neviešinti.

Net tarybos nariai neturi teisės žinoti, kaip naudojamos rajono biudžeto lėšos! Jau nekalbant apie kažkokius įtartinus rezervus, nukreipiamus į Vietinio ūkio skyrių, kaip užsiminė vicemeras K.Trapikas.

Gerbiamieji tarybos nariai, gal tikrai rajono „viršūnėlė“ Jus laiko avinais? Mažiausiai vienam tarybos nariui jau buvo kilęs toks įtarimas.

 

Stulbinanti naujiena - „Ežerų sietuvos“ festivalis vyks Pabradėje prie tvoros

Dar viena rajono valdžios įslaptinta informacija išplaukė į viešumą visai netyčia posėdžio metu, svarstant visai kitą klausimą – Kultūros tarybos sudarymą. Vicemeras Kęstutis Trapikas toliau tampo „liūtuką“ už ūsų? Visai neseniai gyventojų susirinkime mokęs jaunąjį merą etiškai elgtis su žmonėmis, K.Trapikas neištvėrė ir šįkart, kai buvo tvirtinama Kultūros taryba vien iš valdininkų, bet įdomybės apie ją – vėliau.

Šįkart K.Trapikas pasakė tai, kas daugelį tikrai nustebins. „Ežerų sietuvos“ festivalį „naujos valdžios galvos“ nusprendė šįkart surengti, kaip sakė vicemeras, Pabradėje prie tvoros. Nuo neatmenamų laikų visos rajono dainų šventės, vėliau – festivaliai vykdavo prie Bėlio ežero. Puiki vieta, pati gamta ją sukūrė šventėms. Čia vykdavo visi tarptautiniai festivaliai, taip pat ir „Ežerų sietuva“, kitos šventės, prasidėdavusios Švenčionių parke, o vasaros vakarais pasibaigdavusios didelėmis koncertinėmis programomis tradicinėje vietoje – prie Bėlio. Kituose miestuose vykdavo miestų šventės.

Po tarybos narių kritikos meras puolė ginti „naujovę“. „Pirmiausia, fabrikas neaptvertas, antra, jis įsikūręs prie tvenkinio, kuris gal net didesnis už Bėlio ežerą, o visi miestai ir kaimai rajone – vienodi“, - pareiškė R.Klipčius. Štai taip, švenčioniškiai, yra ir balų, didesnių už jūsų Bėlį...

 

Vos ne diktatūra?

Tarybos nariams suabejojus siūloma Kultūros tarybos sudėtimi, mat joje vien valdininkai, šeimų ryšiais siejami asmenys, o tai gali jiems trukdyti elgtis nešališkai, jaunasis meras kaip kirviu nukirto: „Visos kandidatūros suderintos su manimi ir man tinka“. Tarybos nariai iš netikėtumo akimirkai nuščiuvo. Pirmoji atsitokėjo Vida Rastenienė. „Čia vos ne diktatūra“, - nusistebėjo ji.

Nesistebėkite, gerbiamoji tarybos nare, biudžetinių įstaigų darbuotojai tik pečiais gūžčioja – jų teigimu, net valytojų paskyrimai su Klipčiumi derinami.

 

Iš mero „vizitų“ - nulis naudos

Mero darbotvarkėje dažnai matome įrašą: „Vizitas Vilniuje“. Akylesni pastebėjo, kad dažnai tas „vizitas“ būna visą dieną, dažniausiai pirmadienį arba penktadienį, jeigu kitomis dienomis, tai arba iš ryto, arba vakarop. Žinant, kad meras gyvena Vilniuje, kas galėtų paneigti, kad jis tiesiog nevažiuoja į darbą?..

Po to, kai paaiškėjo, kad rajono kultūros centrų renovacijai šiemet nurėžta 800 tūkst. eurų, realiai įsitikinome, ko verti mero „vizitai Vilniuje“ (jeigu tokie išvis buvo).

Meras dėl to pyko ant kultūros ministrės, valdžios, net prisiminė senąją buvus dosnesnę, apgailestavo, kad Pabradės kultūros centras toliau glausis svetimose pastogėse ir įkurtuvių nebus, nors liko tik vidaus įrengimo darbai. Tiesa, po to jis pasitaisė, kad apgailestauja, žinoma, ir dėl Švenčionėlių miesto kultūros centro... Beje, prie jo statybininkai tebedirba. Įdomu, jie žino apie nurėžtą finansavimą?

„Galime tik spėlioti, kur tos lėšos nusėdo“, - sėjo abejones valdžia meras, liedamas apmaudą dėl galimai paties pražiopsoto 800 tūkst. eurų finansavimo Pabradės ir Švenčionėlių kultūros centrų renovavimui. Ar ne todėl jis siūlė „neieškoti kaltų, nerodyti pirštais, kas ko nepadarė“?..

 

Valdantieji pripažino, kad V.Bulkos bijo

Valdantieji liberalai antrą kartą blokavo Antikorupcijos komisijos pirmininko paskyrimą. Šios pareigos pagal įstatymą priklauso opozicijai. Opozicija antrą kartą teikė merui Vytauto Bulkos kandidatūrą.

Darius Velička pasisakyme įtikinėjo valdančiuosius, kad reikia balsuoti už V.Bulką – principingą ir teisingą asmenį. Konstantas Ramelis paviešino, kad girdėjęs apie valdančiųjų išankstinius susitarimus nebalsuoti už V.Bulkos skyrimą Antikorupcijos komisijos pirmininku. „Nedarykite to, įrodykite, kad nebijote V.Bulkos, kviečiu balsuoti už kandidatą ir paskirti jį komisijos pirmininku“, - sakė K.Ramelis. Neįkalbėjo, baimė pasirodė didesnė. Nebalsavo. Per prievartą toliau vadina Antikorupcijos komisijos pirmininke Rają Krupeniną, nors ji seniai yra atsisakiusi šių pareigų.

 

Meras džiūgauja, kad nelieka opozicijos

Opozicija – neatsiejama demokratijos dalis, kas supranta, bet meras, matyt, nelabai. „Aš džiaugiuosi, kad valdančioji dauguma pasipildė 5 nariais“, - sakė jis.

O nutiko taip. Opozicija atsiribojo nuo Dariaus Veličkos po jo asmeninių pasisakymų prieš opozicijos lyderį. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos 4 tarybos nariai nuo pat kadencijos pradžios pareiškė esą nepriklausoma frakcija ir nenorėjo jungtis prie nieko. Ketvirtadienį posėdyje meras spaudė Vidą Rastenienę apsispręsti, ar jų frakcija prie opozicijos, ar prie daugumos, ši dvejodama tarstelėjo, kad gal labiau prie daugumos.

Juristas išaiškino, kad jeigu tarybos narių grupė (frakcija) viešu pareiškimu nėra deklaravusi, kad ji nedalyvauja daugumos veikloje, laikoma, kad ji priklauso daugumai. Tas pats pasakytina ir apie vieną asmenį. Taip visai netyčia valstiečiai ir D.Velička bent jau kol kas atsidūrė prie Klipčių kompanijos. Meras ironizavo: „Ačiū, kad prisijungėte!“

Situacija išties ironiška. Kad ir tokiu formaliu būdu atsidurti prie valdančiosios daugumos, reiškia ir dalintis atsakomybę. Kažin, ar tiems 5 tarybos nariams tai bus priimtina.

Aiškiai savo statusą opozicijoje apibrėžė Darbo partija, nors iš 8 išrinktų tarybos narių liko tik pusė. Labai jau pažeidžiami pasirodė.

 

Ar atsilaikys vicemeras Kęstutis Trapikas?

Jau pernai rašėme, kad mero R.Klipčiaus kompanijai neįtinka vicemeras Kęstutis Trapikas. Šaltinių teigimu, rezgami planai, kaip juo atsikratyti, už perbėgimą net vicemero postas buvo pažadėtas. Anksčiau buvo bent reikalingas, nes vienintelis išmanė darbą, o dabar valdžiukės „viršūnėlė“ mano pati viską mokanti. Atrodo, dabartinėje rajono valdžioje vieninteliam K.Trapikui terūpi žmonių interesai. Juos gindamas ir užsitraukė jaunojo mero rūstį, kuris, nepaisant jo amžiaus, nesikuklina pašiepti du kartus ir daugiau už save vyresnius kolegas tarybos narius.

Ir šiame posėdyje K.Trapikas stojo ginti biudžetinių įstaigų, kurioms šių metų biudžete mero komanda užsimojo sumažinti finansavimą trečdaliu ir daugiau.

Po posėdžio K.Trapikas perskaitė savo pareiškimą dėl skandalu virtusios daugiabučių renovacijos Švenčionyse, apie kurią daug rašėme ir dar rašysime, nes blogis labiausiai bijo viešumo, na, dar ir teisėsaugos. „Švenčionių švaros“, vadovaujamos rajono valdžios statytinio vilniečio, vykdytas slaptas (neskelbiamų derybų būdu) renovacijos darbų pirkimas ir nerealiai aukšta jų kaina privertė žmones sukilti. Jie nesiruošia nusileisti. K.Trapikas kreipėsi į merą ir jo komandą griežtai reikalaudamas nutraukti plėšikišką sutartį su UAB „Nimetus“, įtartinai daug konkursų laiminčią rajone.

Ketvirtadienį paaiškėjo ir tai, kad K.Trapikas atsistatydino iš Švenčionių vietos veiklos grupės valdybos pirmininko pareigų. Kas patikės, kad faktiškai šios grupės įkūrimo entuziastas, dar neseniai su pasididžiavimu dalinęsis planais, taip staiga imtų ir padarytų tai savo noru?

Ar pasitvirtins dar pernai mus pasiekę šaltinių mero komandoje signalai, kad „komanda“ atsikratys vicemero Kęstučio Trapiko, kai tik pramoks dirbti be jo? O gal K.Trapikas sugebės pažaboti tą komandą? Intriga yra, laukiame atomazgos.

 

Merui nepatinka „teisinės vingrybės“

Meras tarybos posėdžiuose periodiškai priekaištauja V.Bulkai, kad „užtampė savivaldybę po teismus“. Kai nori sumenkinti tarybos narį, sako: „Paskendęs teismuose“. Šiame posėdyje susierzinęs meras kaltino V.Bulką, kad šis „naudoja teisines vingrybes“.

Trumpai apie šio, jau sunku suskaičiuoti kelinto, savivaldybės konflikto su verslininku V.Bulka, esmę.

Mokesčių ir turto skyrius neva įtaria, kad kažkada galėjo būti pateikta UAB „Svirka“ sąskaitų už neatliktus darbus. Jokių įrodymų nėra, bet, sako, GALIMAI galėjo būti. Tuo pagrindu valdininkai iš įmonės pareikalavo vidinių dokumentų, kurie sudaro komercinę paslaptį. Savivaldybė siekia juos gauti per teismą. Merui pradėjus posėdyje aptarinėti šį posėdžio darbotvarkėje neįrašytą klausimą, tarybos narys V.Bulka, anot jo, švelniai tariant, įspėjo merą elgtis etiškai ir palikti šį klausimą spręsti teismui. Koks bus teismo sprendimas, tokį abi šalys ir privalės vykdyti. V.Bulka taip pat informavo, kad paruoštas kreipimasis į prokuratūrą dėl neteisėto įmonės vidinių dokumentų perdavimo tretiesiems asmenims – kažkokiai audito firmai.

Ar tik neteks vėl merui plėšyti skyriaus vedėjos prašymo?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis