Mes turime 243 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1207
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19751
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67077
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paminėta Lietuvos laisvės gynėjų diena

2017 m. sausio 18 d.,trečiadienis, Nr.5 (1634)

Sausio 13-ąją – Lietuvos laisvės gynėjų dieną – plačiai minėjo visa Lietuva. Jau beveik savaitę iki to daugelio atlapuose pražydo žydros neužmirštuolės, sakančios, kad mes prisimename, kodėl esame laisvi, o nuo ankstyvo sausio 13-osios ryto languose tyliai pleveno atminimo žvakutės. Nuo tų lemtingų įvykių praėjo jau dvidešimt šešeri metai. Netekčių skausmas pamažu rimsta, kūno ir sielos žaizdos gyja, bet lieka prisiminimai ir pasididžiavimas ypatingų žmonių drąsa ir tautos susitelkimu.

Švenčionėliuose Laisvės gynėjų diena pradėta buvo pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“, kai 8 val. ryto languose sužibo atminimo žvakutės. Degė jos ir Švenčionėlių m. kultūros centro languose. O vakare švenčionėliškiai rinkosi į bažnyčią, kur buvo aukojamos Mišios Laisvės gynėjų dienos intencija,jas aukojo klebonas Raimundas Macidulskas. Besirenkančius į bažnyčią pasitiko Švenčionėlių kultūros centro darbuotojai, kurie įsegė neužmirštuoles. Bažnyčioje vyko ir 1991 m. sausio įvykiams prisiminti skirtas koncertas, kurį vedė Ugnius, Dija ir Jovita, pasirodė Švenčionėlių meno mokyklos kanklininkės (mokytoja Milda Matijošiūtė), pianistas Lukas Kuleš (mokytoja Loreta Šidlauskienė), Gytis Šalna ir bažnyčios choras, Švenčionėlių vaikų globos namų muzikos vadovė Lina Rodevičienė. Kaip visada, renginyje dalyvavo ir prie vėliavų garbės sargyboje stovėjo jaunieji savanoriai bei šauliai.

Švenčionėlių miesto kultūros centro Pašaminės skyriuje taip pat buvo paminėta Laisvės gynėjų diena. Visi dalyviai pasipuošė pašaminiškių vaikų iškarpytomis neužmirštuolėmis, klubo vedėja Dalė Basiūnienė neužmirštuoles įsegė ir kaimo parduotuvės darbuotojoms, ir kitiems pakeliui sutiktiems pašaminiškiams, negalėjusiems tą dieną ateiti į renginį.

Renginys buvo pradėtas Lietuvos Respublikos himnu, Greta Kolesinskytė atliko dainą iš filmo „Laisvės kaina. Savanoriai“. Anastazija Čerkauskienė paskaitė ištraukas iš to meto kronikų, susijusių su kruvinaisiais sausio įvykiais. Klubo vedėja Dalė Basiūnienė uždegė žvakutes ir pakvietė visus sustoti tyloje bei pagalvoti apie tai, kaip gyventi, kad būtume verti laisvos Lietuvos, tyloje prisiminti žuvusiuosius, kurie drąsiai dėjo galvas dėl visų mūsų laisvės...

Į 1991 m. sausio 13-ąją nukėlė ir dokumentinis filmas apie žurnalistę Eglę Bučelytę, kurios šiek tiek virpantis, bet drąsinantis balsas anuomet iki paskutinės sekundės sklido iš televizijos ekranų, susipindamas su tratančių ginklų, keiksmų, svetimų kareivių sunkių batų žingsnių, dūžtančių stiklų ir trankomų televizijos studijos durų garsais ir vaizdais.

Buvo perskaityti ir kretuoniškės Julytės Rastenytės prieš keliolika metų parašyti eilėraščiai šia tema. Beje, Dalė išsaugojusi turbūt visą į Pašaminės kaimo klubą ateinančių vaikų kūrybą. Vaikai užauga, o jų eilėraščiai, piešiniai ar kiti darbeliai išlieka ir pradžiugina pačius autorius ar jų artimuosius, atėjusius į renginius. Klube eksponuojama Švenčionėlių vaikų dienos centro ir Pašaminės vaikų piešinių paroda, skirta Sausio 13-jai paminėti, ją galima aplankyti visą mėnesį.

Į renginį susirinkę pašaminiškiai toliau bendravimą pratęsę prie arbatos ir naminių pyragų. Savo tų dienų prisiminimaispasidalinoir D.Basiūnienė, ir Zofija Leleikienė, ir Kostas Dešukas.

Mūsų inf.