Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3462
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13649
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89679
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajone sparčiai daugėja sergančiųjų gripu

2017 m. sausio 14 d., šeštadienis, Nr.4 (1633)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius informuoja, kad 1-ąją 2017 metų savaitę (sausio 2-8 d.) Švenčionių rajone pagausėjo sergančiųjų gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI).

 

Rajone sparčiai daugėja sergančiųjų gripu ir ŪVKTI

Švenčionių rajone sergamumas gripu ir ŪVKTI 2017 metų pirmąją savaitę siekė 85,35 atv./10 tūkst. gyv., kai tuo tarpu paskutiniąją praėjusių metų savaitę šis rodiklis buvo 42,87 atv./10 tūkst. gyv. 2017 metų pirmąją savaitę rajone užregistruoti 191 ŪVKTI ir 24 gripo atvejai. Pernai tuo pačiu metu rajono gyventojų sergamumo rodiklis buvo daug mažesnis – siekė 50,54 atv./10 tūkst. gyventojų, buvo registruotas tik 1 gripo atvejis.

 

Kuo pavojingas gripas?

Gripas – tai ūminė virusinė kvėpavimo takų infekcija. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24-72 valandas (vidutiniškai per 48 val.).

Gripui būdinga staigi pradžia (užsikrėtęs gripo virusu, žmogus suserga per 24-72 val.), aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Atkreipiame dėmesį, kad gripo virusas labai silpnina žmogaus imuninę sistemą, organizmas tampa neatsparus ir bakterijoms. Todėl gripas pavojingas galimomis komplikacijomis (plaučių uždegimu, sinusitu, laringitu, meningitu, ausų uždegimu). Persirgus gripu gali paaštrėti lėtinės ligos (širdies ir kraujagyslių, astma, diabetas), todėl gripo komplikacijos pavojingiausios vyresnio amžiaus žmonėms.

 

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

Norint apsisaugoti nuo gripo, rekomenduojame:

dažnai plauti rankas (ne mažiau 20 sekundžių);

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis saugaus atstumo nuo gripu sergančių asmenų (daugiau nei 1 metras).

kosint ir čiaudint prisidengti burną (geriau vienkartine nosinaite, sulenkta alkūne);

neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas, kuo dažniau valyti drėgnu būdu baldų ir kitus paviršius;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Taip pat primename, kad skiepai nuo gripo yra pati efektyviausia specifinė apsaugos nuo gripo priemonė.

 

Atkreipiame dėmesį – venkite savigydos

Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad susirgus pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris nustatys tikslią negalavimų priežastį ir paskirs gydymą. Sunegalavus jokiu būdu negalima pačiam sau skirti vaistų, ypač antibiotikų. Pirmiausia, reikėtų žinoti, kad antibiotikai yra veiksmingi tik kovojant su bakterine infekcija arba jos sukeltais simptomais. Jeigu peršalimo simptomus sukėlė virusas, tuomet gerdami antibiotikus nuodijame organizmą nereikalingais vaistais, nes antibiotikai prieš virusus yra bejėgiai. Dažnai vartojant antibiotikus, prie jų priprantama, todėl susiformuoja atsparumas šiems vaistams ir jie tampa neveiksmingi net ir tuo atveju, kai infekciją sukėlia bakterijos.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis