Mes turime 389 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4899
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21100
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97130
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pirmasis socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio vizitas į Pabradės socialinės globos namus

2017 m. sausio 4 d., trečiadienis Nr.1 (1631)

Pirmąją 2017 m. darbo dieną, sausio 2-ąją, į Pabradės socialinės globos namus su specialistų komanda atvyko neseniai darbą pradėjusios vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ir ministerijos kanclerė Danguolė Juozapavičienė. Atvykusius svečius pasitiko Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis.

Prieš prasidedant susipažinimui su globos namais paprašiau gerbiamąjį ministrą Liną Kukuraitį atsakyti į keletą klausimų.

- Gerbiamasis ministre, jau ne vieneri metai vyksta pertvarka Jūsų ministerijos kuruojamoje sferoje. Kas laukia tokių įstaigų kaip Pabradės socialinės globos namai?

- Laukia tie patys darbai, kaip ir visų socialinės globos įstaigų – kiek įmanoma integruotis į bendruomenės gyvenimą. Tie, kurie sugeba, turėtų gyventi bendruomeniniuose globos namuose. Didinti skaičių, gyvenančių su pagalba, bet tarp žmonių. Bet čia kalbama apie tuos, kurie gali gyventi savarankiškai, tegul ir su priežiūra. O tie, kurie negali, gyvens kompleksiniuose globos namuose, kurie ir po pertvarkos turės išlikti. Mes suprantame, kad yra tokių globotinių, kurie negali net į lauką be pagalbos išeiti. Bet tada reikėtų galvoti, kaip bendruomenės atstovus prisikviesti čia, į vidų. Čia lyg dvipusis eismas. Kompleksinės pagalbos paslaugos yra reikalingos ir jos išliks. Bet tie, kurie galės gyventi atskirai, bus integruojami į bendruomenes. Čia yra bendra europinė tendencija, kad žmonės gyventų mūsų tarpe. O kalbant apie Pabradę, tai čia mes pėsčiųjų žygių metu sutikdavome šios globos įstaigos gyventojus laisvai vaikščiojančius, tai, manau, jiems ir integruotis į bendruomenės gyvenimą nebus sunku, - atsakydamas į mano klausimą sako SADM ministras Linas Kukuraitis, o į pokalbį įsijungęs Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis pateikia skaičius apie šiuo metu čia gyvenančius žmones.

- Iš 168 šiuo metu čia gyvenančių, 63 reikalinga slauga, o 105 gali ir pasidarbuoti, ir bent jau dalinai savimi pasirūpinti. Prie to paties norėčiau gerbiamojo ministro paklausti, kaip dėl tų pradėtų ir nebaigtų jungimų?

- Čia ir yra vienas iš mūsų šios dienos apsilankymo tikslų. Ir tie klausimai sprendžiami ne per vieną dieną. Reikia viską pasverti. Beje, ir ši kelionė į ministerijai pavaldžią įstaigą man yra pirmoji, užimant SADM ministro pareigas. Darbų, žinoma laukia daug ir visose srityse. Visur reikia atidaus žvilgsnio ir kruopštumo. Mes gi turime reikalų su žmonėmis ir visada reikia jautriai reaguoti į jų problemas. Pokyčiai ten, kur jie reikalingi, bus daromi.

- O kas laukia globos įstaigų, kur gyvena suaugusieji? Mūsų rajone tokia įstaiga yra Strūnoje.

- Bendra tendencija turi paliesti ir tokias įstaigas, bet kiekvienu atveju reikia atskirai žiūrėti, gilintis, kartu su įstaigų vadovais ieškoti bendro sprendimo. Praeitą savaitę buvome susitikę su įstaigų vadovais ir vadovai išsakė daug įdomių minčių apie tai, ką jie galvoja apie vykstančius pokyčius, bendruomeniškumą. Bus įsiklausoma į visas nuomones, nes mes iš ministerijos kabinetų vieni visų pokyčių tikrai nepadarysime.

- O koks likimas laukia didžiulio pastato, kuris liko uždarius Pabradės vaikų globos namus?

- Kalbant apie Pabradės vaikų globos namus, žingsniai daromi. Vaikai gyvena šeimynose, o iki šių metų rugsėjo yra įsipareigojimai nekeisti paskirties, nes Ūkio ministerijos buvo finansuotas renovacijos projektas. Ministras su komanda turi laiko iki rudens susidėlioti visus galimus variantus, ką su tais pastatais daryti, kad būtų efektyviai naudojamos valstybės biudžeto lėšos, o kam tas pastatas bus naudojamas ateityje, manau, bus rastas geriausias variantas, - į mano klausimą atsakė SADM kanclerė Danguolė Juozapavičienė.

- Ir pabaigai norėčiau paklausti apie iki liepos 1 d. sustabdytą naujo socialinio modelio perspektyvas?

- Modelis buvo pristabdytas tam, kad dar kartą atvertume galimybę dialogui tarp darbuotojų ir darbdavių, nes pagrindinė kalba eina apie darbo kodeksą. Tai daroma tam, kad būtų geriau darbuotojams, o gal kai bus gerai darbuotojams, bus gerai ir darbdaviams. Įtampa buvo didelė, ir tą įtampą bandoma nuimti atveriant erdvę diskusijoms. Ar pavyks ta diskusija, ar bus rasti optimaliausi sprendimai, parodys laikas. Jei ne, nuo liepos 1 dienos, jis bus paleistas. O Švenčionių rajone yra nemažai Socialinės globos įstaigų, tad norėčiau palinkėti integralumo, draugiškų santykių su tais, kurie gyvena institucijose. Tam norėčiau pakviesti ir bendruomenes, - baigdamas mūsų pokalbį sako SADM ministras Linas Kukuraitis, o aš, padėkojęs už pokalbį ir palinkėjęs sėkmingo darbo, atsisveikinu.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis