Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3058
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13245
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89275
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių parapijoje šilti Kalėdų laikotarpio susitikimai

2016 m. gruodžio 31 d., šeštadienis Nr.97 (1630)

Pernai Švenčionėlių Carito vadovė Vanda Golubeva sumanė labai prasmingą dalyką – Kūčių vakarienę vienišiems ir stokojantiems žmonėms. Jos sumanymą palaikė ir Švenčionėlių klebonas Raimundas Macidulskas, ir verslininkė Liudmila Zitikienė, ir parapijos gyvenime aktyviai dalyvaujantys žmonės. Idėja iškart prigijo, sulaukė prie bendro stalo susirinkusių žmonių padėkų. Jau tada V.Golubeva sakė, kitais metais taip pat visi ateikit ir atsiveskit dar po draugą ar kaimyną. Tokiu metu niekas neturėtų jaustis vienišas.

Kvietimas buvo išgirstas, nes šiemet gruodžio 22 d., ketvirtadienį, į parapijos namus prie Švenčionėlių bažnyčios susirinko dar gausesnis būrys žmonių. Daugiausia švenčionėliškiai, kaip ir pernai dalyvavo ir viena švenčioniškė – p. Viktorija. Susėdę prie balta staltiese uždengto stalo, drauge meldėsi, laužė iš klebono Raimundo Macidulsko rankų kalėdaičius, ragavo Kūčių valgius, kuriuos šiemet parūpino Liudmila Zitikienė, Šarūnas Stasiulevičius ir Janina Deveikienė. Pasak klebono, ši trijų žmonių, dorų parapijiečių labdaringa bendrystė – tai tikras Kalėdų stebuklas.

Organizuoti viską V.Golubevai padėjo Česlava Nalivaikienė, Giedra Umbražiūnienė, Agnė Šalnienė, Jadvyga Kaukėnienė, Vanda Miloš.

Švenčionėliškė Albina Skukauskienė perskaitė savo kūrybos tarmiškai parašytą pasakojimą apie jos vaikystės laikų Kūčias, ypač pabrėždama, kad po vakarienės kas pėsti, kas važiuoti būriais traukdavo į bažnyčią. Ji pabrėžė, kad į šaltą nekūrentą bažnyčią ir griežčiau tarstelėjo: „O dabar į šiltą ir šviesią tingi ateiti...“. Klebonui ji padovanojo šiltas namie megztas kojines.

Netrūko tą popietę ir daugiau dovanų. Pirmiausia – klebono R.Macidulsko palaiminimo, Švenčionėlių Carito vadovės V.Golubevos šiltų žodžių, tikybos mokytojos G.Umbražiūnienės nuoširdžių linkėjimų, A.Šalnienės vadovaujamo Švenčionėlių progimnazijos choro atliekamų dainų ir skaitomų eilėraščių, taip pat bendrų vaišių ir iš vaikų rankų gautų angelėlių ir sveikinimo atvirukų. Daugelio susirinkusiųjų akyse žibėjo džiaugsmo ir susijaudinimo ašaros. Juk tikrai ne visi sės prie tokio jaukaus ir turtingo Kūčių stalo, ne prie kiekvieno bus artimasis, ne kiekvienas Kūčių vakarą ar Kalėdų rytą galės pasiekti ir bažnyčią... Todėl ši simboliška vakarienė buvo dosnumo, gailestingumo, bendruomeniškumo, dalijimosi meile ir gerumu aktas. Į ją susirinkusių žmonių (ir organizatorių, ir svečių) gyvenimus tikrai įsiliejo daugiau šviesos ir pilnatvės.

Švenčionėlių parapijoje šiuo laikotarpiu buvo ir daugiau prasmingų renginių: per Kūčias po Bernelių mišių klebonas Raimundas Macidulskas pakvietė vaikus prie prakartėlės ir apdalino juos saldainiais. O antrąją Kalėdų dieną, gruodžio 26-ąją, po Mišių šventoriuje Kalėdų senelis ir parapijos klebonas sveikino visus, švenčiančius Kristaus gimimą ir dalino saldainius.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis