Mes turime 267 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2697
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21241
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68567
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių VMVT

2011 m. gruodžio 17 d., šeštadienis Nr.93 (1140)

Patikrino 390 ūkių

Respublikinė valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) su Nacionaline mokėjimo agentūra (NMA) prie ŽŪM yra sudariusi bendradarbiavimo sutartį.

Šiemet pirmą kartą pagal šią sutartį Švenčionių VMVT tikrino, kaip rajono ūkiuose laikomi pašarai, ar nėra šalia jų trąšų ir kt. Iš viso patikrino 390 ūkių. Tikrinimo rezultatus suvedė į kompiuterį. Su jais galės susipažinti NMA.


Kodėl barsukas nemiegojo?

Barsukui (opšrui) žiemos įmygis prasideda lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje. Sveria jis 8-10 kg, bet prieš žiemos įmygį pasunkėja iki 14-15 kg. Jo urvai gilūs, kelių aukštų. Gylis gali siekti net 3-4 metrus. Gyvena įvairiuose miškuose, raistų pakraščiuose, krūmynuose.

Todėl Svitailiškės kaimo, Strūnaičio sen., gyventojui Vitui Antanavičiui tikra nuostaba, kai gruodžio 5 d. to paties kaimo gyventojos Česlavos Zinkevič sodyboje išvydo atsibasčiusį barsuką. Gal jis žiemos miegu ligi šiol neužmigo dėl šilto rudens ir šiltų gruodžio orų? Tačiau neteko girdėti, kad trumpaausis žiemos guolį pasirinktų žmonių gyvenamoje vietovėje. Įtartiną atklydėlį V.Antanavičius nudaigojo.

Toliau įvykiai klostėsi įprastai: pranešimas į vietinę VMVT, tyrimai Respublikinės laboratorijos departamente. Kitą dieną jau buvo aiškūs tyrimo rezultatai: nudaigotas barsukas sirgo pasiutlige.

Tai vienas iš paskutiniu metu užfiksuotų pasiutligės atvejų rajone. Švenčionių VMVT vyriausiasis specialistas-inspektorius Vytas Jazgevičius sako, kad iki barsuko pasirodymo sodyboje paskutinis pasiutligės rajone atvejis buvo užfiksuotas tik 2009-ųjų lapkričio mėn. Magūnų seniūnijos Boreišiūnų kaime, tuomet buvo užmuštas pasiutlige sirgęs usūrinis šuo (mangutas).

Pasiutligę mažinti labai daug padeda pavasariais ir rudenimis iš lėktuvų mėtomi jaukai su vakcina. Specialisto tvirtinimu, kai padaugėjo žvėrių pasiutligės pasireiškimų, pastebimai padaugėjo ir naminių gyvūnų vakcinavimas nuo šios ligos. Dažnai būdavo suvakcinuota net iki 3000 naminių gyvūnų. Šiemet šis skaičius nesiekia nė 2000. Gyvūnus vakcinuojantiems žmonėms vakcina skiriama nemokamai. Tik už veterinarų darbą ir keliones reikia primokėti 3-5 Lt (už vienetą).

Kontaktą su barsuku turėjusiems Svitailiškės kaime taip pat teko skiepytis. Tačiau kaime daug šunų. Ar jie neturėjo sąlyčio su pasiutusiu barsuku? Šis klausimas lieka atviras. Išeitis vienintelė visus kaimo šunis sunaikinti, kad būtų išvengta skaudžių pasekmių.

- Tačiau Svitailiškės kaime nė vienas šuo sunaikintas nebus, nes visi jie vakcinuoti nuo pasiutligės, - sako V. Jazgevičius. – Žmonėms neteks išgyventi galbūt skaudaus jausmo dėl namuose laikomų tikriausiai mylimų keturkojų.

Bronius NARKŪNAS