Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2268
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12455
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88485
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių Mindaugo gimnazija pramina kelius naujovėms

2016 m. gruodžio 23 d., penktadienis Nr.96 (1629)

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenė nuolat pradžiugina naujovių ir pažangių dalykų atradimais. Dažnai šios mokyklos bendruomenė pramina kelius į turiningus ir įdomius tarptautinius projektus, tobulinimosi programas. Štai ir dabar – trys Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokinės (dvi ketvirtokės ir pirmokė) dalyvauja tarptautinėje DofE (The Duke Edinburgh‘s International Award) programoje, kuris skirta jaunimui nuo 14 iki 24 metų, suteikianti dalyviams gyvenimui reikalingų įgūdžių. Ja susidomėjo ir gimnazijos bendruomenei pasiūlė anglų kalbos mokytoja Jelena Rimkienė, savanoriškai padedanti dalyviams pasiekti užsibrėžtus tikslus. Pasak jos, ši programa skirta tiems jaunuoliams, kurie nori pasiekti daugiau, dalyvavimas joje motyvuoja užsiimti tuo, kuo svajoji, bet nedrįsti, arba net nesvajoji, o atsitiktinai atrandi. Gimnazistus čia dalyvauti ragina ir direktorė Daiva Veronika Gaidamavičienė.

Pagrindinė programos idėja –asmeninis iššūkis. Jauni žmonės kviečiami savanoriškai įsitraukti į savęs pažinimą, tobulėjimą, atkaklumą, atsakomybę sau ir bendruomenei ugdančią programą. Dalyvaudami programoje jaunuoliai siekia trijų lygių (bronza, sidabras, auksas) ženklelių, kurie reikalauja skirtingos trukmės įsitraukimo.

DofE programa labai populiari Didžiojoje Britanijoje, nes ją kūrė ir propaguoja princas Filipas. Joje savo laiku dalyvavo ir Kate Middleton. Paprastai šios programos dalyviai gauna papildomų balų stodami į D.Britanijos universitetus, juos labiau vertina darbdaviai.

DofE programos kūrėjai teigia, kad kiekvienas žmogus turi kokių nors talentų. Vienas – puikus oratorius, kitas moka daugybę užsienio kalbų, o trečias geba per naktį sukurti interneto puslapį. Svarbu, kad tai, ką žmogus daro, jam teiktų malonumą. Štai todėl DofE programos dalyviai nusprendžia, kokius įgūdžius nori tobulinti ir daro tai atkakliai, maždaug kartą per savaitę. Juk sakoma, kad talentas sudaro 5 proc., o likusius 95 proc. – atkaklus kasdienis darbas.

DofE programa skirstoma į keturias dalis: paslaugos (padeda jaunam žmogui suprasti pagalbos ir teikiamų paslaugų kitiems naudą); įgūdžiai (skatina asmeninių pomėgių, kūrybiškumo ar praktinių įgūdžių vystymąsi); aktyvi veikla (skatina aktyvų dalyvavimą sportinėje ir kitose fiziškai aktyviose veiklose, siekiant gerinti fizinę formą ir sveikatą), žygis (stiprina kelionių ir atradimo dvasią dalyvaujant žygyje su grupe).

Savo veiklą, siekiamus tikslus ir pasiekimus programos dalyviai rašo į elektroninę knygutę, mokytojas programos vadovas – pataria, konsultuoja. Turintys didesnę patirtį šioje programoje pasakojo, kad ypač daug pasirengimo pareikalauja žygis. Atrodytų – kas čia tokio! Tačiau tai – tikras iššūkis, pavyzdžiui, tiems miestiečiams, kuriuos nuo darželinuko amžiaus iki gimnazisto tėvai ar auklės automobiliu vežioja į mokyklą, į būrelius, į namus... Taigi pasirengę žygiui jaunuoliai į jį iškeliauja vieni, be vadovo, be mobiliųjų telefonų (o, siaube! Jie skirti tik ekstra atvejui). Žygeiviai negali nieko pirkti, nieko prašyti iš sutiktų žmonių, nebent tik vandens. Žygio vadovas tam tikrose vietose žygeivius patikrina. Žygio dalyviai patiria nuotykių gamtoje ir taip ugdo komandinio darbo įgūdžius, išmoksta pozityviai spręsti konfliktus, pradeda labiau rūpintis savo aplinka.

Ir kiekvienos kitos programos dalies dalyviai įgyja įvairių vertingų įgūdžių, keičiasi jų charakteris – jie tampa labiau savimi pasitikintys, drąsesni, savarankiškesni, iniciatyvesni, išmoksta planuoti ir efektyviai išnaudoti savo laiką, susiranda naujų draugų, įgyja lyderystės ir komandinio darbo įgūdžių.

Pabaigus programas pagal lygius, vyksta apdovanojimai dalyviams ir seminarai vadovams. Bronzai pasiekti mažiausiai reikia 6 mėn., sidabrui – mažiausiai 12 mėn., auksui – mažiausiai 18 mėn.

J.Rimkienė pasidžiaugė, kad švenčionėliškiams gimnazistams atsirado noro dalyvauti DofE programoje ir gana gerai sekasi. Ji sakė kviečianti prie pirmųjų prisijungti ir kitus ambicingus ir darbščius gimnazistus, o tėvelius – paskatinti ir palaikyti savo vaikus, padrąsinti nepasiduoti pirmosioms nesėkmėms, nuovargiui ir keliauti asmeninio augimo ir tobulėjimo keliu pirmyn. Nors ir mažais žingsneliais. Pradėdami dalyvauti DofE programoje dalyviai moka vienkartinį dalyvio registracijos mokestį už pasirinktą programos lygį, pavyzdžiui, bronzos lygis – 29 Eur.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis