Mes turime 409 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3666
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19867
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95897
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Fotografai garsina Švenčionių kraštą

2016 m. gruodžio 10 d., šeštadienis Nr.93 (1626)

Prieš mane – keli 2016 m. išleistos fotoknygos, kuriose išspausdintos mūsų rajono fotografų nuotraukos. Mane visada džiugina žinios apie kolegų sėkmę, ir šį kartą norėčiau apžvelgti fotografijų knygas, kuriose, kaip jau minėjau, yra išspausdintos mūsų krašto fotografų darbai.

Nuo kurios knygos pradėti? Gal nuo jau 15-tus metus leidžiamo Lietuvos spaudos almanacho „Lietuvos spaudos fotografija-16“. Šiame solidžiame leidinyje yra iš Švenčionių rajono kilusio ir šiuo metu „Lietuvos ryte“ fotokorespondentu dirbančio Domanto Umbraso fotografijos. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad Domantas ne tik sėkmingai įveikė aukštus atrankos kriterijus, bet ir tapo temos „Naujienos“ nugalėtoju. Jau vien patekimas į solidų „Lietuvos spaudos fotografija“ almanachą –sėkmė, o čia dar ir temos nugalėtojo vardas už fotografiją „Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos moksleiviai paminėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną“.

Sėkmingi 2016-ieji buvo ir fotografui Vaidui Garlai, kuris nuolat ieško įdomių, inovatyvių fotografinės išraiškos būdų. Pirmiausia norėčiau pakalbėti apie Švenčionių miesto 530 metų jubiliejui išleistą knygą „Švenčionys laiko tėkmėje“, kurioje Vaido fotografijose matome 21-ojo amžiaus antrojo dešimtmečio Švenčionis ir galime be didelio vargo palyginti beveik tas pačias miesto vietas, kaip jos atrodė 20-ojo amžiaus pradžioje ir kaip atrodo dabar. Galima ne tik palyginti, bet ir įvertinti teigiamus ar neigiamus pokyčius. Puikiai Vaidas Garla reprezentuoja savo gimtąjį miestą ir Kęstučio Fedirkos išleistoje knygoje „Lietuva tokia graži“. Vaido fotografija, kurioje įamžinti rūkuose skęstantys Švenčionys, tiesiog fantastiškai graži. Mes, negalintys į Švenčionis pažvelgti iš paukščio skrydžio, tą galime padaryti žvelgdami į Vaido fotografijas.

Šios apžvalgos pabaigai pasilikau solidų leidinį „Gyvenimas miške“, kurį sudarė Jonas Danauskas ir Donaldas Andziulis, o išleido leidykla „Ex Arte“. Čia sudėtos fotografuojančių miškininkų fotografijos ir gražūs tekstai. Tarp kuriančių miškininkų, žinoma, yra ir Švenčionėlių miškų urėdijos girininko Jono Barzdėno ir medelyno prižiūrėtojo, brigadininko Rimanto Nalivaikos fotografijos. Knygoje sudėta beveik 70 Jono Barzdėno fotografijų ir daug puikių tekstų. Vaizdinga kalba parašyti ir, matyt, paties autoriaus išgyventi nutikimai tiesiog kviečia dar ir dar kartą juos perskaityti, pabandyti kartu su lyriniu herojumi pajusti gamtos didybę. Kaip visada įdomių fotografijų pateikė ir Rimantas Nalivaika.

Kai paimi tokią solidžią knygą ir verti puslapį po puslapio, negali nesigrožėti mūsų Lietuva. Ir tas grožis, gamtos ir žmogaus santykis jaučiamas visose knygose, apie kurias kalbėjau. Smagu, kai prie to grožio įamžinimo prisideda ir geri mano bičiuliai fotografai Jonas Barzdėnas, Vaidas Garla, Rimantas Nalivaika, Domantas Umbrasas.

2016-ieji buvo sėkmingi ir kitiems kolegoms, tad fotografų indėlis į Švenčionių krašto garsinimą gana solidus.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis