Mes turime 279 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6454
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28341
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72324
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lietuva siekia tapti šalimi be vaikų namų

2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis Nr.92 (1625)

Prezidentūroje aptartas savivaldybių pasirengimas vaikų globos namų reorganizacijai, papildomos priemonės, būtinos vaikų globai šeimose skatinti.

Ypatingas dėmesys skirtas vaikų iki 3 metų globai. Nuo kitų metų sausio 1 dienos įsigalios LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos pataisos, pagal kurias mažiausieji vaikai į globos įstaigas galės būti siunčiami tik išimtinais atvejais ir tik iki 3 mėnesių, o vaikų laikinoji globa galės trukti ne ilgiau nei 12 mėnesių. Taip siekiama paspartinti savivaldybių darbą su biologinėmis šeimomis arba sparčiau tvarkyti vaiko statusą globai šeimoje arba įvaikinimui.

Ekspertai ir savivaldybės numatę priemones, kurių bus imtasi, kad vaikai į globos namus nuo kitų metų apskritai nebūtų siunčiami.

Kiekvienoje savivaldybėje turėtų atsirasti laikinieji globėjai. Būtina steigti šeimos ir vaiko krizių centrus, leisiančius problemas šeimoje spręsti efektyviai ir realiai, neatskiriant vaiko nuo šeimos ir neatiduodant jo į globos namus.

Savivaldybėse dar pasitaiko atvejų, kai paimti globoti vaikai dėl įvairių priežasčių po kurio laiko grąžinami į globos įstaigas. To išvengti padėtų didesnė ir laiku suteikta įvairiapusiška pagalba įtėviams bei globėjams.

Vaikų globa ir įvaikinimas yra Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prioritetas. Kampanija taip pat kovoja su smurtu artimoje aplinkoje, priklausomybėmis ir savižudybėmis.

Mūsų inf.