Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3752
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13939
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89969
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Suaugusiesiems mokyti – ES parama

2016 m. lapkričio 26 d., šeštadienis Nr.88 (1621)

Visose Lietuvos savivaldybėse suaugusieji galės nemokamai mokytis valstybinės (lietuvių) kalbos, užsienio kalbų, įgyti psichologinių, sveikos gyvensenos žinių, verslumo, skaitmeninio raštingumo ir kt. įgūdžių. Suaugę asmenys nuo 18 metų galės įgyti ar sustiprinti įvairias kompetencijas, kurios svarbios žmonėms norint įsidarbinti ar išlikti darbo rinkoje, ar tiesiog padeda geriau realizuoti save. Visa tai numato šiemet rudenį prasidėjęs ir iki 2020 metų truksiantis ES remiamas projektas „Suaugusiųjų švietimo sistemos plėtra suteikiant besimokantiems asmenims bendrąsias ir pagrindines kompetencijas“, kurio biudžetas – 1 milijonas 700 tūkst. eurų.

Svarbu, kad suaugę žmonės turėtų palankias galimybes mokytis ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir rajonuose. Jeigu norime regionų pažangos, turime skirti investicijų, kad žmonės šiuolaikinių kompetencijų, reikalingų vis besikeičiančiai darbo rinkai, galėtų įgyti savo savivaldybėse, ten, kur ir gyvena. Šis ES remiamas projektas kaip tik ir sudaro tokias galimybes.

50-yje savivaldybių dar numatoma surengti bendrųjų kompetencijų mokymus. Dalyviai bus mokomi suaugusiųjų neformaliojo švietimo ir tęstinio mokymosi planavimo, suaugusiųjų švietimo projektų rengimo, įgyvendinimo ir kt.

Vienas iš projekto tikslų – prisidėti prie visuomeninio, socialinio, ekonominio gyvenimo gerinimo regionuose, mažinti socialinę atskirtį ir motyvuoti žmones aktyviau dalyvauti socialinėje bei ekonominėje veikloje. Projektas pirmą kartą sudarys galimybę, atsižvelgus į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos atliekamo suaugusiųjų įgūdžių tyrimo (PIAAC) duomenis, spręsti suaugusiųjų pagrindinių kompetencijų trūkumo problemą.

Europos Komisijaišskiria 8 bendrųjų kompetencijų tipus. Pagrindinės kompetencijos yra šios: raštingumas, mokėjimas skaičiuoti, skaitymo gebėjimai, gebėjimas spręsti problemas naudojantis technologijomis. Kaip nustatė naujausias PIAAC tyrimas, palyginti su kitomis EBPO šalimis, Lietuvoje suaugusiesiems būdingas vidutinis raštingumo ir aukštesnis už vidutinį matematinio raštingumo lygis. Išaiškėjo, kad mažiausiai išplėtota Lietuvos gyventojų įgūdžių sritis yra problemų sprendimas pasinaudojant technologijomis.

Didinant suaugusiųjų švietimo paslaugų pasiūlą bei prieinamumą, projekto metu taip pat bus tobulinama jau veikianti suaugusiųjų informacinė sistema www.smis.lt. Sistema bus papildyta nauju skaitmeniniu turiniu. Suaugusieji jiems naudingų temų galės mokytis nuotoliniu būdu jiems tinkamu metu. Jie taip pat bus konsultuojami, kaip naudotis šia sistema.

ŠMM inf.

 
Reklaminis skydelis