Mes turime 326 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1376
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17577
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93607
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pamoka netradicinėje erdvėje

2016 m. lapkričio 12 d., šeštadienis Nr.84 (1617)

Šiuolaikinis jaunas žmogus neginčijamai atėjo į konkurencinį pasaulį ir turi suvokti paprastą tiesą: jeigu  pats neinvestuosi į save - baigtas reikalas. Atsiliksi, nepasivysi, būsi neįdomus. Vieni nesidairo aplink, o nuolat bando daryti ir domėtis daug kuo ir visada teigia : „Aš moku“, „Aš noriu“, „Aš galiu“. Šita, mažesnioji, mokinių dalis suvokia savo ambicijas, yra drąsūs, pilni idėjų. Kitoje pusėje – inkštimas: „Aš nenoriu“, Man neįdomu“, „Man šito nereikia“.

Mokykla ir mokytojas stengiasi, kad kuo daugiau būtų teigiančių gyvenimą, daugiau mačiusių ir  patyrusių kultūros įvairovės. Viena iš tokių galimybių yra pamokos netradicinėse erdvėse. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos dvi dvyliktokų klasės  su matematikos mokytojomis T.Dudėnaite ir V.Dindiene spalio 20 dieną buvo suplanavusios matematikos pamoką VU Matematikos ir informatikos fakultete . Dvyliktokų auklėtojoms  L.Martinkevičienei ir D.Panavienei rūpėjo parodyti atsinaujinusią M.Mažvydo biblioteką bei pamoką Valdovų rūmuose tema „Renesanso mados“.

VU mokinius priėmė Matematikos ir informatikos prodekanas Mindaugas Skujus, pristatydamas, kaip šiandien  matematika ir informatika pritaikoma čia ir dabar ir kokias paklausias profesijas galima įsigyti, jei esi gabus tiksliesiems mokslams.  Guvus ir jaunas prodekanas spėjo įtikinti mokslo svarba ir patikti gimnazistams erudicija bei paprastumu. Paskutinis prodekano sakinys „Už pusantros valandos man į lėktuvą“ paliudijo, kad dėstytojo diena labai užimta ir jis jau – pasaulio žmogus. Universitete teko aplankyti ir fakulteto muziejų, skirtą akademinei bendruomenei įamžinti. Profesorė Kristina Kaulakytė nuoširdžiai papasakojo apie garsius profesorius, akademikus, kurie kūrė ne tik šį universitetą, bet ir Lietuvos mokslo gaires, ugdė žinomus  savo darbų tesėjus. Akivaizdi tiesa, kad profesoriais tampama ir iš paprastų žmonių, iš vargingo gyvenimo, ir mažo kaimelio ar  gūdžios provincijos.

Martyno Mažvydo biblioteka dabar ir ta, kurią prisiminė mokytojai, - tai seno ir naujo dermė. Atmintyje išlikę seni aukšti marmuriniai laiptai ir vitražas laiptų gale tebėra išsaugoti ir mena praeitį, o štai ant laiptų sukonstruoti suolai ir stalai suteikia pragmatišką savumo jausmą: jūs čia laukiami. Beje, renovacijos idėją  pristatė buvusi mūsų gimnazijos mokinė Viktorija Pukėnaitė, einanti bibliotekoje jaunimo ir vaikų literatūros skyriaus  vedėjos pareigas. Atvirumas visuomenei – pagrindinė bibliotekos renovacijos idėja, kuri jaučiasi, vos tik pravėrus duris. Čia galima buvo laisvai aplankyti įrengtas modernias skaityklas, trumpam pavartyti knygas, stebėti ir stebėtis... Pamažu veriasi vis naujos erdvės parodoms ir kitokiai edukacinei veiklai. Žada būti ir kavinė tiems, kam reikia užsibūti tarp knygų.

Trečia pamoka - Valdovų rūmuose. Jau ne kartą buvę šiose erdvėse tądien mokiniai išgirdo pasakojimą apie Renesanso epochos aristokratų aprangą Lietuvoje. Mokiniai galėjo patirti, kaip laikas, socialinis sluoksnis, žmogaus noras išreikšti save visais laikais buvo ir kultūros dalis, ir noras pranokti kitus.

Taigi edukacinė kelionė ir pamokos netradicinėse erdvėse sukėlė įvairiausių diskusijų mažose grupelėse. Viena labai aišku – būdamas kultūroje esi pasaulio kultūros dalimi. Kartais pakanka vienos kelionės, vieno atsitiktinumo, vieno sakinio, kuris gali nulemti tavo sėkmingą ateitį.

Laimutė Martinkevičienė

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos lietuvių k. mokytoja

 
Reklaminis skydelis