Mes turime 330 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1612
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11799
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87829
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Alternatyva mano pinigams – kredito unija

2011 m. gruodžio 14 d., trečiadienis Nr.92 (1139)

Kredito unija – tai naujos kartos kooperatiniais pagrindais sukurta kredito įstaiga, teikianti bankines paslaugas savo nariams ir klientams. Kredito uniją sukuria nariai, sukaupdami bendrą santaupų fondą, iš kurio teikia paskolas vienas kitam, nustatydami sau priimtinas ir naudingas sąlygas.

Šiuolaikinės kredito unijos savo nariams siūlo kur kas platesnį spektrą paslaugų nei prieš 16 metų:

• Priima įvairių rūšių indėlius;
• Teikia įvairių tipų paskolas;
• Galima atsidaryti banko sąskaitas;
• Galima pervesti pinigus Lietuvoje ir Europos Sąjungos šalyse litais bei eurais, susimokėti komunalinius mokesčius ir įmokas;
• Siūloma naudotis internetinės bankininkystės sistema „i-Unija“;
• Galima įsigyti debetines Maestro ir tarptautines „MasterCard“ mokėjimo korteles.

 

KODĖL KOOPERACIJA NAUDINGA MANO PINIGŲ VALDYMUI?

Vienas svarbiausių kooperacijos principų, kuriuo savo veikloje vadovaujasi kredito unijos – naudos nariui, o ne aklo pelno siekis. Kredito unijos dirba tik savo narių naudai, o uždirbtą pelną paskirsto siūlydamos aukštesnes indėlių bei žemesnes paskolų palūkanas. Kredito unijos narių sukauptas turtas, priešingai, nei yra bankuose, lieka Lietuvoje ir neišeina už jos ribų.

 

RINKIS PASLAUGĄ LIETUVIŠKĄ

Pilietiški Lietuvos gyventojai šiuo metu turėtų atsisukti į vieninteles tikro lietuviško kapitalo kredito įstaigas – kredito unijas. Kuo daugiau kredito unijose bus narių, tuo platesnį spektrą paslaugų jos galės pasiūlyti, tuo konkurencingesnės bus paslaugų kainos rinkoje. Šiandien 62 Lietuvoje veikiančios kredito unijos yra susivieniję į Lietuvos centrinę kredito uniją ir Asociaciją Lietuvos kredito unijos bei sudaro kredito unijų sistemą, jungiančią plačiausią klientų aptarnavimo tinklą Lietuvoje. Šios kredito unijos jau vienija daugiau nei 121 tūkst. narių.

Nors jau 16 metų narių skaičius kasmet didėja ir tiek žmonės, tiek smulkusis bei vidutinis verslas vis dažniau renkasi kredito unijas, tačiau daugelis tik dabar apie jas išgirsta. Taigi pats laikas rinktis paslaugą lietuvišką, o bent jau išbandyti – tikrai.

 

KODĖL TURĖČIAU RINKTIS NE BANKĄ, O KREDITO UNIJĄ?

• Kredito unijos padeda sutaupyti pinigų. Kredito unijos neturi tikslo uždirbti kuo daugiau, kaip kad yra bankuose. Svarbiausia pateikti gerą ir kokybišką paslaugą kredito unijos nariui. Todėl finansinės paslaugos kredito unijoje siūlomos patraukliomis kainomis, o daugiausia jų teikiama nemokamai.

• Kredito unijos veikia lokaliai. Skirtingai nei bankams, pagal įstatymus kredito unijoms negalima investuoti į akcijų rinkas, pirkti akcijas, kitus rizikingus vertybinius popierius ir užsiimti kita panašia veikla. Tačiau kredito unijos gali investuoti į Lietuvos vyriausybės vertybinius popierius. Tad kredito unijos dirba tik savo vietovėje – mieste, miestelyje, rajone – taigi visos lėšos (paskolos ir indėliai) cirkuliuoja tarp tų pačių žmonių, kurie dažniausiai netgi pažįsta vienas kitą. Taigi kredito unijos narių pinigai yra saugūs.

• Kredito unijose pateikiamos visos finansinės paslaugos. Tiek gyventojai, tiek ir smulkios bei vidutinės įmonės, kooperatyvai, visuomeninės ar religinės organizacijos, fondai gali patogiai naudotis finansinėmis paslaugomis.

• Kredito unijoje pats narys valdo savo pinigus. Kitaip nei bankuose, kredito unijoje narys yra lygiavertis kredito įstaigos savininkas, nepriklausomai nuo turimų pajų ar laikomo pinigų skaičiaus. Kredito unija padeda vystyti ir plėtoti vietos verslą, pinigai cirkuliuoja bendruomenėje ir iš to turi naudą visi – tiek gyventojai, tiek ir vietinės įmonės ar organizacijos.

 

KĄ DAR TURIU ŽINOTI APIE KREDITO UNIJAS?

•Indėliai visose kredito unijose yra apdrausti VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“ 100 proc. tokiom pat sumom, kaip ir bankuose, t.y. iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt).

•Kredito unijos veikia pagal Lietuvos Respublikos Kredito unijų įstatymą (1995 02 21 Nr. I 796, paskutinį kartą atnaujintas 2011 07 13).
•Kredito unijų veiklą licencijuoja ir prižiūri Lietuvos bankas.

•Didžioji dalis kredito unijų yra Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) narės. Narystė LCKU garantuoja kredito unijų veiklos stabilumą ir saugumą, platesnį teikiamų paslaugų spektrą, profesionalų finansinių paslaugų teikimą.

•Juridinis asmuo (asociacija, profesinė sąjunga, religinė bendruomenė ir bendrija, sodininkų bendrija, daugiabučių namų savininkų bendrija, viešoji įstaiga, kurios dalininkės nėra valstybės institucijos, kooperatinė bendrovė (kooperatyvas), žemės ūkio bendrovė, kredito unijos nario – fizinio asmens – individuali įmonė, uždaroji akcinė bendrovė, kurioje kredito unijos narys ar nariai valdo įstatinio kapitalo ir (arba) balsavimo teisių dalis, suteikiančias teisę kontroliuoti įmonės veiklą), norintis gauti kredito unijos teikiamas paslaugas, gali tapti asocijuotu kredito unijos nariu ir naudotis visomis kredito unijos paslaugomis bei nario teisėmis, išskyrus dalyvavimą kredito unijos valdyme.

•Visą reikalingą informaciją apie Lietuvoje veikiančias kredito unijas galima rasti internete www.lku.lt ir www.ignalinoskreditounija.lt

 

 
Reklaminis skydelis