Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5247
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30377
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77703
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Koaliciją formuoja valstiečiai

2016 m. spalio 29 d., šeštadienis Nr.81 (1614)

Valstiečiai nušlavė konkurentus

II rinkimų ture vienmandatėse apygardose valstiečių ir žaliųjų kandidatai didžiule persvara šlavė konkurentus, daugiausia konservatorius. Daugelis jų laimėjo 60-70 proc. persvara.

Prezidentė pirmadienį pareiškė gerbianti tautos valią, rinkimų nugalėtoją ir sakė į koalicijos formavimą nesikišianti. Formuoti valdančiąją koaliciją pavesta valstiečiams. Abu svarbiausi postai – Premjero ir Seimo Pirmininko – priklauso valstiečiams.

Šiame Seime valstiečiai turi 56 mandatus, konservatoriai 31, socialdemokratai 17, liberalai 14, tvarkiečiai ir lenkai po 8, darbiečiai 2, žalieji 1, nepriklausomi kandidatai 4, Puteikio koalicija (pats N. Puteikis) 1, Lietuvos sąrašas (A.Maldeikienė)1.

Labiausiai įsižeidę konservatoriai, kurie po I turo 0,12 proc. buvo aplenkę valstiečius ir didžiavosi nugalėtojų vardu. Po II turo situacija pasikeitė kardinaliai.

 

Gal bloga akis?..

Šie rinkimai sudavė skaudų smūgį rajono valdžiai. Jie įsitikino, kad žmonės jų nei myli, nei bijo. Tikriausiai rinkėjai nebalsavo net už tuos, kurie viešumoje rodėsi šalia mero R.Klipčiaus, jau nekalbant už liberalų iškeltą kandidatą.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis, išties rajonui padaręs daugybę didelių darbų, dažnai šventėse buvo matomas šalia mero. Matyt, tai suveikė neigiamai. O kai prieš rinkimus meras ministrą bent tris karus pagyrė ir padėkojo už pagalbą, suveikė žiauriai. Šarūnas Birutis net į II turą nepateko.

Kaip rašė tarybos narys Konstantas Ramelis, „perbėgęs iš darbiečių „po Klipčiaus sparnu“, daktaras Vytautas Vaitkevičius, it blogos akies nužiūrėtas (arba pabuvęs blogame lauke), nepaisant tokios aktyvios ir agresyvios agitacijos, rinkimus pralaimėjo didžiuliu skirtumu, gavęs tik 32,25 proc. balsų. O, kaip dirbo visa mūsų rajono biudžetininkų armija. Ignalinoje net kelios mūsų kiemsargės buvo sulaikytos policijos, ir tarybos narys V.Kasperovičius sučiuptas su kroviniu be dokumentų (šaltinių teigimu, krovinys konfiskuotas). Ignalinoje policija dirba kitaip. Ignaliniečiai stebėtojai ir pas mus daug ką „pastebėjo“, tik menka tikimybė, kad kažkas bus ištirta. O buvo įdomių dalykų – įtariami balsų pirkimai, galimai iš anksto pažymėtas biuletenis balsuoti namuose, bandymas nuslėpti kelis šimtus nepanaudotų biuletenių. Žodžiu, seni triukai.

Bet ne tai lėmė gerbiamo daktaro pralaimėjimą. Matyt, prie visos pagarbos daktarui, bet stokojant šio jausmo jį „nužiūrėjusiai akiai“, žmonės balsavo kaip visa Lietuva – už valstiečius. Net Adutiškyje, kur savivaldybės strateginis investuotojas iš Zuoko partijos reziduoja, 60 proc. rinkėjų balsavo už valstiečių kandidatą. Kaip tie vietiniai liberalai turėjo žmonėms įsipykti! Valdžiai palankūs rezultatai tik ten, kur seniūnai patiklių senučių rankas vedžioja...

Visi rezultatai – VRK tinklapyje.

 

Naujoje vietoje P.Čimbaras laimėjo prieš Valentiną Stundį

Daug kas prieš rinkimus klausinėjo, kur dingo Petras Čimbaras. Pakeitus rinkimų apygardas, P.Čimbaras pateko į pusiau svetimą žemę – Molėtų-Širvintų apygardą. Su Molėtais viskas tvarkoje, o štai Širvintose reikėjo kaip reikiant padirbėti. Ir štai, vienas iš likusių Seime dviejų darbiečių – Petras Čimbaras, įveikęs konservatorių autoritetą Valentiną Stundį. Antras darbietis – Valentinas Bukauskas, taip pat išrinktas vienmandatėje apygardoje.

 

Turime net keturis savo Seimo narius

Labai daug rajono gyventojų, net Švenčionėliuose, kuriuos vadina Klipčiaus bastionu, balsavo už valstiečius. Ir laimėjo triskart! Nalšios apygardoje išrinktas perspektyvus šio krašto politikas Gintautas Kindurys, o daugiamandatėje apygardoje, kur rinkėjai daug įtakos padarė reitinguodami kandidatus, išrinkti dar du šio krašto politikai – švenčioniškis Vytautas Rastenis ir dūkštietė Agnė Širinskienė Šie trys asmenys neabejotinai bus valdančiojoje daugumoje.

Ketvirtas Seimo narys – Lenkų rinkimų akcijos ir Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Zbignev Jedinski, išrinktas pagal partijos sąrašą.

 

Lietuvos laisvės sąjungos krachas

Lietuvos laisvės sąjunga nepramušė ledo ir dar vieną kadenciją neturės nė vieno savo atstovo Seime. Nepopuliariai partijai tai lėta mirtis. Jau ir taip mažai kas prisimena tokią partiją.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ