Mes turime 415 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4379
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14566
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90596
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Valdžia guja verslą iš rajono

2016 m. spalio 29 d., šeštadienis Nr.81 (1614)

Pavojaus signalas - vieninteliame visoje šalyje Švenčionių rajone per metus sumažėjo verslo subjektų. Tarybos narys Vytautas Bulka ėmėsi organizuoti verslo protesto mitingą prieš griaunančius vietinės valdžios veiksmus.

Apie tai, kas neleidžia verslininkams daugiau tylėti, kalbamės su mitingo organizatoriumi Vytautu BULKA.

 

Kas tapo paskutiniu kantrybės lašu?

Jų labai daug susikaupė. Gal rajono verslininkai per ilgai susigūžę tylėjo. Nuo šios valdžios kadencijos pradžios buvo kuriamos sąlygos verslui išeiti. Ne vienas verslininkas skundėsi, kad senasis Klipčius sėdi kavinėje ir ten kviečiasi „pasitarti“. Ne vienas prisipažino leidęsis pažeminamas ir ėjo. Aš asmeniškai nebuvau kviestas, bet negi rimti verslininkai meluotų. Kai kas gavo darbų, bet pinigų iki šiol negauna.

Dalis verslo jau išguita. UAB „Žeista“ dirba Ukmergėje, G.Kovaliovo įmonė „Automobilistas“ dirba partnerystėje su UAB „Eurovia“ kur nori visoje Lietuvoje, bet tik ne mūsų rajone. Sakykite, koks strategiškai mąstantis rajono meras taip elgtųsi – vietines įmones, kurios gali gausinti biudžetą, išstumdamas, o kelią atverdamas kitų rajonų įmonėms? Išeitų, kad jam nerūpi ne tik rajono žmonės, bet ir biudžetas.

 

Kas laimi konkursus mūsų rajone?

Kas nori, tik ne mūsų smulkus ir vidutinis verslas. Ne taip seniai tik teismai nutraukė „pavadėlį“, už kurio savivaldybė tempė keleivių vežėją iš Visagino. Vienam iš statybos darbų konkursų įrašyta sąlyga – tokia apyvarta, kokios mūsų įmonėlės neturi, nors objekto vertė nedidelė.

Šiuo metu „ant bangos“ UAB „Irdaiva“. Įdomu, kad ši įmonė grįžo į rajoną kartu su Viešųjų pirkimų komisijos pirmininku Arūnu Čenkumi. Kai jis dirbo savivaldybėje Socialinės paramos skyriaus vedėju, su „Irdaiva“ labai gražiai socialinius objektus remontavo. Senos A.Čenkaus pažintys nerūdija. O merui ir administracijos direktoriui viskas tinka. Jeigu savivaldybės vadovai gerbtų įstatymą, A.Čenkų būtų atleidę iš Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pareigų po to, kai komisija nepaisė Viešųjų pirkimų tarnybos reikalavimų. Na bent jau po to, kai visų instancijų teismai pripažino, kad komisija vykdė vežėjų konkursą pažeisdama įstatymus ir panaikino konkursą, neišvengiamai turjo sekti atleidimas ir valdininko atsakomybė. Bet R.Klipčius ir A.Šarėjus – tarsi akli ir kurti.

 

Ar mūsų valdžios „inovacija“ – valdiškomis valgyklomis – dar niekas nesusidomėjo?

Kas sveiko proto gali susidomėti? Nebent kaip Grūto parku...

Jauna ir inovatyvia valdžia save vadinantys liberalai (!) žengė didelį žingsnį atgal, vos ne į sovietmetį. Suvalstybino mokyklų valgyklas, primetė mokykloms dar vieną nebūdingą funkciją – valymą, kurią atlikdavo profesionalai. Smulkios įmonėlės, laimėjusios konkursus, buvo išmestos, viena jų teikusi paslaugas 16 metų. Ar tai panašu į žadėtąją paramą smulkiam verslui?

O kam iš to nauda? Meras Rimantas Klipčius meluoja, kad suvalstybintose valgyklose maistas atpigo. Taip, porcija tapo pigesnė, bet kieno sąskaita? Ogi mūsų visų, nes viską (valgyklos patalpų eksploataciją, elektrą, šildymą, įrangą indus, darbo užmokestį, visus mokesčius) dengia rajono biudžetas mūsų visų pinigais. Rajono gyventojai net neįtaria, kad jie prisideda prie moksleivių ir kitų valgytojų pigaus maitinimosi.

 

Žmonės skundžiasi, kad Švenčionyse neliko kur prekiauti?

Vėl smūgis smulkiems prekeiviams. Šitą klausimą kėliau jau seniai ir ne kartą. Siūliau atkurti miesto parke buvusią Turgaus gatvę, pastatyti ten dailių paviljonų, kaip Vilniuje Tymo turgus, bet valdžia nenori girdėti. Siūliau bent penktadieniais užtverti Rymo gatvę ir leisti žmonėms prekiauti, ir to nedaro. Negana to, girdėjau, jau yra smulkiųjų verslininkų, kuriuos išvis išvarė. Tai – nonsensas.

 

Ar naujoji valdžia išties tokia beviltiška?

Ten vienintelė viltis – vicemeras Kęstutis Trapikas, bet jis užspaustas. Jo pasiūlymų, kaip ir mano, meras negirdi. Prieš metus K.Trapikas pristatė puikų verslo skatinimo planą, bet visu metus apie jį daugiau niekas ir neužsiminė. Jeigu aš pasiteirauju, valdžia nuleidžia negirdom. Verslo liudijimai – tragedija, reikia piginti skubiai, žmonės legalizuos veiklas, bus pajamų biudžetui. Grąžinti reklamos ir iškabų senas kainas – gal dar žmonės nesunaikino iškabų, tegul puošia miestus, nes dabar – kaip po viesulo.

Valdžia verslo negerbia – net tradicines verslo nominacijas numarino.

 

Apie visų bėdas prikalbėjote, o apie savo – nė žodžio?

Apie jas jau tiek rašyta! Šįkart nekalbėsime – mes važiuosime. Todėl labai atsiprašau gyventojų, kurie pirmadienio rytą, spalio 31 d., skubės ir prašau per Švenčionis pasirinkti kitą maršrutą, nes Vilniaus gatvėje nuo 9 iki 10 val. bus intensyvus eismas.

Neskubančius kviečiu prisijungti prie taikaus mitingo verslo naikinimui stabdyti. Mes būsime aikštėje prie pašto.

Mitingo organizatorius tarybos narys Vytautas Bulka

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis