Mes turime 389 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5029
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21230
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97260
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trečiojo amžiaus universitetas paskelbė mokslo metų pradžią

2016 m. spalio 15 d., šeštadienis Nr.77 (1610)

Trečiojo amžiaus universitetas (TAU) yra tarptautinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas – mokytis visą gyvenimą ir skatinti bendradarbiauti vyresnio amžiaus žmones. Jo veikla pradėta Prancūzijoje, Tulūzos mieste, 1973 metais. 1995 metais toks universitetas pradėjo veikti ir Vilniuje; jo įkūrėjas, Nepriklausomybės Akto signataras Medardas Čobotas sakė.

Švenčionių r. Švietimo pagalbos tarnybos organizuotame TA universitete pernai veikė 4 fakultetai. Vienas iš populiariausių – Krašto istorijos ir politologijos (Švenčionyse). Švenčionyse ir Švenčionėliuose veikiantys Sveikos gyvensenos, Psichologijos fakultetai bei Informacinių technologijų (Švenčionyse) taip pat sulaukė nemažai lankytojų.

TAU dalyviai praėjusiais metais uoliai lankė pasirinktas paskaitas, daug keliavo po rajoną, Lietuvą, Vilnių. Lankėsi parodose ir koncertuose.

Pirmieji mokslo metai pralėkė greitai ir turiningai, todėl į TAU antrųjų mokslo metų pradžios šventę Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykloje susirinko gausus būrys studentų, dėstytojų ir svečių. 2016-2017 mokslo metais veiks Sveikos gyvensenos, Psichologijos, Politologijos ir krašto istorijos, Informacinių technologijų ir Menų fakultetai. Pastarasis įsteigtas Petro Telyčėno ir Raimondo Gaidžio iniciatyva, atsižvelgus į būsimų lankytojų pageidavimus. Numatytos ir pirmosios paskaitos apie sakralinę chorinę muziką bei projektinis renginys spalio pabaigoje Švenčionių bažnyčioje.

Švenčionių r. Švietimo pagalbos tarnybos direktorė Elena Kadzevičienė informavo, kad į Trečiojo amžiaus universitetą priimami visi norintieji įgyti žinių, bendrauti, keliauti, dainuoti, pasijusti reikalingais, naudingais, įdomiais žmonėmis ne tik sau, bet ir kitiems. Studijų trukmė – vieneri mokslo metai.

Užsiėmimai vyks du kartus per mėnesį, po dvi akademines valandas Švenčionyse, Švenčionėliuose, Pabradėje ir kitose gyvenvietėse, jei susirinks 20 asmenų grupės. Buvo pasidžiaugta, kad TAU veikla plečiasi ir jau pasiekė Pabradę bei Kaltanėnus.

E.Kadzevičienė sakė, kad sulaukę garbaus amžiaus, visi nori išlikti geros sveikatos, jausti pozityvų požiūrį į gyvenimą, būti nepriklausomais aktyviais piliečiais. Dalyvauti bendruomenės gyvenime, būti reikalingais ir nepakeičiamais, žengti koja kojon su žaibiškai besikeičiančia aplinka.

Pernai užsiėmimus vedę ir fakultetų veiklą koordinavę specialistai pristatė praėjusių mokslo metų veiklą bei išdėstė šių metų planus.

TAU mokslo metų pradžios šventėje buvo daug sveikinimų ir palinkėjimų, koncertavo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos mokiniai.

Po to, aptarę visus organizacinius klausimus TAU dalyviai sugužėjo į Švenčionių kultūros centre vykusį koncertą – dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ premjerą „Kalba radijas“. Programoje kartu su radijo ir visos Lietuvos istorija naujomis spalvomis atsiskleidė geriausi praėjusio šimtmečio lietuviškos estrados klasika tapę kūriniai – nuo D.Dolskio ir A.Šabaniausko šlagerių iki „Kardiofono“, V.Kernagio ir A.Mamontovo hitų. Kartu su scenoje besisukančiais „Lietuvos“ šokėjais, dainininkais, muzikantais išgyvenome radijo atsiradimo džiaugsmą, karo ir okupacijos baisumus, sovietinės propagandos laikotarpį, nepriklausomybės atgavimą. Visas pasirodymas buvo vientisas intriguojantis ir dėmesį prikaustantis muzikinis spektaklis, kurį švenčioniškiai sutiko šiltai.

„Lietuvos“ ansamblio naujosios programos (miuziklas „Devynbėdžiai“, programos „Kilkim, broliai, sakalais“ bei „Kalba radijas“) tarsi išveda paralelę su Trečiojo amžiaus universiteto filosofija – mokytis visą gyvenimą ir ieškoti kažko naujo, atsiremiant į turimus tvirtus pagrindus. Septyniasdešimt penkerių metų kūrybinės veiklos sukaktį perkopusi „Lietuva“ nepamiršo savo esmės ir geriausių tradicijų, bet įpynė visa tai į šių dienų kontekstą, ieškodama naujų temų, išraiškos formų ir pateikimo būdų.

„Lietuvos“ ansamblio pasirodymas švenčioniškiams buvo ypatingas dar ir dėl to, kad šiame ansamblyje dabar šoka ir du švenčioniškiai šokėjai – buvę Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos mokiniai ir „Aukštaitijos“ ansamblio dalyviai – Greta Frolovaitė ir Vadimas Krupeninas.

Irena POŽĖLIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis