Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1925
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15924
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63250
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo paskalų apsiginti sunku, arba Ivano Ramanovskio išaugintos bulvės – skanios

2016 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis Nr.69(1602)

Senokai pažįstu ūkininką Ivaną Ramanovskį. Nuolat pas jį perkame bulves, o kai tenka išvežti nuotekas, užtenka paskambinti, ir sutartą dieną darbas bus atliktas. Bet dėl tų nuotekų išvežimo Ivanas sulaukė netikėtų rūpesčių – kažkas ėmė ir paleido kalbas, kad Ramanovskis nuotekas ne į nustatytą vietą, dabar tai Švenčionėlių nuotekų valymo įrenginiai, veža, o ant savo laukų pila. Kai pirmą kartą išgirdau tas kalbas, smagiai nusijuokiau, nes pats savo akimis ne vieną ir ne du kartus, o dešimtis kartų mačiau, kaip jo traktorius į valymo įrengimų teritoriją važiuoja arba iš ten išvažiuoja, o ir su logika tokios kalbos prasilenkia. Užtektų užfiksuoti bent vieną tokį faktą ir Ivanas Ramanovskis ne tik teisę nuotekas vežti prarastų, bet gamtosaugininkai tokią baudą išrašytų, kad maža tikrai nepasirodytų. Kadangi faktų nėra, jei būtų, tai jau visi žinotų, žmogus ramiausiai atlieka savo darbus, o kalbos ir toliau sklando.

- Aš visada sakau, parodykit, kad aš tas nuotekas į savo žemę pilu. Juk dabar fotografuoja ar filmuoja visi. Jei tą būčiau daręs, tikrai būtų užfiksavę. Jei kam yra noro patikrinti, kur aš vežu nuotekas, prašom, yra visos išklotinės, kur surašyti visi mano atvežimai. Viskas ne minučių, o sekundžių tikslumu. Yra ir banko išrašai apie apmokėjimus už nuotekų išpylimą. Niekam pasitikslinti nerūpi, o sklindančios kalbos turi įtakos perkantiems bulves. Kaip žmogui įrodyti, kad tu viską sąžiningai darai? Manau, mažai kas žino, kad iš tų sklypų, kur ruošiamės sodinti bulves Valstybinės augalininkystės tarnybos prie ŽŪM specialistai pavasarį ima žemės mėginius. Tik gavęs iš jų atsakymą, galiu sodinti bulves. Prieš derliaus nuėmimą jau tikrinamos bulvės. Tik turėdamas LR Fitosanitarinio registro pažymą, aš galiu bulves pardavinėti. Nesu naujokas bulvių auginimo ir pardavimo versle ir žinau, kuo gali baigtis įstatymų nesilaikymas. Važiuojame į seminarus, stengiamės išlaikyti sėjomainos reikalavimus. Auginame tokias bulves, kurios ir maistingos, ir tinka įvairiems patiekalams gaminti. Štai ir šiemet bulvių derlius neblogas, bet norinčių pirkti kol kas nedaug. O ir tie vis įtariai žiūri. Nežinau, kas tas paskalas platina ir su kokiu tikslu, bet tikrai apmaudu, kai tave jau kuris laikas šmeižia. Tai tikrų tikriausias šmeižtas, o nuo šmeižto apsiginti labai sunku, - su apmaudu apie susidariusią situaciją kalba Ivanas Ramanovskis.

Situacija, kurioje atsidūrė žmogus, tikrai ganėtinai sudėtinga. Juk neisi ir nestovėsi su plakatu „Srutų ant bulvių lauko nepilu“ viduryje Švenčionėlių. Žmogų apšmeižti lengva, bet jam apsiginti bus labai sunku. Aš pats asmeniškai tokiomis nesąmonėmis, kaip nuotekų pylimas ant būsimo bulvių lauko, netikiu ir pirkau ir pirksiu pas Ivaną Ramanovskį bulves, kurių ir šį sezoną užteks pas jį iki pavasario. Ir dar, jei tikrai nuotekos būtų pilamos, tai kasdami bulves talkininkai ko tik nerastų, nes į nuotekų duobes patenka ir popierius, ir skudurai, ir t.t.

Štai taip ir gyvenam. Paleidžiam kalbas ir trinam rankas, o jei kas tikrai turi įrodymų, o man įrodymai – ne kalbos, o foto ir video medžiaga, atneškit į „Švenčionių krašto“ redakciją. Tada gal ir aš patikėsiu, o kol kas, dievaž, negaliu patikėti tuščiomis kalbomis...

Algis JAKŠTAS