Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5694
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27581
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71564
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vilkų „puota“ Girdėnuose

2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis Nr.65(1598)

Vasaros paskutinėmis dienomis vėl apie save priminė vilkai. Antradienį, rugpjūčio 29 d., atėjęs pasižiūrėti, kaip laikosi avių banda, Girdėnų kaimo gyventojas Ruslan Vilčinskij pamatė kraupų vaizdą. Po lauką gulėjo išsimėčiusios negyvos avys, o likusios gyvos blaškėsi po aptvarą. Kadangi žmogus jau ne pirmą kartą nukenčia nuo vilkų, tai iš karto suprato, kad nakties metu pasidarbavo pilkakailiai.

Nuostoliai gana dideli. Iš 56 avių vilkai papjovė 14. Liūdniausia, kad vilkai papjovė ir 2 iš 4 ėringas avis bei Romanovų veislės aviną, kurį Ruslan Vilčinskij buvo įsigijęs bandos atnaujinimui. Vilkai didžiąją dalį avių, matyt, išpjovė tiesiog mokydami jauniklius, nes suėsta tik viena avis, o vienos šeimininkas nerado, ją, ko gero, vilkai nusinešė. Ruslan Vilčinskij stebėjosi, kaip avys neišbėgiojo ir visos liko aptvare, nes prieš keletą metų panašiu atveju kelios pabėgusios avys parskuodė namo. Matyt, šį kartą vilkai joms to tiesiog neleido padaryti. Vilkams ne kliūtis buvo ir specialus avių aptvarui skirtas elektrinis piemuo.

- Dabar kas vakarą avis varysiu į tvartą. Užteks vienos pamokos, pokalbio metu sakė Ruslan Vilčinskij. Manau, kad jo pavyzdžiu turėtų pasekti ir kiti bent toje zonoje gyvenantys avių laikytojai, nes Alių durpyno teritorijoje nuolat matomi vilkų buvimo pėdsakai, o ir Baltarusija čia pat. Tiesa, praeitais metais Svirkų seniūnijos ribose buvo sumedžiota pora vilkų, bet tai, matyt, nesumažino jų agresyvumo. Kaip dažnai sakoma, gamta yra gamta, ir vilkai turi maitintis. O kai afrikinis kiaulių maras išnaikino šernus, jų racionas gerokai sumažėjo, o avys – lengvas grobis. Juk vilkui ir aukšta tvora ne kliūtis, o geriausia apsauga – nakčiai avis uždaryti į tvartą.

Algis JAKŠTAS