Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4036
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21378
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65361
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prasidėjusi nuo keliolikos jurginų puokščių išaugo iki spalvingų kilimų

2016 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis Nr.64(1597)

Šeštoji tradicinė šventė

Jau šeštąjį kartą Cirkliškio dvaras sukviečia visus į tradicinę Jurginų šventę, kuri kasmet vyksta rugpjūtį ar rugsėjį, kai darželiuose ima svirti spalvingi įvairių formų jurginų žiedai. Renginį organizuoja ir jo tradicijas kuria Švenčionių krašto kaimo bendruomenių asociacija, Švenčionių profesinio rengimo centras, Cirkliškio seniūnija. Kaip ir kasmet šventėje grožėjomės floristiniais kilimais, jurginų žiedais, klausėmės nuotaikingo koncerto. Oras buvo karštas tarsi vidurvasarį, tad visi įsitaisė Cirkliškio dvaro pievelėje senų parko medžių paunksnėje. Tačiau ilgai sėdėti neteko, nes uždegančios melodijos ir balsingi atlikėjai kėlė visus iš kėdžių, būrė į ratelį ar poras pasišokti, o kojos tarsi pačios kilnojosi.

 

Prasidėjo nuo puokščių

Viena iš pagrindinių Jurginų šventės organizatorių Švenčionių krašto kaimo bendruomenių asociacijos direktorė Lidija Gaižutienė prisiminė, kad prasidėjo viskas nuo keliolikos jurginų puokščių, vėliau buvo nutarta kurti floristinius kilimus, kuriuose dominuotų jurginai. Viena iš pirmųjų tokia rudeninė šventė vyko Sariuose, kur iš jurginų žiedų buvo kuriami spalvingi kilimai, o vėliau jau tradiciškai jurginų karalyste tapo Cirkliškio dvaras.

 

Jaučia direktorės palaikymą

L.Gaižutienė džiaugėsi, kad visiems sumanymams ir idėjoms įgyvendinti sulaukia Švenčionių PRC direktorės Mildos Gustienės-Vilniškės palaikymo ir paskatinimo. Direktorė skatina pedagogus ir mokinius tobulėti, siekti gilesnių žinių, išvažiuoti į įvairius renginius ir konkursus, o ir pati vadovė įvairiose išvykose ir renginiuose mielai dalyvauja su savo kolektyvu. Ji taip pat nėra praleidusi ir nė vienos Jurginų šventės.

Daug dėmesio skiriama ir Švenčionių PRC aplinkai tvarkyti. Čia puoselėjami ir senieji medžiai dvaro parke, sodinami nauji augalai, komponuojami gėlynai. Žinoma, neapsieinama ir be jurginų. Na, o čia jau L.Gaižutienės mėgstama sritis, o ir centro mokiniams tai gera profesinė praktika.

 

Floristinės kompozicijos ir žydintys kilimai

Ir šiemet Cirkliškio dvaras pražydo nepakartojamais jurginų žiedais, kurie sugulė į nuostabiausias kompozicijas bei kilimus. Jau prie pat įvažiavimo į dvaro kiemą pūpsojo iš įvairių augalų ir vaisių sukurta žmogysta, rodanti, kur rasti šventę. Pievelėje šalia centrinių Cirkliškio dvaro rūmų akį traukė ne tik spalvingos puokštės, kompozicijos, kilimai, bet ir jurginų vežimaitį tempentis arkliukas. Tiesa ne gyvas, o supintas iš žolių. Jį sukūrė Cirkliškio seniūnijos kolektyvas. Ir vaikai, ir suaugusieji labai norėjo prie jo fotografuotis. Apžiūrėti ir išfotografuoti buvo ir visi jurginų kilimai bei kitos kompozicijos. Vaikus ir suaugusiuosius viliojo ir tikras žirgas, pakinkytas į vežimą, kuriuo buvo galima pasivažinėti nemokamai. Savo išpuoselėtą žirgą vadeliojo ir šventės dalyvius vėžino Cirkliškio ūkininkas Petras Steckas.

 

Skanėstai, pramogos, kūryba

Atsigaivinti nuo karščio kvietė ir cirkliškiečių užraugta gira. O juo pyragų, bandelių, sausainių, sūrių ir kitokių visų bendruomenių susineštų naminių skanėstų tiesiog stalai lūžo. Jeigu ir to svečiams užsiganėdinti dar nepakako, tai galima buvo nusipirkti ledų, kukurūzų spragėsių, įsigyti žaislų, balionų, suvenyrų.

Neįmanoma buvo praeiti ir pro papuošalų kūrėjos Zitos iš Milkuškų kaimo stendą. Apyrankės, auskarai, karoliai traukė pačiupinėti, pasimatuoti ir, žinoma, nusipirkti.

Šventėje dalyvavusias bendruomenes Lidija Gaižutienė apdovanojo atminimo suvenyrais ir padėkomis. Kilimus ir kompozicijas šiemet kūrė: Ragaučinos kaimo bendruomenė „Prie siauruko“, Strūnaičio kaimo bendruomenė „Merkūna“, Pabradės miesto bendruomenė „Domus“, Milkuškų, Trūdų, Činčikų kaimų bendruomenės, dviejų amžiaus grupių Cirkliškio bendruomenės „Žiburys“ ir Cirkliškio seniūnijos kolektyvas. Pabradės miesto bendruomenė „Domus“ iškart akį patraukė vienoda apranga, o L.Gaižutienei jie taip pat įteikė dovaną.

 

Lietuviškuose darželiuose prigijo amerikietis

Apie jurginus mūsų laikraštyje buvo rašyta ne kartą, tačiau keletą faktų trumpai dar priminsiu. Jurginai (Dahlia) priklauso astrinių (Asteraceae) augalų šeimai, jų tėvynė – Centrinė Amerika. Centrinės Amerikos aukštikalnėse auga apie 15 rūšių laukinių jurginų, iš ten jie paplito po visą pasaulį. Dabar jurginai visai nepanašūs į neišvaizdžius savo protėvius. Nors tai nėra grynai lietuviškos etnografinės gėlės, bet jos labai mylimos ir noriai auginamos, ypač kaime. O pastaruoju metu juntamas tikras šių gėlių renesansas, ir retas gėlynas išsiverčia be šių spalvingųjų rudeninių gražuolių.

 

Štai taip kuriamos tradicijos

Iš visos širdies mylintys jurginus sakė ir dvaro šeimininkė – PRC direktorė Milda Gustienė-Vilniškė, ir organizatorė Lidija Gaižutienė, ir šventėje dalyvavę svečiai, daugelio kurių rankose ar atlapuose puikavosi jurginų žiedai, LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė, Ignalinos savivaldybės vicemeras Gintautas Kindurys su žmona, renginio vedėja Violeta Čepukova, šventėje apsilankę Švenčionių rajono tarybos nariai ir gausiai susirinkę dalyviai. Daugelis šį augalą laiko viena iš gražiausių lietuviško darželio gėlių.

Jurginų šventė, kaip jau įprasta, neapsiribojo vien tik jurginais. Puikią nuotaiką sukūrę šventinis koncertas. Dainavo Rita Iliuk, Reškutėnų kaimo moterų vokalinis ansamblis, vadovaujamas Valdemaro Prunskaus, Švenčionėlių m. kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Gabija“, vadovaujamas Vandos Miloš. „Gabijos“ atlikta daina „Jazminai“ taip patiko svečiams, ypač kultūros ministrui, kad net buvo paprašyta ją pakartoti.

Kelios valandos jaukioje dvaro aplinkoje, smagioje atmosferoje prabėgo nepastebimai. Draugėn susibūrę aktyviausi rajono kaimo bendruomenių atstovai tuo pačiu aptarė ir aktualius jiems dalykus, pasidalino idėjomis, projektų įgyvendinimo niuansais. Jurginų šventės Lietuvoje vyksta ir kitur, gal Cirkliškis ir nėra vien tik tuo išskirtinis, bet, kaip pabrėžė ne vienas šventėje smagiai pabuvęs, akis pamaloninęs ir gerų emocijų išsivežęs svečias, tik taip ir kuriamos tradicijos: kasmet darant viską iš širdies ir su dideliu entuziazmu.

Irena POŽĖLIENĖ