Mes turime 399 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3468
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19669
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95699
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išvykstantiems į užsienį studentams: susitvarkykite draudimo dokumentus

2016 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis Nr.61(1594)

Studijuoti svetur išvykę jaunuoliai, pamiršę Lietuvoje susitvarkyti dokumentus dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD), gali patekti į nemalonią situaciją, kai jiems susirgus už gydymo įstaigoje suteiktas paslaugas bus paprašyta susimokėti.

 

Pasirinkusieji studijas Europos Sąjungos (ES) šalių narių, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino bei Šveicarijos aukštosiose mokyklose pagal nuolatinės arba dieninės studijų formų studijų programas asmenys yra draudžiami PSD valstybės lėšomis.

Tam, kad šie jaunuoliai būtų laikomi apdraustaisiais privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis, jie turi kreiptis į teritorinę ligonių kasą (TLK) ir pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir universiteto išduotą akademinę pažymą (originalą). 

Minėtų universitetų studentai PSD draudžiami vieneriems mokslo metams, todėl pažymą iš aukštosios mokyklos TLK reikia pristatyti kiekvienais mokslo metais. Abiturientams atsiųsti kvietimai studijuoti užsienio šalių aukštosiose mokyklose neatstoja akademinės pažymos ir pristačius tokį kvietimą  PSD nepratęsiamas.

Jei studentas neturi galimybių dokumentus pristatyti pats, TLK juos galima atsiųsti registruotu laišku – tuomet draudimo PSD laikotarpis bus nustatytas pagal atsiųstos pažymos duomenis.

Vykstantieji (išvykę) studijuoti į ES šalis pagal mainų programas taip pat turi TLK pateikti dokumentus, patvirtinančius jų teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis, t. y. universiteto išduotą pažymą, kad studentas vyksta tęsti studijų pagal mainų programą kitame Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybės narės ar Šveicarijos konfederacijos universitete.

Studijų metu atliekantys praktiką Europoje asmenys PSD taip pat draudžiami valstybės lėšomis, bet išvykus į praktiką jau baigus studijas, studento statuso netenkama, tad PSD įmokas kas mėnesį reikia mokėti savarankiškai.

Išvykę studijuoti į kitas šalis,  tarkime, į Jungtines Amerikos Valstijas, į Rusiją ir kt., valstybės lėšomis nedraudžiami, tad jiems verta pasirūpinti draudimu  patiems, pavyzdžiui, apsidrausti privačioje draudimo bendrovėje.

Parengta pagal VLK inf.

 
Reklaminis skydelis