Mes turime 148 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:394
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14393
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėliai visą šeštadienį šventė

2016 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis Nr.61(1594)

Nors dėl Švenčionėlių miestelio gimimo datos istorikai turi įvairių nuomonių, šių metų rugpjūčio 13-oji buvo pasirinkta paminėti 155-ąsias metines. Dar iš vakaro parasparniu buvo skraidinamas plakatas, o šeštadienio rytą jau gatvėmis plyšavo važiuotas šauklys su megafonu...

Iš ryto vyko orientacinis bėgimas po Švenčionėlius aplankant istorinius objektus, bėgimas miesto gatvėmis ir gatvės krepšinio 3x3 turnyras. Iš viso varžėsi 63 bėgikai, dvylika orientacininkų komandų ir keliolika įvairaus amžiaus krepšinio komandų po tris dalyvius. 5 km distancijoje pirmasis atbėgo Paulius Bieliūnas (Marijampolė, Švenčionys), pirmoji – Aneta Jacukevič (Vilniaus r.). 10 km distanciją pirmasis atbėgo Rimvydas Alminas (Švenčionys), pirmoji – Kristina Zajančkovskaja (Švenčionys). Orientacinį bėgimą po Švenčionėlius nugalėjo Justinos Politienės, Juozo Žižio, Dovilės Žižienės ir Julitos Stankevičienės komanda.

Vėliau Švenčionėlių bibliotekoje vyko šio miestelio literatų poezijos skaitymai, kuriuos vedė Gražina Jarmalytė, ir iš Švenčionėlių kilusios jaunos fotografės Irmos Tumalovičiūtės fotografijų parodos atidarymas. Koncertavo moterų vokalinis ansamblis „Gabija“. Į biblioteką susirinko beveik visi Švenčionėliuose gyvenantys ir eiles kuriantys žmonės, kiekvienas iš jų turintis savitą braižą. Pianinu grojo Lukas Kuleš ir Arnoldas Leleika (mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė)

Prie geležinkelio stoties „Nalšios“ muziejaus istorikė Nadežda Spiridonovienė paskaitė Švenčionėlių istoriją, vyko kraštiečių susitikimas, kuriame pagrindinis akcentas buvo iš Januliškio kilusio žurnalisto, režisieriaus, operatoriaus Martyno Grašio ir jo kelių draugų, kartu dalyvavusių projekte„Misija Sibiras 2016“, pasakojimas apie neseniai pasibaigusią kelionę į už poliarinio rato esančią Igarką tvarkyti lietuvių tremtinių kapų. Jaunuoliai papasakojo apie nuveiktus prasmingus darbus, patirtus sunkumus ir nuotykius, pristatė vaizdo medžiagą iš kelionės. Geležinkelio stotyje veikė paroda „Mano miestas“, dainavo moterų vokalinis ansamblis „Svajonė“, Gyčio Šalnos mokiniai, grojo Vitalijus Laptevas. Tarp žiūrovų teko sutikti ir daug garbių, svarius laimėjimus įvairiose srityse pasiekusių švenčionėliškių, kurie į renginį atvyko iš kitų Lietuvos kampelių, o savo prisiminimais bei įžvalgomis jie dalijosi tarpusavyje.

Švenčionėlių Švenčiausios Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčioje Švenčionėlių jubiliejaus intencija Šv. Mišias laikė klebonas Raimundas Macidulskas. Susirinkusieji meldėsi už miesto ir jo gyventojų gerovę, aukojo atnašas, turinčias simbolinę prasmę: žvakes, duoną, vyną, vaisius, saldainius, miesto simbolika papuoštus vokus ir kita. Po mišių iškilminga eisena nužygiavo Švenčionėlių gatvėmis iki geležinkelio stoties.

Miestelio centre buvo pristatyta įvairiausių rūšių prekybininkų ir keleto amatininkų palapinių, kuriose kiekvienas galėjo rasti prekių pagal savo poreikius ir skonį. Nors Švenčionėlių istorija neatsiejama nuo turgaus – seniau turgūs vykdavo kasdien – renginio šeštadienį turgus buvo uždarytas. Nemažai žmonių rinkosi prie monetų kalyklos, kur galima buvo įsigyti monetų su Švenčionėlių, Lietuvos simbolika, Zodiako ženklais ir t. t. Įdomu buvo pasižiūrėti kalvio darbą, palaipioti po karinę techniką. Norintieji galėjo pramogauti atrakcionuose, vaišintis kareiviška koše, kuria vaišino jaunieji šauliai, arba maltiečių sriuba. Mažieji džiaugėsi Boružėlių dirbtuvėlėmis, muilo burbulais, poniu, šviečiančiais žaislais ir skanėstais. Kaip visada populiarūs buvo kaimiškos mėsos paviljonai, duona, pyragai, sūriai, žuvys, gintariniai dirbiniai. O ypač alus! Jo pasiūla buvo didelė, bet paklausa, matyt, dar didesnė – jau pačiame šventės įkarštyje, pavyzdžiui, „Alaus namų“ paviljonuose šio gėrimo nebeliko...

Aikštėje vyko ir Lietuvos galiūnų parodomoji programa. Joje dalyvavo Vidas Blekaitis, Dainius Repšys, Mindaugas Jaras, Donaldas Andriulis, jų varžyboms teisėjavo stipriausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas. Vyrai kilnojo svorius, rąstą, laikė kalaviją, traukė sunkvežimį. Nugalėjo Vidas Blekaitis, tačiau šilto žiūrovų palaikymo sulaikė visi galiūnai, juolab kad jie per visą šventę mielai bendravo su juos kalbinusiais žmonėmis, kaip pūkelius kilnojo merginas, spaudė gerbėjams rankas ir fotografavosi.

Prie geležinkelio stoties sumontuoje scenoje švenčionėliškius šventės proga sveikino nemažai svečių: Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, Seimo narys Zbignev Jedinskij, žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė, Baltarusijos Respublikos Gluboko rajono delegacijos vadovė Tatjana Tarasevič, Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Kindurys, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Beata Petkevič.

Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius padėkomis ir atminimo dovanėlėmis apdovanojo nemažą būrį žmonių už indėlį į Švenčionėlių miesto ekonominį, visuomeninį, kultūrinį, meninį ir sportinį gyvenimą: Vaclav Aleksandrovič, Jozef Fiedorovič, Albertas Masevičius, Marytė Žarnauskienė, Vanda Golubeva, Antanina Dzenkauskienė, Zigfridas Jankauskas, Gražina Jarmalytė, doc. dr. Asta Radzevičienė, Raimondas Turla, Vytautas Vaitkevičius, Gintarė Zenkevičiūtė, Arnoldas Leleika, Lukas Kuleš. Kolekcininkas, mecenatas ir Švenčionėlių miesto patriotas Zigfridas Jankauskas, dėkodamas už apdovanojimą ir įteikdamas jubiliejine miesto atributika pažymėtus vokus sakė: „Nors aš, kaip ir rajono meras, esame vilniečiai, bet Švenčionėliai mums – brangūs ir svarbūs. Nuolat čia lankausi“.

Vakarop scenoje pasirodė Švenčionėlių meno mokyklos kolektyvai (mokytojos Rasa Kalendienė, Virginija Subelienė, Loreta Šidlauskienė, Virginija Beržinskienė, Jūratė Mažvilienė, Stasys Montrimas, Gytis Šalna), Švenčionėlių choras su soliste Giedra Kaminskiene, gitaristais Vitalijumi Laptevu ir Michailu Prokofjevu, pramoginių šokių grupė „Domino“ (Daiva Gerojimaitė), Švenčionėlių karatekai (Donatas Šalna), Švenčionėliųkultūros centro mėgėjų meno kolektyvai „Sudota“ (Leonarda Vilčiauskienė), „Erškėtėlis“ (Loreta Šidlauskienė), „Lakiūtė“ (Milda Petkevičienė), „Senjorai“ (Vida Vilutienė) modernaus šokio grupė (Renata Grigianecienė), Pabradės meno mokyklos modernaus šokio grupė „Gelmė“ (Agnė Rickevičinė), Pabradės fanfarinis orkestras (Bronislovas Vilimas), atlikėja Karolina Lyndo. Jiems žiūrovai negailėjo aplodismentų.

Publikos aplodismentų sulaukė ir kviestinis svečias Vytautas Šiškauskas, šiltai bendravęs su publika. O kai į sceną žengė grupė „4 Roses“, kažkas sutraškėjo ir driokstelėjo, o sceną apgaubė tamsa bei tyla... Pusę valandos publika laukė nežinioje. Kai kas bandė stuksenti į sceną, kai kas patys „apšilę“ dainavo ir šūkaliojo. Tuo metu kaip tik būtų tikęs rytinis šauklys su megafonu, kuris būtų paaiškinęs, kas vyksta ir užėmęs žiūrovus. Kai po pusvalandžio buvo prijungtas atsarginis generatorius, koncertas tęsėsi. Apie vidurnaktį scenoje pasirodė gyvai grojusi grupė „Biplan“. Pirmą kartą Švenčionėliuose viešėjusi grupė keletą hitais tapusių kūrinių atliko ir publikos bisui.

Po koncerto meras R.Klipčius įteikė šventės rėmėjo UAB „InterLux Travel“ įsteigtus loterijos prizus Ramunei Bunevičiūtei ir Alionai Saulevičienei – keliones į Italiją ir Ispaniją dviems.

Oras buvo gražus, tad jaunimas dar dairėsi naktinės diskotekos, tačiau renginys baigėsi. Gerokai po vidurnakčio buvo iššauti fejerverkai, lydimi muzikos.

Irena POŽĖLIENĖ