Mes turime 200 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1144
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11331
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87361
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Kareiviai“ (valdininkai) miega, tarnyba eina...

2016 m. rugpjūčio 13 d., šeštadienis Nr.59 (1592)

Jeigu taip būtų nutikę prieš porą metų, liberalai kur nors ant kelmo sutūpę jau būtų kurpę  perversmo planą . O jau kiek būtų raudų, kad neva rajonas niekam nerūpi, valdžia nedirba – amžinos atostogos!..

 

Rajonas buvo likęs be valdžios

Valdžiai bepigu – už valdiškus pinigus atostogauja, niekas nerūpi - biudžetas tuo laiku pats pildosi. Na, gal ne visai pats – jį pildome mes visi drauge – verslininkai ir darbuotojai – savo mokesčiais, bet jau tikrai be valdininkų pagalbos. Kokia ten iš jų pagalba, tik prieš rinkimus pažadai remti verslą, o po to – nebent savus.

Esu verslininkas, tad ir vasarą tenka dirbti, o kaip tarybos nariui opozicijoje – ir stebėti, kaip dirba ar nedirba rajono valdžia. Apie valdžios darbą galima spręsti vien pažiūrėjus rajono vadovų darbotvarkes, o aš turiu ir daugiau galimybių, taigi ir žinių. Ir man labai neramu dėl rajono valdžios neatsakingumo. Prieš savaitę rajonas buvo likęs visai be valdžios – meras Rimantas Klipčius atostogavo, vicemeras Kęstutis Trapikas sirgo.

Dar nebuvo savivaldos istorijoje tokio atvejo, kad rajonas būtų paliktas be valdžios. Tarptautinė praktika yra tokia: susirgus vicemerui, iš atostogų turėjo būti atšauktas meras, o nesant tokios galimybės, rajonui vadovauti tam laikotarpiui turi būti paskiriamas vyriausias tarybos narys. Nežinau, ar dėl neišmanymo, ar sąmoningai rajone buvo sukurta tokia situacija. Kas dabar gali užtikrinti, kad per tą laiką nebuvo padaryta aferų, už kurias nėra iš ko pareikalauti atsakomybės, nes nė vieno iš vadovų tuo metu nebuvo? Administracijos direktorius ir pavaduotojas – viso labo klerkai, atsakingi už administracijos veiklą, jie atsako tik pagal jų kompetencijos ribas, o ne už rajono reikalus globalia prasme. Galimai tokia bevaldyste kas nors ir pasinaudojo, o paaiškėti tai gali ir po kelerių metų.

 

Viešųjų pirkimų tarnyba moko savivaldybę skaidrumo ir… raštvedybos

Apie tai, kaip administracijos direktoriaus pavaduotojo Arūno Čenkaus vadovaujama viešųjų pirkimų komisija vykdė keleivių vežimo paslaugos pirkimą, kiek pažeidimų pridarė ir per beveik metus nesugebėjo įvykdyti pirkimo, buvo išsamiai rašyta. Administracijos direktorius Andrius Šarėjus (teisininkas!), paklusdamas savo pavaduotojui (absoliutus nonsensas!), prirašė UAB „Svirka“ nesąmoningų raštų, kaip antai nurodymą nuo kovo 1 d. nevežti keleivių ir pan., ir nė vienas jų neturėjo teisinio pagrindo. Vėliau, teismų užspeistas, juos naikino. Paslaugos pirkimo konkursas, vykdytas pažeidžiant įstatymus, teismo sprendimu pripažintas negaliojančiu. Konkursą reikia rengti iš naujo, bet tam savivaldybė turi gauti Viešųjų pirkimų tarnybos leidimą. Kaip toje pasakoje – užkliuvo už varčios – ir vėl iš pradžios. Vėl galimai vengiama skaidrumo, vėl galimas korupcijos šešėlis. Viešųjų pirkimų tarnyba nedavė leidimo vykdyti konkursą, nes savivaldybė nepateikė reikiamų duomenų. Viešųjų pirkimų tarnyba raštu Nr.4S-2615 nurodė savivaldybei pateikti paaiškinimus, dokumentų kopijas, skaičiavimus, lyginamuosius duomenis ar kt., kad ilgesnio nei 3 metų termino paslaugų pirkimo sutarties sudarymas ekonominiu ar socialiniu požiūriu yra naudingesnis ir atitinka racionalaus lėšų, skirtų reikalingoms paslaugoms įsigyti, panaudojimo kriterijų.

Tai, kas rašoma Viešųjų pirkimų tarnybos rašto pabaigoje, verčia raudonuoti matomai dar ir už raštingumu nepasižyminčią rajono valdžią. „Primename, kad dokumentų kopijų ir nuorašų įforminimo tvarką reglamentuoja Dokumentų rengimo taisyklės, patvirtintos Lietuvos vyriausiojo archyvo 2011 m. liepos 4 d. įsakymu Nr. V-117 „Dėl dokumentų rengimo taisyklių patvirtinimo“, - taip baigiasi Viešųjų pirkimų tarnybos raštas savivaldybei.

Ramybės neduoda mintis – kodėl iki tokio lygio nusirito savivaldybė, kad reikia priminti net raštvedybos reikalavimus? Ar nuo įtampos darbuotojai negali susikaupti, ar jiems kažkas ne taip nurodinėja?

 

Viešųjų pirkimų organizatoriaus naujasis amplua – švenčių organizavimas

Kad rajone kažkas (tiksliau - daug kas) ne taip, byloja net Švenčionėlių miesto šventės organizavimas. Organizacinio komiteto pirmininku paskirtas su viešaisiais pirkimais nesusitvarkantis administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus. To dar nebuvo. Tokių reikšmingų rajonui renginių, kaip miesto jubiliejus, organizacinių komitetų pirmininkais tradiciškai būna patys merai, arba, jeigu jie negali, vicemerai. Švenčionyse - vis kitaip. Ar tai reiškia, kad ir rajonui faktiškai vadovauja nebe Rimantas Klipčius, o Arūnas Čenkus?

Vytautas BULKA

Tarybos narys

 
Reklaminis skydelis