Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5790
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19650
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92007
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliai ruošiasi miesto šventei

2016 m. rugpjūčio 6 d., šeštadienis, Nr.57 (1590)

Įvažiuojant į Švenčionėlius pasitinka kvietimas į rugpjūčio 13 d. rengiamą miesto 155 metų sukakties šventę. Tiesa, kai kurie istorikai teigia, kad Švenčionėliams, kaip ir Ignalinai, 150 metų, bet šventės rengėjai suskaičiavo kitaip.

Esmė – šventė, į kurią, manoma, atvyks ir tie, kurie ilgai nebuvo savo gimtajame mieste, bet, sako, prisimena ir myli jį. Meilė didėja proporcingai atstumui, tik neaišku, kodėl jį paliko. Paliko daugybė žmonių. Prieš 25 metus einant Vilniaus gatve vos spėdavai prasilenkti, aplenkdavo labiau skubantys. Formaliai skaičiuojama apie 6000 gyventojų, realiai gal tik apie 4000. Retai kuri šeima neturi deklaruotų narių, kurie čia negyvena, o skaičiuojami kaip gyventojai. Daugiausiai namus jau palikę, bet dar neįsikūrę vaikai. O kur dar būrys tolimųjų reisų vairuotojų, kurie daugiau kaip pusę laiko praleidžia užsienyje, viena kitą keičiančios vakariečių senelių prižiūrėtojos... Štai todėl daugelio mylimi, bet per atstumą, Švenčionėliai – apytuščiai. Neseniai viena pažįstama, grįžusi savaitei atostogų klausė: „O kur žmonės?“. Kai ji prieš penkerius metus išvyko, žmonių buvo daugiau... Liberalų rinkimų pažadai, kad jiems atėjus į rajoną sugrįš jaunimas, pildosi atvirkščiai – baigia visi išvažiuoti. Net pats meras nepanoro sugrįžti į rajoną, kuriam vadovauja. Tarybos posėdyje sukūrė pasaką – neva, neva, kalta spauda, ne taip rašo. Tai gal spauda kalta ir dėl to, kad jis, ūkininkaudamas Ignalinoje, Vilniuje įsikūrė jau prieš keletą metų?

Kad ir su minorinėm gaidelėm, miestas ruošiasi šventei. Pagaliau baigtas miesto centro sutvarkymo projektas, kuris buvo pradėtas 2014 metų rudenį, kaip sakoma, dar prie anos valdžios, ir praktiškai įvykdytas. Tada džiaugėmės ilgu rudeniu – statybininkai spėjo pakloti vieną asfalto sluoksnį, kad nereikėtų klampoti purvo. 2015 m. ankstyvą pavasarį, naujai valdžiai dar neperėmus įgaliojimų, vėl užvirė darbai, bet dalis gyventojų juos jau priskyrė naujai valdžiai, kuri tuo metu dar nebuvo net į kabinetą įžengusi. Naujai valdžiai buvo likę pastatyti suoliukus ir pasodinti projekte numatytus želdinius. Suolelių pristatė, o štai želdinių teko laukti metus. Gėles, o pagal projektą numatytus želdinius, pasodino tik šiemet besiruošiant miesto šventei. Jeigu ne šventė, gal ir visai nebūtume sulaukę.

Švenčionėliai šventę pasitinka pasipuošę gėlėmis. Ir, kaip juokauja kai kurie valdininkai, turbūt pagal mero iš Baltarusijos atsivežtą idėją nubalintais medžių kamienais...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis