Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5271
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30401
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77727
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Apie nuteistuosius ir smurtą

2016 m. liepos 27 d., trečiadienis, Nr.54 (1587)

Alternatyviomis bausmėmis nuteistųjų priežiūrą vykdo savivaldybių probacijos skyriai

Vadovaujantis šiuo metu galiojančiais teisės aktais, asmuo už padarytą nusikalstamą veiką teismo yra pripažįstamas kaltu ir priklausomai nuo padarytos veikos pavojingumo visuomenei sunkumo nuteisiamas pritaikant atitinkamą bausmę. Lietuvos Respublikos Baudžiamajame kodekse yra numatytos bausmės, tiek susijusios su laisvės atėmimu, tiek ir alternatyvios laivės atėmimui. Alternatyviomis bausmėmis nuteistų ir Švenčionių rajone gyvenančių asmenų priežiūrą vykdo Savivaldybių probacijos skyrius, kuris yra Vilniaus apygardos probacijos skyriaus padalinys. Priežiūros metu probacijos skyrius kontroliuoja, kaip nuteistieji vykdo teismo sprendimais jiems paskirtus įpareigojimus ar draudimus bei padeda šiems asmenis išlikti bendruomenės dalimi, t. y. probacijos skyriaus pareigūnai padeda nuteistiesiems spręsti jų socialines problemas (tarpininkauja įsidarbinant, padeda įsitraukti į socialinius ryšius bendruomenėje, nukreipia pas socialinius partnerius dėl socialinės pagalbos gavimo), taip pat organizuoja ir vykdo smurtinio elgesio keitimo bei kitokio pobūdžio programas.

 

Įvairių formų smurtas artimoje aplinkoje – dažnas reiškinys

Nemenką dalį Savivaldybių probacijos skyriaus priežiūroje esančių nuteistųjų sudaro asmenys, nuteisti už smurtinius nusikaltimus, t. y. už smurtą artimoje aplinkoje bei kitus smurtinius nusikaltimus.

Kalbant apie smurtą artimoje aplinkoje, reikia pažymėti, kad nors Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas mūsų šalyje veikia jau 5 metus ir tam skiriamas didelis atitinkamų institucijų dėmesys, smurtavimo atvejai vis dar gana dažni. Be to, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad dažniausiai nuteisiami asmenys, kurie naudoja fizinį smurtą, tačiau tai tik viena iš smurto formų, kadangi be fizinio dar yra emocinis smurtas bei seksualinė prievarta ir šios formos taip pat yra gana dažnos. Atsižvelgiant į tai galima daryti prielaidą, kad smurto mastai mūsų šalyje yra žymiai didesni ir ši problema yra labai aktuali.

 

Rajone daugėja nuteistų už smurtines nusikalstamas veikas

Mūsų rajone esamą situaciją dėl smurto artimoje aplinkoje iš dalies atspindi probacijos skyriaus atlikta 2014 ir 2015 metų statistinių duomenų analizė, iš kurios matyti, kad 2015 metais į probacijos skyriaus registrus buvo įtraukti 39 asmenys, nuteisti už smurtines nusikalstamas veikas artimoje aplinkoje. 64,10 proc. iš šių atvejų buvo smurto prieš savo partnerį atvejai, 5,13 proc. – prieš vaikus, o likę 30,77 proc. – prieš kitus asmenis (motinas, patėvį, sūnėną, uošvę). Pažymėtina, kad 13 asmenų (33,33 proc.), nuteisti už smurtines nusikalstamas veikas artimoje aplinkoje, po nuosprendžio įsiteisėjimo toliau gyveno kartu su nepilnamečiais vaikais, o 97,44 proc. aptariamų nusikalstamų veikų buvo padaryta apsvaigus nuo alkoholio. Palyginus 2014 ir 2015 metų duomenis nustatyta, kad asmenų, nuteisiamų už smurtines nusikalstamas veikas artimoje aplinkoje, daugėjo, t. y. 2014 metais probacijos skyriaus priežiūroje tokių asmenų buvo 14,9 %, o 2015 – 19,3 %. Be to, gerokai padaugėjo atvejų, kai asmenys buvo prižiūrimi dėl smurto prieš kitus asmenis (ne prieš vaikus ar intymų partnerį), t. y. 2014 metais probacijos skyriaus priežiūroje tokių asmenų buvo 2,8 %, o 2015 metais – 5,9 %. Taip pat pastebėtina, kad daugėjo atvejų, kai nusikaltimai buvo padaromi apsvaigus nuo alkoholio, t. y. 2014 metais tokie nusikaltimai sudarė 14,9 %, o 2015 metais – 18,8 %.

 

Svarbus ir būtinas darbas

Paminėti skaičiai rodo, kad smurto artimoje aplinkoje problema mūsų rajone taip pat yra aktuali, o darbas su tokiais asmenimis yra svarbus ir būtinas. Savivaldybių probacijos skyrius darbą su tokiais asmenimis pradeda gavęs teismo sprendimą, kuriuo nuteistajam skiriama su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė ir paskiriamos tam tikros pareigos. Dažnai viena iš pareigų būna įpareigojimas dalyvauti smurtinio elgesio keitimo ar kitokio pobūdžio programose. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad remiantis atlikta aukščiau minėta analize, įpareigojimas dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose skiriamas vis dažniau, nes 2014 metais probacijos skyriaus priežiūroje asmenų, turinčių tokį įpareigojimą, buvo 3,3 proc., 2015 metais jų padaugėjo iki 15,3 proc. Kalbant apie probacijos skyriaus vykdomas elgesio keitimo programas, pažymėtina, kad jomis siekiama ugdyti priežiūroje esančių asmenų įgūdžius bei tokiu būdu keisti jų požiūrį, mąstymą ir užkirsti kelią galimiems naujiems nusikaltimams.

 

Švenčionių rajone probacijos skyriaus pareigūnai vykdo tris elgesio keitimo programas

Šiuo metu Švenčionių rajone dirbantys probacijos skyriaus pareigūnai vykdo tris programas, kuriomis siekiama pakeisti nuteistojo elgesį, t. y. motyvuojančio interviu programą „Elgesys – Pokalbis – Pasikeitimas“, programą „Jaunimas ir psichoaktyviosios medžiagos“ bei Intervencinę programą, skirtą asmenims, smurtaujantiems šeimoje. Pastaruoju metu daug atgarsio visuomenėje sulaukia įvykę smurto artimoje aplinkoje atvejai kuomet nukenčia labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis, t. y. moterys ir nepilnamečiais vaikai, todėl darbas su smurtaujančiais asmenimis tampa ypač svarbus siekiant apsaugoti smurto aukas. Būtent vienas iš pagrindinių Intervencinės programos smurtaujantiems šeimoje tikslų – užsiėmimų metu padėti šeimoje smurtaujantiems asmenims išmokti nenaudoti smurto, t. y. padėti jiems suvokti kas yra smurtas, išmokyti atpažinti įspėjamuosius smurtinio elgesio ženklus, įgyti naujų įgūdžių, padedančių be agresijos spręsti šeimos konfliktus, mokyti kurti partneryste paremtus santykius šeimoje, naudotis kitų pagalba bei mokyti konstruktyvių jausmų raiškos įgūdžių. Minėtą programą sudaro 2 individualūs ir 24 grupiniai užsiėmimai, vykstantys vieną kartą per savaitę, o visa programa baigiama per 6 mėnesius. Toks terminas numatytas atsižvelgiant į tai, jog norint, kad asmenys įgytų gyvenimo be smurto įgūdžius, reikalingas tam tikras žinių kiekis ir ilgesnis terminas šių įgūdžių susiformavimui.

 

Daugėja dalyvaujančiųjų programose, stiprinamas tarpinstitucinis bendradarbiavimas

2015 metais šioje programoje dalyvavo 16 probacijos skyriaus priežiūroje buvusių asmenų, iš kurių 8 pilnai baigė šią programą, o šiais metais minėtoje programoje dalyvavo jau 11 priežiūroje esančių asmenų, iš kurių 9 pilnai baigė šią programą (iš viso probacijos skyriaus vykdomose programose dalyvavo 23 priežiūroje esantys asmenys, iš kurių 19 pilnai išklausė minėtas programas). Atsižvelgiant į tai, kad nuteistiems asmenims būdingas kompleksas socialinių ir psichologinių problemų, norint pasiekti elgesio pokyčių būtinas tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Todėl probacijos skyrius prižiūrimus asmenis nukreipia pas socialinius partnerius kitų socialinių problemų sprendimui, taip pat alkoholio vartojimo problemų sprendimui. Pažymėtina, kad bendradarbiaujant su Švenčionių rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro Psichikos sveikatos centru, per 2015 metus į minėtą įstaigą buvo nukreipta 12 probacijos skyriaus priežiūroje buvusių asmenų, kur jiems buvo teikiamos psichiatro ir psichologo konsultacijos, kontroliuojamas pareigos nevartoti psichiką veikiančių medžiagų vykdymas, o per 2016 metų I pusmetį nukreipta jau 10 asmenų, iš ko matyti, kad yra poreikis spręsti socialines problemas ir bendradarbiavimas šioje srityje yra svarbus. Atsižvelgiant į tai, prašome visų, kurie yra iniciatyvūs ir turi idėjų, kaip spręsti smurto artimoje aplinkoje problemą mūsų rajone, susisiekti su probacijos skyriaus pareigūnais ir prisijungti bendram darbui siekiant apsaugoti mūsų rajono šeimas.

 

Probacijos skyrius ne tik padeda, bet ir stebi

Be to, kalbant apie probacijos skyriaus vykdomą veiklą, reikia pažymėti ir tai, kad probacijos skyrius ne tik padeda priežiūroje esantiems asmenims spręsti socialines problemas, pasitiki jais bei siekia jų elgesio pokyčių, tačiau ir stebi šiuos elgesio pokyčius, t. y. probacijos skyriaus pareigūnai lankosi priežiūroje esančių asmenų gyvenamosiose vietose, bendrauja su jų artimaisiais, kontroliuoja nustatytų pareigų vykdymą, atlieka nusikalstamo elgesio rizikos vertinimus, tiria šių asmenų socialinę aplinką tam, kad būtų taikomos tinkamos priežiūros priemonės. Taigi jeigu Jums žinoma, kad probacijos skyriaus priežiūroje esantys asmenys piktnaudžiauja psichiką veikiančiomis medžiagomis, smurtauja tiek šeimoje, tiek prieš kitus aplinkinius ar kitaip pasireiškia jų netinkamas elgesys, prašome nedelsiant apie tai informuoti probacijos skyriaus pareigūnus.

Savivaldybių probacijos skyrius įsikūręs Švenčionių rajono apylinkės teismo patalpose adresu: Švenčionys, Vilniaus g. 26, 3 kabinetas, tel./faks. (8 387) 66 070, mob. 8 685 17 057, elektroninis paštas svencioniupi@vrpi.lt

Egidijus RIMAŠIUS

Vilniaus apygardos probacijos tarnybos Savivaldybių probacijos skyriaus vyresnysis inspektorius