Mes turime 267 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1582
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20126
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67452
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Policijos galvos skausmas - pasiklydę grybautojai

2016 m. liepos 27 d., trečiadienis, Nr.54 (1587)

Grybų sezonui prasidėjus, gyventojai plūsta į miškus. Tačiau ne visi gerai orientuojasi miškuose, dažnai pasiklysta. Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnams vis dažniau tenka ieškoti paklydėlių. Praėjusią savaitę Švenčionių policininkai net du kartus vyko į miškus ieškoti išėjusių grybauti ir miške pasiklydusių žmonių.

Vėlų ketvirtadienio vakarą, apie 11 val., buvo gautas pranešimas, kad šeimos nariai prašo surasti 80 metų amžiaus vyrą. Švenčionėliuose gyvenanti šeima ketvirtadienio rytą išsiruošė į mišką grybauti bei uogauti. Vakarop, apie 19 valandą, moteris su dukra, kaip ir buvo sutarta, atėjo prie automobilio. Tuo tarpu vyras sutartoje vietoje ilgokai nesirodė. Moterys pamanė, kad jis gali būti namuose ir išvažiavo iš miško. Grįžusios namo, vyro nerado. Mobilaus telefono pasiklydėlis neturėjo.

Policijos pareigūnai, gavę informaciją ir pranešę rajono urėdijoms, girininkijoms, eiguliams bei mechanikams, patys ėmėsi paieškos. Vyriškio ieškoti talkino VSAT Ignalinos rinktinės kinologas su tarnybiniu šunimi. Vykdant dingusiojo paiešką, pareigūnai „šukavo“ gretimas apylinkes nuo Šalnaičio ežero link Kaltanėnų. Kartu paieškoje dalyvavo ir paklydėlio giminaitis. Iki pat paryčių ieškoję pradingėlio, policininkai taip ir negalėjo pasidžiaugti sėkme. Kitos dienos rytą apie 10 val., tęsiant paiešką, į bendrąjį pagalbos telefoną paskambino vežėjas ir pasakė, kad matė senyvą žmogų, klaidžiojantį miške.

Gavę informacijos apie galimai matytą pasiklydusį senolį, policininkai apie tai pranešė jo artimiesiems, kurie automobiliu ir atvyko į vežėjo nurodytą vietą. Parą ieškotas paklydėlis buvo surastas. Atstumas nuo vietos, kur garbaus amžiaus vyras ketino pagrybauti, prie Šalnaičio ežero, iki ten, kur buvo surastas, - siekė ne mažiau kaip 15 km. Ramu, kai viskas baigiasi gerai. Galima tik numanyti, kas būtų atsitikę, jei atsakingi policijos pareigūnai nebūtų taip uoliai ėmęsi dingusiojo paieškos, o abejingi aplinkiniai į visa tai numoję ranka.

Pareigūnai mano, jog būtina pasirūpinti savo artimaisiais. Pataria grybauti tik žinomose vietovėse, į mišką eiti ne po vieną ir neišleisti vieniems kitų iš akių. Taip pat siūlo nepamiršti, kad dažnai senyvo amžiaus žmonės prastai orientuojasi aplinkoje bei turi regėjimo problemų.

Didelis pagalbininkas – įjungtas mobiliojo ryšio telefonas, kuris palengvina teisėsaugininkams asmens paiešką.

Švenčionių policija prašo visų grybautojų bei uogautojų einant į miškus pasiimti mobiliuosius telefonus. Kada telefonas bus įjungtas, nors jame nebus net SIM kortelės, žmogus galės paskambinti pagalbos telefonu 112, o pareigūnai nesunkiai nustatys jo buvimo vietą.

Ruošiantis grybauti vieniems, pataria būtinai pranešti artimiesiems ar kaimynams, kokiame miške ketinate būti. Pasiklydus nereikia laukti nakties, o nedelsiant kreiptis pagalbos.

Mieli rajono gyventojai ir svečiai, pastebėję, kad jūsų šeimos narys, kaimynas, pažįstamas ilgai nepareina iš miško, skambinkite pagalbos telefonu 112.

Irena POŠIŪNĖ

Vilniaus apskrities VPK

VOS VOP vyresnioji specialistė