Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2928
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13115
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89145
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Originalūs papuošalai keliauja iš kartos į kartą

2016 m. liepos 16 d., šeštadienis, Nr.51 (1584)

Švenčionyse vėl dirba juvelyras – gamina ir taiso papuošalus, graviruoja

Žiedai, apyrankės, segės, kaklo papuošalai. Jie, kaip šeimos relikvijos, keliauja iš kartos į kartą ir labai branginami. Jų vertę matuojame pirmiausia ne pinigais, o prisiminimais. Širdis suvirpa užsimovus žiedelį, kuris puošė mamos, močiutės ar net promočiutės ranką...

Šį pavasarį pradėjęs dirbti, o tiksliau, sugrįžęs į Švenčionis po pertraukos, juvelyras Aleksandr Čekov mano, kad gali būti branginamas ir labai paprastas papuošalas, bet vis dėlto dažniau yra vertinami ir saugomi originalūs, išskirtiniai papuošalai, pagaminti profesionalių juvelyrų pagal individualius užsakymus. Tokių papuošalų mūsų rajono gyventojai gali užsisakyti pas juvelyrą Aleksandr Čekov. Be papuošalų gamybos, jis remontuoja ir brangius papuošalus, ir bižuteriją, taip pat ir akinių rėmelius. Rusijoje baigęs Meno verslų institutą, profesionalus juvelyras, dirbantis jau daugiau kaip 10 metų, turi pakankamai žinių ir praktinės patirties. „Užsiimu šia veikla nuo 2000 metų. Atrodo, viskas sėkmingai pavyksta, žmonės nesiskundžia“, - sako Aleksandr.

Užaugęs, pasak jo, labai gražiame ir jaukiame Visagino mieste, Aleksandr, kaip ir daug Lietuvos jaunų žmonių, bandė laimės ieškoti užsienyje, bet, sako, greitai supratęs, kad širdis traukia namo, į Lietuvą. Čia – jo namai, mylima moteris, mėgstamas darbas – reikalaujantis didelio kruopštumo, bet įdomus. „Nesiskundžiu, duonai su sviestu uždirbti galima, - juokauja Aleksandr. - Man labai svarbu ir tai, kad jaučiuosi čia laimingas“.

Aišku, meno studijas baigusiam žmogui labiau patinka kūrybinis darbas – papuošalų gamyba, bet dėl ekonominių sunkumų tokių užsakymų mažėja, todėl meistras labai stengiasi atlikti juos už prieinamą kainą. „Žmonės turi mažai pinigų, bet vis dėlto reikšminga proga norisi išskirtinės dovanos – papuošalai dažniausiai užsakomi dovanoms“, - pastebėjo A.Čekov. Jis gamina papuošalus iš aukso ir sidabro. Kainos nėra didelės – nuo 50 eurų (už darbą, be metalo kainos), klasikiniai vestuviniai žiedai – nuo 40 eurų. „Sudėtingesnių vestuvinių žiedų kainos truputį didesnės. Dabar ypač madingi kombinuoti su baltuoju auksu vestuviniai žiedai, jie brangesni.

Klientas gali atsinešti pavyzdį (piešinį, nuotrauką), kokio norėtų papuošalo, arba išsirinkti jį iš juvelyro katalogo, ir per mėnesį užsakymas bus įvykdytas. Metalas ir akmenėliai gali būti kliento, meistras taip pat gali užsakyti pageidaujamus, iki pačių brangiausių. Visi juvelyro kurti gaminiai prabuojami Lietuvos prabavimo rūmuose. Visi darbai ir medžiagų įsigijimas forminami dokumentais, kaip įprasta, imamas 50 proc. avansinis mokestis.

Juvelyras Aleksandr Čekov teikia ir dar vieną gana retą paslaugą - jis bene vienintelis graviruotojas mūsų krašte. Graviruoja rankiniu arba mechaniniu būdu ant įvairiausių medžiagų, net ant stiklo ir krištolo. Graviravimas ir juvelyrika – skirtingi dalykai, tad graviravimo meno Aleksandr mokėsi pas garsų graviruotoją Joną Vilniuje. Dailiai išgraviruoti žodžiai dovanai suteikia individualumo, primena svarbų įvykį, tampa jos dalimi. Visa tai juvelyras atlieka savo dirbtuvėse, kur yra visa reikiama įranga, beje, nelengva, lagamine neatsigabensi. Todėl Švenčionyse meistras tik priima užsakymus, aptaria su klientu darbus ir paima daiktus pagal kvitą. Vėliau grąžina jau įvykdytą užsakymą.

 

Juvelyras Švenčionyse dirba parduotuvėje „Vinkar“ (prie Ignalinos kredito unijos) ketvirtadieniais nuo 10-13 val. (juvelyro paslaugos: juvelyrinių dirbinių gamyba, remontas, bižuterijos ir akinių rėmų remontas, graviravimas. Tel. 8 677 96189).

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis