Mes turime 431 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4105
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20306
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96336
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apie tuos, kuriems rūpi tobulas skrydis...

2016 m. liepos 9 d., šeštadienis, Nr.49 (1582)

Mūsų laikraštyje buvo rašyta, kad jaunieji švenčionėliškiai fortepijono virtuozai Lukas Kuleš su Arnoldu Leleika iš tarptautinio konkurso Suomijoje parsivežė Grand Prix! Juos ruošia mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė. Tarptautiniame atlikėjų konkurse-festivalyje „Bravo! Turku 2016“ instrumentinės muzikos grupėje aplenkė net 34 dalyvius iš įvairių pasaulio šalių. Fortepijonu grodamas solo, Lukas Kuleš dar buvo apdovanotas ir 1-osios vietos laureato diplomu.

Šiek tiek pailsėję po kelionės, nusigludinę įspūdžius vaikinukai ir jų fortepijono mokytoja sukvietė Švenčionėlių meno mokyklos ir miestelio gyventojus, rėmėjus, draugus ir kolegas į padėkos koncertą, kuris kaip ir visi kiti meno mokykloje šiais mokslo metais vykstantys renginiai, skirtas mokyklos 30 metų jubiliejui. Jame pasirodė ne tik Lukas su Arnoldu, bet ir gausus būrys jų draugų. Kaip tik į Švenčionėlius buvo parvykusi ir Amerikoje Oklahomos universitete studijuojanti Švenčionėlių meno mokyklos absolventė Gintarė Zenkevičiūtė, kuri nudžiugino susirinkusius įspūdingai skaidriu balsu atliktomis dainomis, kurioms ji pati ir akomponavo fortepijonu.

Puikiai fortepijonu pagrojo ir Švenčionėlių meno mokyklos mokinės Eglė Maliavkaitė (mokytoja metodininkė Tatjana Šapokienė) ir Karina Pokaliuk (mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė) bei Pabradės meno mokyklos mokinė Milda Volskaitė (mokytoja metodininkė Stela Turica). Na, ir, žinoma, patys to koncerto „kaltininkai“ – Lukas Kuleš ir Arnoldas Leleika grojo tikrai virtuoziškai. Jie grojo ir po vieną, ir abu kartu, ir su Karina. Atliko daugybę kūrinių. Nejausdami įtampos, kaip dažnai būna varžantis konkursuose, jaunieji muzikantai atsipalaidavo, mėgavosi muzika ir jos atlikimu bei parodė aukštą meistriškumo lygį, lengvai sugrodami net ir sudėtingiausius kūrinius.

Muzikavimo su draugais koncertą vedęs Richardas Leleiva muziką, dainas ir renginio atmosferą puikiai sujungė pasirinkęs ištraukas iš Ričardo Bacho alegorinės apysakos „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“. Iš jos šiai situacijai ypač tiko žodžiai apie mokytojo ir mokinio santykius, išmoktas pamokas, tikslo siekimą. Ir tikrai – ne tik Lukas su Arnoldu, kurie ir sukvietė kartu pabūti ir pamuzikuoti gražų būrį draugų ir svečių, bet ir visi tą pavakarę koncertavę atlikėjai žino, kiek reikia įdėti pastangų, kiek kartų reikia šlifuoti kiekvieną rankų mostą, pirštų judesį ar balso skambėjimą, kol pasieki trokštamą rezultatą, kai dainuojant, grojant, šokant, piešiant ar bet ką kita darant nebesimato pastangų – viskas pavyksta lengvai ir grakščiai tarsi žaidžiant ir linksminantis. Todėl kiekvienas R.Leleivos išraiškingai perskaitytas sakinys iš kūrinio „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“ buvo pataikytas tiesiog į reikiamą tašką: „Dauguma žuvėdrų skraidymo gudrybių pramoksta tik tiek, kad galėtų pakilti nuo kranto, o paskui grįžti atgal. Daugumai žuvėdrų svarbu ne skrydis, o maistas. Bet šiam paukščiui rūpėjo ne duonos kąsnis, jam rūpėjo skrydis. Labiausiai už viską Džonatanas Livingstonas Žuvėdra mėgo skraidyti. /.../ Džonatanas perprato skraidymo meną, ir kaina, kurią už tai teko sumokėti, jam neatrodė tokia jau didelė. Jis įsitikino, jog žuvėdrų gyvenimą labiausiai trumpina nuobodulys, baimė ir pyktis, ir kai pats viso to atsikratė, gyveno ilgą ir įspūdžių pilną gyvenimą....“

Tačiau, kaip sakoma tame pačiame kūrinyje, jau nemažai išmokai, bet baigus vieną mokyklą, laikas pereiti į kitą... Nesvarbu, kokiais keliais pasuks, kokias profesijas ateityje pasirinks, kokius darbus dirbs visi šie darbštūs ir talentingi muzikantai ir dainininkai, bet jie turės supratimą apie įvairų meną, žinos, kaip reikia siekti tikslo ir bet kokių viršukalnių. Ir puiku, kai tame kelyje atsiranda netik atsidavę mokytojai, bet ir pagalbininkai.

Mokytoja L.Šidlauskienė ir mokiniai Lukas su Arnoldu labai dėkingi rėmėjams, kurių pagalba buvo labai reikšminga vykstant į svarbų tarptautinį konkursą, kuriame pagarsino ne tik Švenčionių rajono, bet ir Lietuvos vardą: Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius, UAB „Intersurgical“ direktorius Sigitas Žvirblis, verslininkai Jozefas Fedorovičius ir Vytautas Bulka, UAB „Švenčionių vaistažolės“, Kultūros ministras Šarūnas Birutis, Švenčionijos labdaros ir paramos fondas (pirmininkas Vytautas Vigelis), Masevičiaus įmonė „Girios“. Visi buvo asmeniškai pakviesti ir į šį koncertą, nemažai jų dalyvavo ir džiaugėsi itin turiningai praleidę laiką ir pasisėmę sieloms peno. Kultūros ministras Šarūnas Birutis taip pat džiaugėsi jaunųjų muzikantų sėkme. O sėkmės ir paramos vaikinukams tikrai prireiks, nes kitais metais jie jau turi kvietimus į tarptautinį konkursą Baltarusijoje.

Rėmėjams, mokytojams, draugams ir visai bendruomenei padėkos žodžius tarė Luko Kuleš mama Jolanta.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis