Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5454
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19314
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91671
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jungtinis Lietuvos vaikų choras

2016 m. birželio 8 d., trečiadienis, Nr.42 (1575)

Gebėjimas dainuoti – viena nuostabiausių žmogaus savybių. Dainavimas visada buvo ir yra vienas populiariausių ir mėgiamiausių vaikų muzikinės raiškos būdų. O dalyvavimas dideliame kolektyve suteikia ypač daug džiaugsmo, ugdo vienybės, draugiškumo, pasitikėjimo savimi jausmus.

Labai prasmingą projektą „Jungtinis Lietuvos vaikų choras“ suorganizavo Lietuvos liaudies kultūros centras ir VšĮ choro studija „Ugnelė“. Toks muzikinio švietimo modelis Lietuvoje taikytas pirmą kartą, bet pasaulyje esama nemažai pagal jį veikiančių kolektyvų. Projekto tikslas – suburti chorą, kuriame dainuotų vaikai iš visos Lietuvos, kelti chorinio dainavimo lygį, su šiuo choru surengti koncertą, skirtą Vaikų gynimo dienai paminėti.

Dalyvauti projekte buvo pakviesti vaikų chorų vadovai su trimis jų kolektyvų dainininkais (amžius nuo 12 iki 16 m.). Aš su džiaugsmu priėmiau pakvietimą ir pasirinkau tris jaunių choro dainininkes: Dagnę Maslianikaitę, Oksaną Demidovą ir Deimantę Rakštelytę.

Jungtinis Lietuvos vaikų choras veiklą pradėjo šį pavasarį – kartą per mėnesį vaikai iš Biržų, Druskininkų, Kupiškio, Marijampolės, Mažeikių, Šiaulių, Šeduvos, Švenčionių ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių rinkosi Vilniuje, Lietuvos liaudies kultūros centre, ir dvi dienas intensyviai repetuodavo. Su šiuo choru dirbo choro studijos „Ugnelė“ vadovė ir dirigentė Valerija Skapienė. Vaikai ne tik dainavo, bet ir užmezgė glaudžius tarpusavio ryšius. Laisvalaikiu žaisdavo žaidimus, eidavo į ekskursijas, lankydavosi parodose. Tolimesnių rajonų vaikai buvo apgyvendinti „Ugnelės“ choristų šeimose. Mes, chorų vadovai, tuo metu sėmėmės žinių kvalifikacijos kėlimo kursuose, kuriuos vedė kompetentingiausi Lietuvos chorvedžiai, pedagogai, psichologai.

Birželio 1 dieną projektą apvainikavo koncertas Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje. Į koncertą susirinko daugybė klausytojų – ne tik vilniečių, bet ir choristų draugų bei tėvelių iš įvairių miestų. 75 dainininkų choras, diriguojamas Valerijos Skapienės, kartu su vargonininke Renata Marcinkute, atliko gražią klasikinės ir šiuolaikinės chorinės muzikos programą. Jungtinio choro repertuare – ir visiems puikiai pažįstamas Andrew Loydo Webberio duetas „Pie Jesu“, ir su vargonais atliekamos Benjamino Britteno „Missa Brevis in D“, ir ypač populiaraus šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus Erico Whitacre‘o „The Seal Lullaby“. Koncertą vedė Andrius Belobževskis.

Renginio pabaigoje visi vadovai buvome apdovanoti diplomais Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo raštais.

Ilona VINIKAITĖ

 
Reklaminis skydelis